Italia,  Kuohuviini

Kuohuviinit osa 2: Prosecco

Tällä kertaa tutustumme paremmin italialaiseen kuohuviiniin, Proseccoon. Prosecco on tällä hetkellä todella suosittu kuohuviini. Sen suosio on suorastaan räjähtänyt. Italiassa se on luonnollisesti suosituin kuohuviini.

Le Contesse on kuiva ja luomu Prosecco

Proseccon tyyli poikkeaa aika paljon edellisellä kerralla esitellystä Cavasta. Ensinnäkin näillä on aivan erilainen valmistustapa, sekä käytettävät rypäleet poikkeavat toisistaan. Prosecco on usein vähäalkoholinen ja kevyt, jolloin se on ihanteellinen tarjottava kesäisin. Lisäksi sitä käytetään monessa tunnetussa kesäisessä drinkissä, kuten Mimosassa, Aperol Spritzissä ja Hugossa. Prosecco on tyyliltään keskitäyteläistä, kuivaa tai kuivahkoa. Proseccon sokerimäärän ja sen tyylin voi tarkastaa etiketistä.

  • Brut: sokeria enintään 12g litrassa
  • Extra dry: sokeria 12-17g litrassa
  • Dry: sokeria 17-32g litrassa

Proseccossa maistuu usein kivelliset hedelmät, kuten persikka ja nektariini, sekä muista hedelmistä päärynä ja meloni. Lisäksi siinä voi aistia kukkaisia aromeja. Prosecco voi olla täysin kuohuvaa, jolloin etiketissä on maininta spumante. Joskus taas etiketissä lukee frizzante, jolloin kyseessä on kevyesti kupliva Prosecco.

Proseccon rypäleet

Proseccon valmistetaan Glera rypäleestä. Glera rypäleen alkuperäinen nimi oli Prosecco, mutta se vaihdettiin myöhemmin Gleraksi, koska haluttiin suojella Proseccon alkuperänimeä, jotta sitä ei voitaisi käyttää missään muualla valmistetusta viinistä. Glera rypäle on hyvin hapokas ja siinä on kohtalaisen neutraali maku.

Proseccon alue

Proseccon koti on Koillis-Italiassa Veneton alueella sijaitseva Valdobbiadenen kylä.

Proseccon valmistus

Prosecco valmistetaan tankkimenetelmällä (charmat method). Kyseessä on aivan erilainen menetelmä verrattuna perinteiseen menetelmään, jolla valmistetaan Cava sekä samppanja. Tankkimenetelmässä viinin valmistus alkaa perusviinin valmistuksesta, aivan kuten pullokäytetyissä viineissä. Verrattuna pullokäymiseen (perinteiseen menetelmään) perusviini ei käy toista käymistä pullossa, vaan se siirretään suuriin painetankkeihin.

Jotta käyminen alkaisi uudelleen, painetankissa olevaan viiniin lisätään sokeri ja hiiva ja tankki suljetaan hyvin. Tällöin hiilidioksidi vapautuu viiniin. Pullotus tapahtuu paineen alla, jotta kuplat säilyisivät viinissä.

Proseccoa valmistetaan eri laatuluokituksissa. Laatuluokituksen voi nähdä pullon foliossa.

  • Prosecco DOC: tämä on yleisin Prosecco
  • Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG: rypäleet tähän Proseccoon tulevat rajatummalta alueelta.
  • Asolo Prosecco Superiore DOCG: Rypäleet tulevat rajatummalta alueelta
  • Prosecco Valdobbiadene Superiore Rive DOCG: Viinin valmistaa pieni yhteisö tai viinitila
  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG: Viini tulee hyvin pieneltä alueelta Valdobbiadenen läheltä.

Lue myös toisesta proseccosta josta kirjoitin aikaisemmin.

Seuraavaksi tutustutaan tarkemmin kuohuviinien tähteen, samppanjaan.