Kuohuviini,  Samppanja

Glass of Bubbly Award 2023 – viinituomarina Lontoossa

Sain alkukesästä kutsun Lontooseen syyskuussa järjestettävään Glass of Bubbly kuohuviinikilpailuun. Olin todella iloinen tästä kutsusta päästä osaksi kansainvälistä tuomaristoa. Viinituomarointi on kokopäivätyö, joskin mieluinen sellainen.

Glass of Bubbly

Glass of Bubbly on brittiläinen kuohuviinifoorumi, jonka missio on tiedottaa kuohuviineistä ja samppanjasta kaikille kuplien ystäville. Lisäksi he järjestävät keväisin Lontoon suurimman kuohuviinitastingin ja vuosittaisen kuohuviinikilpailun. Glass of Bubbly on saanut alkunsa avioparin Eve ja Christopher Walkeyn ideasta luoda alusta kaikille kuohuviineille ympäri maailman.

Glass of Bubbly – The World’s finest Glass of Bubbly Awards kilpailussa kuohuviinitalot ympäri maailmaa lähettävät valitsemansa kuohuviinin osallistujaksi kilpailuun. Kilpailussa tuomariston jäsenet arvioivat sokkona nämä kuohuviinit ja antavat niille pisteet sekä sopivan kategorian. Pisteet jakautuvat kolmeen luokkaan, pronssiin, hopeaan sekä kultaan. Sopiva kategoria valitaan viinin maun ja luonteen mukaan ja tuomariston yhdessä päättämä kategoria lisätään pullon etikettiin. Tämä auttaa kuluttajaa valitsemaan itselleen helpommin sopivamman kuohuviinin.

Alkossa viineillä on myös omat kategoriat, mutta mielestäni Glass of Bubblyn kategoriat ovat kuvailevampia ja osa niistä liittyy myös erilaisiin tilanteisiin. Esimerkiksi meditation -kategorian viini on oiva valinta silloin, kun haluaa nautiskella lasin viiniä hyvän kirjan seurana. Glass of Bubbly kategoriat ja jokaisen kategorian vuoden 2023 pokaalin voittajat ovat:

  • Creamy – pyöreä viini, jossa voin ja kerman aromeja ja makua:
    • La Gioiosa – Prosecco DOC Brut Rosé 2022 (Italia)
  • Classic & Elegant – laadukas ja iätön kuohuviini:
    • Champagne Sangner – Pères d`Origines 2022 (Ranska)
  • Herbal gardens – viinissä on yrttisyyttä ja vastaleikattua ruohoa:
    • Motzenbäcker by Marie Menger-Krug – Sauvignon Blanc (Saksa)
  • First Date – sopiva viini ensitreffeille. Helppo nauttia eikä välttämättä tarvitse ruokaa pariksi:
    • Squerryes – Vintage Rosé 2020 (Englanti)
  • Forget me not – uniikki ja persoonallinen viini joka erottuu:
    • Lumière – Sparkling Orange 2021 (Japani)
  • Gastronomic – kompleksinen fine dining viini:
    • Trump Winery – Blanc de Blanc 2017 (Yhdysvallat)
  • Dessert – makea jälkiruokaviini:
    • YBY – Crystal (Saksa)
  • Hint of Spice – siementen, hedelmien ja kasvimausteiden aromeja:
    • Weingut Steininger – Cabernet Sauvignon Rosé Sekt 2021 (Itävalta)
  • Light & Fruity – helppo ja kepeä viini, jossa runsaasti hedelmäisyyttä:
    • Bianchin – Asolo Prosecco DOCG Extra Dry 2022 (Italia)
  • Meditation – hitaasti avautuva viini, joka sopii nautiskeluun:
    • Misal – Istra Brut (Kroatia)
  • Oaky & Toasty – viini, jossa leipämäisiä ja tammisia aromeja:
    • No.1 Family Estate – Cuvée No.1 – (Uusi-Seelanti)
  • Sea Breeze – viini, jossa suolaista makua:
    • Aleksandrovic Winery – Trijumf Sparkling Chardonnay 2018 (Serbia)
  • Spring Fling – viini, jossa erityistä kukkaisuutta:
    • Zidanca Slovenec – Penina Slovenec (Slovenia)
  • Summer Days – punaisia marjoja ja raikkautta erityisesti kesäisiin päiviin:
    • Jaya – Rosé (Italia)
  • Tropical Burst – trooppisia hedelmiä, kuten mangoa, ananasta ja banaania:
    • Gjerkeš – Brut Chardonnay (Slovenia)
  • Zesty & Zingi – viini, jossa erityisesti sitrusaromeja:
    • Fox & Fox – Astral 2019 (Englanti)
  • Pastries Delight – viini, jossa hiivaisuutta, briossia ja pähkinäisiä aromeja ja makua:
    • Champagne Piaff – Blanc de Blancs (Ranska)

Kategoria -pokaalin voittajat tulevat ilahduttavasti hyvin eri puolilta maailmaa. Lisäksi kuohuviinien valmistuksessa on käytetty myös muitakin kuin perinteisiä kuohuviinirypäleitä. Mielenkiintoisia voittajia ovat muun muassa itävaltalainen Weingut Steiningerin Cabernet Sauvignon -rypäleistä valmistettu kuohuviini. Kyseessä ei ole tyypillinen kuohuviinirypäle, mutta hyvin mielenkiintoinen, mausteinen kuohuviini. Alkosta näyttää löytyvän vuoden 2019 vuosikertaa.

