Kuukauden rypäle

Kuukauden rypäle: Nebbiolo

Kesäkuu meni kiireessä ilman kuukauden rypälettä. Nyt heinäkuussa tutustutaan tarkemmin yhteen rypäleiden kuninkaista, Nebbioloon.

Monelle Nebbiolosta tulee mieleen Barolo ja Barbaresco. Nämä Italian Piemonten helmet ovat saaneet maineen maailman huippuviineinä, eikä suotta. Italiassa Piemonten lisäksi Nebbioloa viljellään myös Lombardian alueella. Nebbiolo on haasteellinen rypäle viljeltäväksi ja se on tarkka kasvupaikastaan. Muualla maailmassa Nebbioloa viljellään pienissä määrin muun muassa Australiassa, Kaliforniassa ja Argentiinassa.

Nebbiolo viljelmiä Piemontessa

Nebbiolo

Paksukuorisesta Nebbiolosta valmistetut viinit ovat nuorena hyvin hapokkaita, runsaan tanniinisia ja tumman värisiä. Viinit ikääntyvät hyvin, parhaimmat jopa vuosikymmeniä, jolloin niiden tanniinit pehmenevät ja jyrkkä hapokkuus kevenee. Viineissä voi aistia ruusun ja kirsikan aromeja, sekä lisäksi nahkaisuutta, savua ja mausteita. Nebbiolo korjataan myöhään.

Barolo ja Barbaresco

Barolo ja Barbaresco ovat siis 100 % Nebbiolosta valmistettuja. Näistä Barolo on tuhdimpi, täyteläisempi ja rotevampi. Barolot ovat valmiita juotavaksi noin 10-vuotiaina, Barbarescot hieman aiemmin. Barbaresco on yleensä kevyempi ja siinä on vähemmän tanniineja. Barbaresco ja Barolo ovat viinin nimen lisäksi viinialueita, jotka sijaitsevat molemmat Piemontessa. Alkosta löytyy mukava valikoima Baroloita sekä Barbarescoja.

Renato Ratti DOCG Barolo Marcenasco 2011

Pohdin pitkään tämän viinin avaamista. Kesä 2011 oli Italiassa hyvin haasteellinen kuumuuden takia. Viljelijät olivat huolissaan rypäleihin nopeasti kertyneestä sokerista ja monet joutuivat korjaamaan satoa aiemmin, kuin olisivat halunneet.

Renato Ratti Marcenasco 2011 DOCG Barolo

Tässä viinissä on hyvin kaunis, tumman punaruskea sävy. Viini on hyvin runsas, täyteläinen ja hapokas. Alkoholin polte lämmittää kurkkua. Alkoholia on tässä Barolossa 14 %, niin kuin yleisesti Baroloissa. Tanniinit ovat pehmeät. Tuoksussa on savuisuutta, mausteita ja lakritsaa. Viinissä maistuu tummat marjat ja hillottu kirsikka. Maku on pitkä ja viipyilevä. Tämä viini on todellinen nautinto. Uskallan sanoa, että avasin pullon oikeaan aikaan.

Nebbiolo ja ruoka

Nebbiolo sopii hyvin erilaisten liharuokien sekä riistan seuraksi ja on hapokkuutensa ansiosta helppo yhdisteltävä monenlaisten ruokien kanssa. Erinomaisesti se sopii myös kypsytettyjen juustojen pariksi. Hienoimmat Barolot ovat ehdottomasti ruokapöydässä pääosassa, joten ruoka voi olla myös hyvin yksinkertaista. Sopiva tarjoilulämpötila Barololle on noin 18 astetta.