Cocktail,  Jälkiruokaviini

Valkoinen portviini – todellinen yllättäjä

Portugalista kotoisin olevat portviinit ovat varmasti monille tuttuja, mutta kuinka moni tuntee valkoisen portviinin? Tutustuin jokin aika sitten valkoiseen portviiniin, ja yllätyin positiivisesti millainen erikoisuus kyseessä onkaan.

Portviini tunnetaan perinteisesti punaisena, makeana ja väkevänä jälkiruokaviininä. Portviiniä valmistetaan kuitenkin myös valkoisena sekä rosé -versioina.

Portviini tulee pääasiassa kahdelta alueelta Portugalista: Portosta ja Vila Nova de Gaian kaupungista. Punainen portviini valmistetaan paikallisista punaisista rypäleistä, kun taas valkoiseen portviiniin käytetään paikallisia vaaleita rypäleitä, kuten esimerkiksi Viosinhoa, Malvasia Finaa ja Codégaa. Valkoinen portviini valmistetaan samalla tavalla kuin punainen. Usein vaaleat portviinit pullotetaan nuorena.

Makunsa puolesta valkoinen portviini eroaa huomattavasti punaisesta. Valkoinen portviini on yleensä kevyempi sekä vähemmän makea, kuin perinteinen punainen portviini. Maku on yleensä sitrusmainen, ja lisäksi siinä maistuu aprikoosi, omena, pähkinä ja hunaja.

Martha’s Dry White Port

Martha’s Dry White Port

Martha’s Dry White Port oli Alkon syyskuun erikoisvalikoimassa uutuustuotteena ja tällä hetkellä hyvin saatavilla ympäri maan, sekä verkkokaupan kautta tilattavissa. Alkosta on saatavilla myös muita valkoisia portviinejä. Martha’s Dry White Port on valmistettu Malvasia Fina, Viosinho, Donzelinho, Gouveio sekä Rabigato lajikkeista. Alkoholia on 20,5 % ja sokeria 60 g litrassa. Viinin väri on kaunis meripihkan keltainen. Tuoksussa hunajaa, sitruunaa, kuivattua aprikoosia ja kevyttä kukkaisuutta. Maku on kuiva ja se toistaa tuoksun aromit. Martha’s Dry White Port yllätti hienostuneella maulla ja hurmaavalla tuoksulla. Valkoinen portviini on todellinen elegantti helmi, jota soisin maistavani tulevaisuudessa lisää. Valkoinen portviini on jäänyt turhaan punaisen sisaruksensa varjoon.

Port & Tonic

Valkoista portviiniä voi nauttia sellaisenaan viilennettynä 6-10 asteisena. Suosittelen kuitenkin ehdottomasti kokeilemaan herkullista Port & Tonic cocktailia aperitiivina. Tämän cocktailin valmistus on hyvin helppoa, etkä tarvitse siihen mitään erikoisia välineitä.

  • Valkoista portviiniä
  • Tonic-vettä
  • Sitruunan kuorta
  • (Mintun lehti)
  • Jäitä

Valitse mieleisesi lasi. Itse käytin Martinilasia. Laita lasiin muutama jääpala. Kaada sitten lasiin yksi kolmasosaa 6-10 asteista valkoista portviiniä ja kaksi kolmasosaa tonic-vettä. Pese hyvin yksi sitruuna ja ota kuorimaveitsellä ohut kuorisuikale koristeeksi. Voit myös lisätä muutaman minunlehden. Tarjoile esimerkiksi jälkiruokana juustojen kanssa tai alkumaljana pienen suolaisen seuralaisena.

Port & Tonic Cocktail