Forget me not -katergorian voittaja on japanilainen, Koshu -rypäleistä valmistettu kuohuviini. Kyseessä on niin sanottu oranssiviini, jossa viinirypäleistä saadaan väriä, aromeja ja tanniineja uuttamalla rypäleitä rajoitetun ajan.

Meitä tuomariston jäseniä oli paikalla 14. Olimme jakautuneet kahteen pöytään, jossa molemmat tuomaristot saivat eri viinit arvioitavaksi. Tuomarointi järjestettiin kahtena peräkkäisenä päivänä Champagne Route ravintolassa lähellä Lontoon Tower Bridgeä. Tuomaristo koostui kansainvälisistä sekä Englannista kotoisin olevista tuomareista. Kahden päivän aikana maistoimme yli 80 kuohuviiniä ympäri maailmaa.

Glass of Bubbly Award 2023 kansainväliset tuomarit vasemmalta: Carlo Pecoraro, Kathleen Smith, Kathe Barnett, Taru Pyrhönen, Laurent ja Corné Van Nijhuis.

Kuohuviinit tarjoiltiin laseihimme peitettyinä, eli maistoimme kaikki viinit sokkona. Näin jokainen viini tulee kohdelluksi tasavertaisena. Keskityin arvioinnissani viinin teknisiin ominaisuuksiin, väriin, tuoksuun, makuun, kuplien rakenteeseen ja määrään sekä kokonaisuuteen.

Ja nyt rumpujen pärinää…

Vuoden 2023 Glass of Bubbly Award voittajana on… upea italialainen kuohuviini, Ferrari Trento Giulio Ferrari 2005!! Kyseessä on Trento DOC, eli Pohjois-Italiassa Trentinon alueella perinteisellä menetelmällä valmistettava kuohuviini. Trento DOC kuohuviiniä voi valmistaa ainoastaan Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier rypäleistä yhdessä Pinot Blancin kanssa. Rypäleiden viljely tähän kuohuviiniin on sallittua vain Trentinon maakunnassa rajatulla alueella.

Ferrarin viinitalon historia juontaa juurensa 1900-luvun alkuun, jolloin italialainen Giulio Ferrari unelmoi Trentinon kuohuviinistä, joka pystyisi voittamaan ranskan samppanjat elegantilla tyylillään. Giuliolla ei ollut omia lapsia, joten hän halusi etsiä itselleen seuraajan, joka jakaisi Giulion kanssa unelman huippukuohuviinin valmistuksesta. Viimein seuraajaksi valikoitui Trenton viinikaupan pitäjä Bruno Lunelli. Tänä päivänä Ferrarin kuohuviinitaloa luotsaa jo kolmas Lunellin sukupolvi, joten Giulion unelma on saanut jatkua. Ferrarin kuohuviinit ovat voittaneet vuosien varrella lukuisia palkintoja ja he ovatkin kaikkein eniten palkintoja voittanut italialainen kuohuviinitalo.

Vuoden 2005 kuohuviini on 100 % Chardonnay ja se on ikääntynyt hiivasakan kanssa jopa kymmenen vuotta. On sanomattakin selvää, että kyseessä on upea taidonnäyte ja ehdottomasti voittopokaalinsa ansainnut. Vuosikerran 2005 saatavuus voi oman arvion mukaan olla hieman heikko, mutta Ferrarin muita kuohuviinejä on saatavilla esimerkiksi Alkosta.

Myös kestävyys -pokaali jaettiin yhteistyössä Slow Food UK:n kanssa, ja tänä vuonna sen voitti italialainen Villa Sandi! Veneton Marca Trevigianassa sijaitseva Villa Sandin viinitalo on perustettu vuonna 1975. Villa Sandi on koko toimintansa ajan kiinnittänyt huomiota ympäristön hyvinvointiin luontoa kunnioittaen. Osa viintilan kuluttamasta sähköstä tuotetaan omassa vesivoimalassa. Lisäksi vuodesta 2012 alkaen sähköä on saatu myös tilan katolta asennetuista aurinkopaneeleista.

Paljon onnea näille upeille italialaisille viinitaloille ja kaikille muille voittajille! Kaikki voittajat voit katsoa Glass of Bubblyn sivuilta.