Georgia

Georgialaiset viinit

Itä-Euroopassa sijaitseva Georgia on mielestäni hyvin mielenkiintoinen viinimaa. Kyseessä on maa, josta viinin valmistuksen on katsottu alkaneen noin 8000 vuotta sitten. Siis melkoisen pitkä historia.

Georgia tarjoaa hyvät kasvuolosuhteet viinin viljelylle. Korkeat vuoret ja niistä lähtevät lukuisat purot tuovat kasvustolle mineraaleja. Lisäksi vuodenajat ovat tasaisia. Kesät eivät ole liian kuumia, eivätkä talvet liian kylmiä.

Georgiassa viininvalmistus on osa tavallistenkin ihmisten elämää. Monet maaseudulla asuvista tekevät omat viininsä ja he myös kasvattavat omia viiniköynöksiä.

Viinin valmistus

Suurten viinitalojen ohella Georgiassa valmistetaan viiniä myös perinteisellä menetelmällä. Perinteisessä georgialaisessa viininvalmistuksessa käytetään saviastioita nimeltä Qvevri. Tämä UNESCOn aineettoman kulttuuriperinnön listalle rekisteröity menetelmä on georgialaisen viininvalmistuksen kulmakivi.

To maintain the ancient wine-making traditions, the Government of Georgia has set up a “Qvevri Workshop” in the Kakheti region. Photo: Tamar Kobakhidze / World Bank

Qvevri on muodoltaan kartiomainen ja useimmat ovat kooltaan 800 litraa. Yleensä se upotetaan maahan. Ennen rypelemassan lisäämistä Qvevri puhdistetaan ja pestään sekä päällystetään mehiläisvahalla. Qvevri suljetaan huolellisesti. Viini alkaa käymään rypäleiden omien hiivojen ansiosta ilman lisäaineita. Viinin annetaan olla Qvevrissä noin kuusi kuukautta ennen pullottamista.

Rypäleet

Georgiassa rypälelajikkeita on yli 500. Tunnetuimpia ovat tumma Saperavi ja valkoinen Rkatsiteli.

Saperavi-lajikkeesta saadaan tanniinisia, tummia ja hapokkaita viinejä, jotka hyötyvät erityisesti ikääntymisestä. Tämä lajike on Georgian viljellyimpiä tummia rypäleitä.

Rkatsiteli- rypäle on hapokas ja se tuottaa runsaan sadon. Lisäksi se on hyvin talvenkestävä lajike. Rkatsitelista valmistetaan myös makeaa viiniä.

Georgialaisten viinien saatavuus

Selvitin georgialaisten viinien saatavuutta Alkosta. Tällä hetkellä saatavilla on kahdeksan punaviiniä, viisi valkoviiniä, kuohuviinejä ja rosee-viinejä yhdet kappaleet sekä yksi väkevä. Georgialaiset viinit ovat kohtuuhintaisia, noin 10- 20 €. Valitsin maisteltavaksi punaviinin, Tbilvino Mukuzani 2017, joka on valmistettu Saperavi– rypäleistä.

Tbilvino Mukuzani 2017

Tbilvino Mukuzani tulee Kakhetin alueelta Georgian itäosasta. Kakheti on yksi 18. Georgian appellaatiosta ja samalla keskeisin. Suurin osa Georgian viineistä tulee juuri Kakhetin alueelta.

Viinin väri on tumma rubiini. Tuoksussa kevyttä savuisuutta ja muhevuutta.

Viini on keskitäyteläinen ja siinä on kohtalaiset tanniinit. Maussa löytyy mustikkaa ja vadelmaa. Alkoholia tässä viinissä on 14 %. Tbilvino maistuu erityisesti pienten suolaisten kanssa.

Tbilvino Mukuzani 2017