Grüner Veltliner,  Itävalta,  Kuukauden rypäle,  Tsekki

Kuukauden rypäle: Grüner Veltliner

Helmikuun kuukauden rypäle on Grüner Veltliner. Tämä rypäle on kotoisin Itävallasta. Itävallan lisäksi Grüner Veltlineriä viljellään Uudessa-Seelannissa, Unkarissa, Slovakiassa, Australiassa, Yhdysvalloissa sekä myös Tsekissä. Grüner Veltlineristä valmistetut viinit ovat usein kuivia, mutta kyseisestä rypäleestä valmistetaan myös makeita jälkiruokaviinejä sekä kuohuviinejä.

Tyylit ja maku

Grüner Veltliner viinit ovat hyvin hapokkaita. Viinin tyyli voi vaihdella kevyestä runsaaseen. Etenkin kevyimmissä viineissä voi aistia sitrushedelmiä, kuten sitruunaa ja limeä sekä greippiä. Lisäksi viinistä löytyy usein mausteita, kuten valkopippuria, sekä yrttejä ja kukkaisuutta sekä myös mineraalisuutta. Nämä viinit suositellaan juotavaksi nuorena ja hyvin viilennettyinä. Runsaampaa tyyliä edustavissa Grüner Veltliner- viineissä maistuvat pähkinäiset aromit sekä hunaja.

Grüner Veltliner- viinejä on Alkossa hyvin saatavilla. Suurin osa viineistä tulee Itävallasta, mutta saatavilla on myös muualta tulleita viinejä.

Valitsin maisteltavaksi Alkon vakiovalikoimasta kaksi Grüner Veltliner viiniä. Kevyempää tyyliä edustaa Dürnberg Grüner Veltliner 2018 Itävallasta, sekä runsaampaa tyyliä taas Lahofer Veltlínské Zelené 2015 Tsekistä.

Dürnberg Grüner Veltliner Alte Reben 2018

Dürnberg Grüner Veltliner Alte Reben 2018 viini tulee Itävallasta, Niederösterreichin alueelta. Viinin väri on vaalea sitruunankeltainen. Tuoksusta löytyy sitruunaa ja vihreää omenaa. Maku on kuiva ja hapokas. Viinissä maistuu myös kevyt mausteisuus sekä mineraalisuus. Viinissä on alkoholia 13 % ja sokeria 3 g litrassa.

Viinillä on DAC (Districtus Austriae Contollatus) sertifikaatti, joka on Itävallan oma laatujärjestelmä.

Dürnberg Grüner Veltliner Alte Reben

Lahofer Veltlínské Zelené 2015

Toinen maistamani Grüner Veltliner viini tulee Tsekistä, Morovan alueelta. Tsekissä Grüner Veltliner rypäleestä käytetään nimeä Vetlínské Zelené tai Vetlin Zelene tai Zöldveltelini.

Viinin väri on kirkas, vaalea kulta. Tuoksussa on pähkinää ja hunajaa, sekä persikkaa ja viherpippuria. Maku on kuiva ja hapokas ja hieman kehittynyt. Maussa on myös hunajaa, limeä sekä mausteisuutta. Viini on hyvin tasapainoinen ja maku on pitkä. Tässä viinissä on alkoholia 12 % ja sokeria 3 g litrassa.

Ruokasuositus

Hapokkuutensa ja raikkautensa vuoksi Grüner Veltliner viinit sopivat monenlaisten ruokien kanssa. Viinille sopivat pariksi esimerkiksi kevyet salaatit, kala- ja äyriäiset sekä juustot.