Etelä-Afrikka,  Italia,  Kuohuviini,  Ranska,  Uusi-Seelanti

Kuohuviinit osa 4 Uuden maailman kuohuviinit sekä muita kuohuviinejä

Olemme päässeet kuohuviini- sarjassa neljänteen ja viimeiseen osaan. Tässä viimeisessä osassa käymme läpi joitakin uuden maailman kuohuviinejä, sekä muutamia muita kuohuviinejä.

Uuden maailman kuohuviinit

Uuden maailman kuohuviinit ovat mielestäni todella mielenkiintoisia. Joukosta löytyy monia hyviä yksilöitä. Uuden maailman viineillä tarkoitetaan viinejä, jotka tulevat esimerkiksi Etelä-Afrikasta, Yhdysvalloista, Uudesta-Seelannista, Chilestä ja Argenttiinasta.

Etelä-Afrikka

Etelä-Afrikassa valmistetaan laadukkaita, perinteisellä menetelmällä tuotettuja kuohuviinejä. Tämän tunnistaa etiketissä olevasta tekstistä: Méthode Cap Classique. Eräs tällä menetelmällä valmistettu viini on Pongrácz Méthode Cap Classique Brut. Kyseinen kuohuviini tulee Western Capen alueelta. Tämä kuohuviini on valmistettu Chardonnay ja Pinot Noir- rypäleistä. Nämä rypäleet ovat tuttuja myös samppanjasta. Pongrácz on maultaan hyvin samppanjamainen. Hyvin hapokas ja runsas, sekä paahteinen. Kannattaa myös maistaa saman viinitalon Rosé- kuohuviiniä.

Pongrácz Méthode Cap Classique Brut

Uusi-Seelanti

Uudesta-Seelannista tulevat monelle tunnetut Lindauer- viinitalon kuohuviinit. Lindauer Rosé Brut- kuohuviinistä, voit lukea lisää tästä.

Lindauer Rosé Brut

Myös Lindauer- viinitalo käyttää kuohuviineissään Chardonnay- ja Pinot Noir- rypäleitä. Suosittelen myös maistamaan Lindauerin Special Reserve Blanc de Blancs Brut- kuohuviiniä, joka on valmistettu käyttäen vain Charnonnay- rypäleistä. Rosén ja Blanc de Blancs- kuohuviinien lisäksi, Lindauerilta löytyy perinteinen Brut- kuohuviini, sekä makeampi Special Reserve Cuvée Riche Sweet- kuohuviini. Tämä on erinomainen valinta makeiden jälkiruokien kanssa. Kannattaa myös maistaa Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc- rypäleestä valmistettua kuohuviiniä.

Muita kuohuviinejä

Lopuksi vielä lyhyt katsaus muutamaan muuhun kuohuviinityyliin.

Crémant

Samppanjan lisäksi Ranskasta tulee myös toinen laadukas kuohuviini nimeltään Crémant. Crémant valmistetaan samalla perinteisellä menetelmällä kuin samppanja ja cava, mutta Crémant valmistetaan muualla kuin Champagnen alueella. Erityisesti Loiren laakson alueelta tulee loistavia Crémant- kuohuviinejä. Crémantiin käytettävät rypäleet ja tyyli vaihtelevat tiloittain. Pääsäntöisesti ne ovat raikkaita ja hapokkaita sekä myös kevyesti paahteisia.

Crémant on edullinen ja hienostunut vaihtoehto samppanjalle. Hyvä valinta alkumaljaksi, tai esimerkiksi noutopöytään.

Asti DOCG

Asti DOCG- kuohuviini on italialainen Piemontessa valmistettu makea kuohuviini. Asti- kuohuviinit valmistetaan yleensä Muscat- rypäleestä. Asti- kuohuviinit valmistetaan tankkimenetelmällä, josta voit lukea lisää tästä.

Franciacorta

Franciacorta on mielenkiintoinen tapaus. Tätä kuohuviiniä on verrattu jopa samppanjaan. Franciacorta on italialainen kuohuviini. Se valmistetaan perinteisellä menetelmällä, poikkeuksena aiemmin mainittuihin italialaisiin kuohuviineihin, Proseccoon ja Astiin. Franciacorta valmistetaan usein samoista rypäleistä kuin samppanja. Sen hinta on myös korkeampi verrattuna muihin italialaisiin kuohuviineihin.

Olemme nyt käyneet läpi muutamia tunnettuja kuohuviinityylejä. On hyvä huomioida, että näiden lisäksi on tarjolla myös lukuisia erilaisia kuohuviinejä ympäri maailman. Kannattaa rohkeasti maistella myös vähemmin tunnettuja kuohuviinejä. Mielenkiintoinen kuohuviinien tuottajamaa on myös Englanti.

Kuohuviinin valinnassa on hyvä huomioida kuohuviinin valmistusmenetelmä, joka oleellisesti vaikuttaa kuohuviinin makuun ja tyyliin. Muistisääntönä voidaan pitää sitä, että perinteisellä menetelmällä valmistetut kuohuviinit ovat tyyliltään usein runsaampia, täyteläisempiä ja paahteisempia, kun taas tankkimenetelmällä valmistetut kuohuviinit ovat kepeämpiä ja raikkaita.