Espanja,  Kuohuviini

Kuohuviinit osa 1 Cava

Ajattelin aloittaa nyt kuohuviinityylien sarjan. Käyn artikkeleissa läpi vuorollaan erilaisia kuohuviinityylejä.

Tässä ensimmäisessä osassa tutustutaan tarkemmin espanjalaiseen Cavaan, joka on varmasti monelle tuttu. Cava on espanjalainen perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini, joka valmistetaan Espanjan Kataloniassa. Cavan valmistus on tarkoin määrätty.

Cava on yleensä miedosti hedelmäinen ja kohtalaisen hapokas. Cavaa valmistetaan kuivasta aina makeaan. Sokerin määrän voi tarkistaa etiketistä:

  • Brut nature: enintään 3g sokeria litrassa (ei lisättyä sokeria)
  • Extra brut: enintään 6g sokeria litrassa
  • Brut: enintään 12g sokeria litrassa
  • Extra seco: sokeria 12-17g litrassa
  • Semi-Seco: sokeria 32-50g litrassa
  • Dulce: sokeria yli 50g litrassa
Campo Viejo Reserva Brut on kuiva, hedelmäinen ja aavistuksen paahteinen Cava.

Cavan rypäleet

Cavan valmistuksessa käytettävät rypäleet ovat usein paikallisia. Cavan perusrypäleet ovat: Macabeo, Parellada ja Xarel lo. Joskus Cavaan käytetään myös Chardonnay– rypälettä. Cava valmistetaan myös roseena, jolloin siinä käytetään useasti muun muassa Pinot noir rypälettä.

Cavan alue

Cavan koti sijaitsee pohjois- Espanjassa, Kataloniassa.

Cavan valmistus

Cava valmistetaan perinteisellä menetelmällä. Tällä samalla menetelmällä valmistetaan myös samppanja.

Perinteisessä menetelmässä aluksi valmistetaan perusviini. Tähän lisätään sokeri ja hiiva. Pullot suljetaan ja ne säilötään. Seuraavaksi on vuorossa toinen käyminen. Viiniin alkaa muodostua hiilidioksidia ja alkoholia. Kuohuviinin toisessa käymisessä perinteisessä menetelmässä, pulloja kallistetaan vähitellen, jolloin pullossa oleva hiivasakka (kullut hiiva) alkaa valua pullon kaulaan. Se, miten kauan viini kypsyy yhdessä hiivasakan kanssa, vaikuttaa oleellisesti kuohuviinin makuun.

Jos etiketissä on maininta Cava, se tarkoittaa, että viini on ollut hiivasakan kanssa kontaktissa vähintään yhdeksän kuukautta. Tämä on vähimmäisaika. Reserva Cava on käynyt hiivasakan kanssa vähintään 15 kuukautta. Gran Reserva tarkoittaa taas, että viini on käynyt hiivasakan kanssa vähintään 30 kuukautta. Mitä kauemmin Cava on pullossa hiivasakan kanssa, sitä enemmän siihen liukenee hiivaisia aromeja, kuten paahteisuutta.

Hiivasakka muodostaa tulpan pullon suulle, jonka poistamiseksi se jäädytetään. Kun korkki poistetaan, hiilidioksidin muodostaman paineen seurauksena jäätynyt hiivatulppa poistuu pullosta. Koska tämän seurauksena pullo jäisi muuten vajaaksi, lisätään pulloon viiniä ja tai viinin ja sokerin seosta.

Jaume Serra Brut on edullinen, muta mielestäni erinomainen Cava.

Cavan markkinoita on viime aikoina hallinneet suuret talot, kuten Codorníu ja Freixenet. Näiden talojen tuotannot ovat olleet jatkuvasti huimassa kasvussa, vieden samalla tilaa muilta tuottajilta. Kaupallisuudesta voi olla montaa mieltä, mutta kannattaa ehdottomasti maistaa myös muita pienempien tuottajien Cavoja.

Cavaa usein verrataan samppanjaan, juurikin siitä syystä, että se valmistetaan samalla tyylillä kuin samppanja, mutta tulee kuitenkin huomioida, että kyseessä on aivan omanlaisensa tuote.

Seuraavaksi tutustutaan tarkemmin italialaiseen Proseccoon.