Australia,  Ranska,  Saksa

Kolme luomuviiniä jouluun

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja nyt viimeistään on hyvä suunnitella joulun viinit. Ajattelin vinkata teille kolme erinomaista luomuviiniä, jotka ovat myös monipuolisia ruokaviinejä ja sopivat siten joulun herkkupöytään.

Alexander Gysler Pinot Brut

Weingut Alexander Gysler viinitalo tuottaa ekologisesti ja biodynaamisesti valmistettuja viinejä Saksan Rheinhessenissä. Heidän tavoitteenaan on tuottaa yksilöllisiä viinejä, jotka ovat mahdollisimman turvallisia juoda (ilman torjunta-aineita). Voit lukea lisää heidän toiminnastaan heidän kotisivuiltaan Winery Gysler. Osallistuin myös Alexander Gysler tastingiin. Voit lukea tästä lisää heidän viineistään kirjoittamastani artikkelista Luomuviinejä Rheinhessenistä ja Kremstalista.

Alexander Gysler Pinot Brut on valmistettu käsin poimituista Pinot Noir ja Pinot Blanc rypäleistä. Viini on sekoitettu vuoden 2017 ja 2019 vuosikerroista, ja se on luomu, biodynaaminen sekä vegaaneille sopiva. Ensimmäinen käyminen tapahtuu siten, että 30 % käy tammitynnyreissä ja 70 % terästankeissa. Toinen käyminen tapahtuu pulloissa 18 kuukauden ajan. Tässä kuohuviinissä on alkoholia 12 % ja sokeria 1,9 g/l.

Alexander Gysler Pinot Brut

Kuohuviinin väri on kirkas, vaalean oljenkeltainen. Kuplat ovat pieniä ja niitä on runsaasti. Kohtalaisessa tuoksussa vihreää ja keltaista omenaa, paahteisuutta ja yrttisyyttä. Maku on erittäin kuiva, hapokas, runsas ja hedelmäinen ja se toistaa tuoksun aromit. Loppumaku on keskipitkä ja mineraalinen.

Tämä kuohuviini sopii esimerkiksi aperitiiviksi, herkullisten lohi-skagen leipien seuraksi tai joulun alkupalapöytään salaatin pariksi.

Kylmäsavulohi-Skagen

  • 150 g kylmäsavulohta
  • 120 g smetanaa
  • 1/2 – 1 punasipuli
  • 1/2 ruukkua ruohosipulia
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 rkl sinappia
  • Saaristolaisleipää tai jälkiuunileipää

Fileoi ja pilko kylmäsavulohi. Sekoita smetanan joukkoon silputtu ruohosipuli, punasipuli ja kylmäsavulohi. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Laita täyte jääkaappiin maustumaan hetkeksi. Voit tehdä täytteen jo edellisenä päivänä jääkaappiin odottamaan.

Tarjoile saaristolaisleivän tai jälkiuunileivän kanssa joulun alkupalana.

Paul Jaboulet Âiné Parallèle 45 Côtes-du-Rhône Blanc 2021

Tämä luomuviini tulee Ranskan Côtes-du-Rhônen alueelta. Kyseessä on sekoiteviini, eli se on valmistettu useasta lajikkeesta, jotka ovat Grenache Blanc, Roussanne, Marsanne, Clairette Blanc ja Bourboulenc.

Paul Jaboulet Âine Parellèle 45 Côtes-du-Rhône Blanc 2021

Paul Jaboulet Âine viinitalo harjoittaa luomu- sekä biodynaamista viljelyä. Lisäksi se on erikoistunut Rhônen sekä pohjois- että eteläosan alueen viineihin. Viinitalo omistaa myös yhden Rhônen alueen arvostetuimmista palstoista Hermitage -kukkulalla. Viinin nimessä esiintyvä Parallèle 45 tarkoittaa 45. pohjoisen leveyspiiriä, joka kulkee lähelle Jaboulet’n kellaria.

Viinin väri on kirkas, vaalea kulta. Tuoksu on runsas ja hyvin moniulotteinen. Siinä on aistittavissa keltaisia kivellisiä hedelmiä, omenaa, sitruksia ja kukkaisuutta. Maku on kuiva ja hapokas. Viini on keskitäyteläinen. Maussa lisäksi kivellisiä hedelmiä, yrttisyyttä ja hentoa hunajaisuutta. Loppumaku on pitkä ja mineraalinen. Alkoholia on 13 % ja sokeria 1 g/l.

Tarjoa tämä viini joulun kalapöydässä. Runsaan ja monipuolisen makunsa ansiosta, viini sopii hyvin myös sellaisenaan nautittavaksi takkatulen ääressä hyvän kirjan seurana.

Grass Roots Organic Hunter Valley Shiraz 2020

Australian Hunter Valleyn alueelta tuleva vegaaninen ja luomu Shiraz on erinomainen kumppani esimerkiksi juustojen seuraan. Grass Roots Organic Hunter Valley Shiraz on 100 % Shiraz rypäleistä valmistettu viini. Tuoksu on runsaan marjainen ja siinä on aistittavissa tummaa kirsikkaa, karpaloa, mustaherukkaa ja makeaa mausteisuutta.

Grass Roots Organic Hunter Valley Shiraz 2020

Viini on keskitäyteläinen ja siinä on pehmeät ja miellyttävät tanniinit. Maku toistaa tuoksun tummien marjojen aromeja. Keskipitkä loppumaku on viipyilevä ja lämmittävä. Viinissä on alkoholia 13,5 % ja sokeria 3 g/l.

Näiden jouluisten viinivinkkien myötä blogi hiljenee joulun viettoon ja haluan toivottaa kaikille lukijoilleni hyvää ja rauhallista joulua!