Kuohuviini,  Prosecco Rosé,  Rose

Hempeät roseet ystävänpäivään

Maanantaina vietetään ystävänpäivää. Tässä artikkelissa esittelen sinulle suosikkini roseekuohuviineistä, jotka sopivat mainiosti ystävänpäivää juhlistamaan. Mukana myös resepti ja vinkit herkullisiin macarons-leivoksiin.

Yllättävä Prosecco Rosé: Casa Canevel Prosecco Rosé Brut

Viime vuonna hitiksi noussut prosecco rosé jatkaa hurmaamistaan runsaalla maullaan. Tämä Clera ja Pinot Noir rypäleistä valmistettu rosee sopii erinomaisesti niin aperitiiviksi, kuin myös ruokapöytään kevyiden salaattien ja vaaleiden liharuokien kanssa nautittavaksi.

Koillis-Italiasta, Valdobbiadenen sydämestä tuleva Casa Canevel Prosecco Rosé Brut on valmistettu Charmat- metodilla, eli viini käy toisen käymisen terästankissa, säilyttäen proseccolle tyypilliset raikkaan hedelmäiset aromit.

Tässä prosecco roséessa on kaunis vaaleanpunainen väri. Kohtalaisessa tuoksussa sitrushedelmiä, punaisia marjoja sekä päärynää. Kuiva maku toistaa tuoksun aromit. Loppumaku on kohtalaisen pitkä, hienostunut ja viipyilevä. Alkoholia on 11 % ja sokeria 9g /l. Saatavilla useista Alkoista.

Casa Canevel Prosecco Rosé Brut

Tyylikäs Cremant: Charles de Fere Crémant du Jura Rosé Brut

Cremantit ovat erinomaisia kuohuviinejä varsinkin runsaampien kuohuviinien ystäville. Tämä hurmaava Crémant du Jura on kotoisin Juravuorten mukaan nimetystä pienestä Jurasta, joka sijaitsee lähellä Bourgognea itäisessä Ranskassa. Korkealla sijaitsevat viinitarhat takaavat erinomaisen mahdollisuuden rypäleiden haluttuun kypsymiseen. Perinteisellä menetelmällä valmistettu, ja pitkän pullokypsytyksen saanut Charles de Fere Crémant du Jura Rosé Brut tehdään Pinot Noir-, Trousseau-, ja Poulsaurd- rypäleistä.

Kuohuviinissä on kaunis vaaleanpunainen väri. Tuoksussa punaisia marjoja, vadelmaa ja metsämansikkaa. Maku on kuiva, kevyen paahteinen ja hapokas. Maussa punaisten marjojen lisäksi raikasta sitrusta. Alkoholia 12 % ja sokeria 9g/l. Erinomainen valinta sushille, rasvaisella kalalle tai macaronsien kanssa nautittavaksi. Kohtalainen saatavuus Alkossa.

Charles De Fère Crémant du Jura

Elegantti Rosé Australiasta: Taltarni Brut Taché 2014

Loistava viinimaa Australia tarjoilee myös erinomaisia roseekuohuviinejä. Victoria-Tasmanian alueelta tuleva perinteisellä menetelmällä valmistettu Taltarni Brut Taché on runsas ja elegantti kuohuviini. Rypälekombo Pinot Noir (36 %), Charnodday (59 %) ja Meunier (5 %) on tuttu myös samppanjoista.

Väri on kaunis lohenpunainen. Tuoksussa kevyttä paahteisuutta, sekä lisäksi sitruunaa, ja punaisia marjoja. Maku on kuiva, hapokas ja se toistaa tuoksun aromeja. Kuohuviini on runsas ja lisäksi siinä on mineraalisuutta. Alkoholia on 12 % ja sokeria 9g /l . Tarjoile aperitiivina tai kalaruokien kanssa. Kohtalainen saatavuus Alkossa.

Taltarni Brut Taché 2014

Herkulliset macarons- leivokset

Macaron-kuorien alkuperäinen ohje on kondiittori Jenni Höijerin.

  • 150 g valkuaista
  • 45 g hienoa sokeria (käytin Siro Erikoishienoa)
  • 180 g tomusokeria
  • 90 g tomusokeria
  • 135 g mantelijauhetta
  • 30 g maissitärkkelystä

Aloita punnitsemalla tarkkaan kaikki ohjeen raaka-aineet omiin kulhoihin. Kananmunien on hyvä olla huoneenlämpöisiä. Ota keltuaiset talteen, ettei tule ruokahävikkiä. Siivilöi tomusokeri ja mantelijauhe.

Vatkaa valkuaiset ja hienosokeri pehmeäksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää hiljalleen joukkoon siivilöity tomusokeri (180 g). Jatka vaahdottamista kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää.

Sekoita 90g tomusokeria, mantelijauhe ja maissitärkkelys yhteen. Siivilöi vaahtoon varovasti käännellen. Tämä on mielestäni tärkeä vaihe. Seos ei saa olla liian kiinteää eikä liian löysää. Lisää tässä kohtaa haluamasi väriaine. Väriaineen kannattaa olla geelimäistä tai jauhemaista.

Laita macarontaikina pursotinpussiin, jossa on tylla. Pursota leivinpaperin päälle pellille noin kahden euron kokoisia kiekkoja. Anne kiekkojen kuorettua huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Macaronit ovat valmiita uuniin, kuin pintaa varovasti koskettamalla sormeen ei tartu taikinaa.

Paista macaroneja 120-130 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarkkaile macaroneja paiston aikana, koska uunit ovat erilaisia. Anna kuorten jäähtyä ennen irrottamista. Macaronit voit täyttää haluamallasi täytteellä. Helppoja täytteitä ovat esimerkiksi valmiit marmeladit ja gurdit sekä esimerkiksi sulatetusta suklaasta ja kermasta valmistettu täyte.

Suklaatäyte

  • 100 g suklaata
  • 1/2 dl kuohukermaa

Paloittele suklaa kattilaan ja lisää kerma. Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen kunnes suklaa on sulanut. Jatka keittämistä miedolla lämmöllä pari minuuttia. Anna täytteen jäähtyä, jolloin se hieman jämäköityy. Kaadoin itse täytteen kulhoon ja käytin hetken jääkaapissa. Levitä täyte macaronin puolikkaalle ja paina toinen puolikas varovasti päälle.

Macaronit suklaatäytteellä