Grillattua pizzaa ja Pinot Noiria
Olen tänä kesänä rakastunut pizzan grillaamiseen. Pizzakiven kanssa pohjasta tulee taivaallisen rapea ja herkullinen. Täytteitä kannattaa käyttää maltillisesti, jotta pizza ehtii kunnolla kypsyä ja juusto sulaa. Täytteenä olen hyödyntänyt kasvimaan satoa, kuten kesäkurpitsaa ja rucolaa.
Pizza ja viini?
Mielestäni pizza on mutkaton ja rento ruoka eikä viinin suhteen kannata olla liian vaativa. Pizzalle sopivaa viiniä valitessa voi hetken pohtia pizzan täytteitä ja niiden yhteensopivuutta viinin kanssa. Tässä joitakin klassisia pizza-viini- yhdistelmiä:
- Mausteinen pepperonipizza – Syrah, Merlot
- Kinkku- ja ananaspizza – Riesling
- Kasvispizza – Chardonnay
Ehkä tunnetuin pizzaviini on toscanalainen Chianti. Tämä marjaisa ja raikas pääasiassa Sangiovese-rypäleestä valmistettu punaviini sopii mielestäni kaikenlaisten pizzojen ja myös pastojen pariksi. Itse valitsin tällä kertaa pizzan pariksi chileläisen pinot noirin.
Leyda Las Brisas Pinot Noir 2018
Leyda Las Brisas Pinot Noir 2018 on eräs suosikkini punaviineistä. Tämä monipuolinen ruokaviini on valmistettu ainoastaan Pinot Noir rypäleistä. Viinissä on mielestäni lisäksi erinomainen hinta laatusuhde.
Leydan laakso Chilessä sijaitsee neljän kilometrin päästä Tyynestä valtamerestä. Mereltä puhaltavat viileät tuulet vaikuttavat rypäleisiin pidentämällä niiden kypsymisaikaa. Nämä tuulet näkyvät myös viinin etiketissä, sillä Las Brisas on espanjaksi tuulet. Viinitalon mukaan vuosi 2018 oli erinomainen tavallista viileämmän sääolosuhteen vuoksi.
Tässä pinot noirissa on kaunis keskisyvä rubiininpunainen väri. Voimakkaassa tuoksussa voi aistia punaisia marjoja, kuten kirsikkaa, vadelmaa sekä mausteisuutta. Keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromeja. Pitkä loppumaku jää viipyilemään. Tämä viini on parhaimmillaan tarjoiltuna 15 asteisena. Alkoholia on 13,5 %.
Pizzan ja pastan lisäksi Leyda Pinot Noir sopii loistavasti näin loppukesästä sieniruokien pariksi. Loistavia kumppaneita ovat myös kasvisruoat ja riista. Tämä pinot noir löytyy myös usein omasta joulupöydästä.
Grillattu pizza
Kolme keskikokoista pizzaa
- 2,5 dl vettä
- 1/2 palaa tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
- 1 tl suolaa
- 1 tl sokeria
- 0,5 dl oliiviöljyä
- n. 6 dl durumjauhoja
Valitse täytteet makusi mukaan. Itse käytin pohjaan Mutti tomaattimurskaa, kesäkurpitsaa, valkosipulia, salamia, juustoraastetta, tomaattia, punasipulia ja rucolaa.
Valmista pohja liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja jauhot haarukkavatkaimella sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa öljy ja alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota kelmun alla vähintään puoli tuntia.
Laita pizzakivi kylmään grilliin ja kuumenna kivi kuumaksi. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli pohjat ohuiksi leivinpaperin päällä. Grillaa pohjaa kuuman kiven päällä muutaman minuutin ajan. Tarkkaile pohjaa. Käännä sitten pohja ympäri ja lisää täytteet. Grillaa pizzaa, kunnes juusto on sulanut. Levitä valmiin pizzan päälle halutessasi rucolaa.