Ranska,  Sauvignon Blanc

Keväinen klassikko: Parsaa, lohta ja Hollandaise

Kevään varma merkki on se, kun parsat ilmestyvät kaupan heviosastolle. Parsan kanssa sopii tarjottavaksi monenlaiset ruoat, mutta klassisin yhdistelmä lienee parsa, lohi ja Hollandaisekastike.

Parsa on tyypillisesti haastava viinin kanssa yhdistettäväksi. Tällä kertaa päädyin valitsemaan viinin erityisesti kalan kanssa yhteensopivaksi. Henri Bourgeois Pouilly-Fumé En Travertin 2018 on klassinen ja elegantti Sauvignon Blanc Ranskan Loiresta. Viinin eloisa hapokkuus ja sitrus-aromit leikkaavat sekä lohen, että Hollandaisekastikkeen rasvaisuutta. Viinissä maistuu myös vihreän omenan, karviaisen sekä herukan aromeja. Viini on runsas, mutta samalla raikas ja mineraalinen.

Henri Bourgeois Pouilly-Fumé En Travertin 2018

Bourgeoisin perheellä on yli kymmenen sukupolven kokemus viinin viljelystä. Sancerren Chavignolin kylä on heidän eleganttien Sauvignon Blanc viinien koti. Tämän viinin viiniköynökset kasvavat Saint-Andelainin kukkuloilla. Täällä maaperä on hyvin kalkkikivipitoista. Tämä tuo viineihin mineraalisuutta ja teräksisyyttä. Viinin etiketissä oleva sana Travertin tarkoittaa kalkkipitoista maaperää. Viileä ilmasto tuo viineihin runsaasti hapokkuutta sekä karviaismaisia ja herukkaisia aromeja.

Henri Bourgeois Pouilly-Fumé En Travertin 2018 on saatavilla Alkon vakiovalikoimassa. Viini sopii tarjottavaksi myös esimerkiksi vuohenjuuston, vaalean lihan sekä äyriäisten kanssa.

Parsaa, lohta ja Hollandaisekastiketta

  • Lohifilee n. 200g / henkilö
  • Suolaa, sitruunapippuria
  • Voita paistamiseen
  • Nippu parsaa
  • Oliiviöljyä

Helppo Hollandaisekastike

Alkuperäinen resepti täältä.

  • 250 g voita
  • 2 rkl valkoviinietikkaa
  • 5 kananmunan keltuaista
  • suolaa

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pese ja kuori parsat. Leikkaa puinen osa pois. Asettele parsat uunipellille leivinpaperin päälle. Pirskottele päälle oliiviöljyä sekä suolaa. Laita parsat uuniin noin 10 minuutiksi.

Erottele kananmunan keltuaiset kastiketta varten. Lisää keltuaiset, valkoviinietikka sekä suola tehosekoittimeen. Kaada joukkoon kiehuva voi ohuena nauhana tehosekoittimen käydessä.

Viipaloi lohifilee sopivan kokoisiksi annospaloiksi. Kuumenna pannu ja lisää siihen reilu viipale voita. Asettele kalat nahkapuoli alaspäin kuumalle pannulle ja ripottele päälle suolaa ja sitruunapippuria. Paista kaloja noin 4 minuuttia, kunnes nahka rapeutuu. Käänne kalat ympäri ja jatka paistamista vielä hetken.

Lohta, parsaa ja Hollandaisekastiketta