Castelão,  Portugali,  Tempranillo,  Tinta Roriz,  Touriga Nacional

Täyteläinen portugalilainen ja mehevä piirakka itsenäisyyspäivään

Kaupallinen yhteistyö Rosa Viini ja Ruoka

Monet viettävät itsenäisyyspäivää tänä vuonna perhepiirissä ilman isompia juhlia. Ajattelin valmistaa itsenäisyyspäivän iltaan herkullisen kinkku-juustopiirakan. Piirakka on helppo valmistaa ja kinkun voi korvata halutessaan vaikka kylmäsavuporolla. Piirakka on aika tuhti, joten sen seuraksi sopii täyteläinen portugalilainen punaviini, LAB Singature. Kinkku-juustopiirakka on lapsuudenperheestäni kulkeutunut resepti, jota olen valmistanut lukuiset kerrat. Ylijäänyt piirakka maistuu herkulliselta myös seuraavana päivänä. 

Kinkku-juustopiirakka

Kinkku-juustopiirakka

  • 125 g voita tai margariinia
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 3 rkl kylmää vettä
  • 1/4 tl suolaa

Täyte:

  • 150 g palvikinkkua
  • 3 dl juustoraastetta
  • 3 kananmunaa
  • 2 dl ranskankermaa
  • 1/4 tl mustapippuria
  • 1/2 tl tinjamia
  • 1/2 ruukkua silputtua timjamia

Valmista ensin pohja. Nypi jauhot ja suola rasvaan. Lisää vesi nopeasti sekoittaen. Painele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Annan taikinan levätä jääkaapissa sillä aikaa kun valmistat täytteen. 

Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi. Sekoita kananmunat ranskankermaan. Mausta seos pippurilla ja timjamilla. Hienonna persilja. Levitä kinkkukuutiot, persiljasilppu ja puolet juustoraasteesta piiraspohjalle. Kaada päälle kerma-munaseos. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. 

Paista piirakkaa 200 asteessa 35 minuuttia. Tarjoa vähän jäähtyneenä. 

LAB Signature 2016

Portugalilaisen Casa Santos Liman LAB Signature 2016 on herkullinen ja mehevän tumma punaviini talven juhliin. Viini on valmistettu Castelão, Touriga Nacional, Syrah ja Tinta Roritz -rypäleistä.

Castelão lajiketta viljellään laajasti eteläisessä Portugalissa. Lajike tunnetaan myös nimellä Periquita. Rypäle on yleensä matalahappoinen, mutta siinä on hyvin korkea alkoholipitoisuus. Rypäle tuo viiniin kepeyttä ja vadelmaista aromia. 

Touriga Nacional on sanottu olevan yksi Portugalin parhaista rypälelajikkeista. Touriga Nacional rypäleistä saadaan tummia, melko voimakkaita viinejä, joissa on runsaat tanniinit, orvokin ja nahan aromeja. Touriga Naciola on parhaimmillaan sekoiteviineissä. 

Tinta Roriz tunnetaan paremmin nimellä Tempranillo, mutta Portugalissa tämä yksi Port- viinien rypäleenä tunnettu lajike on niemeltään Tinta Roriz. Viinissä on usein hyvin voimakas supistava vaikutus runsaiden tanniinien vuoksi. 

Syrah rypäleestä viini saa tummaa väriä, tanniineja sekä hapokkuutta kohtalaisesti. Esimerkiksi lauhkeissa ilmastoissa kasvanut Syrah, tuo viiniin yrttimäisyyttä ja mausteisuutta 

LAB Signature 2016

Viinin väri on kirkas, tumma rubiininpunainen. Kohtalaisessa tuoksussa tummia marjoja, kuten luumua, mustaherukkaa ja kirsikkaa, sekä lisäksi vaniljaisuutta. Viini on keskitäyteläinen ja siinä on pehmeät tanniinit. Maku toistaa tuoksun aromeja. Viinissä on alkoholia 15 %, mikä lämmittää kurkussa. Loppumaku on keskipitkä. Viini kelpaa erinomaisesti nautittavaksi nyt, mutta uskon sen kestävän hyvin myös kellarissa. LAB Signature 2016 toimii erinomaisesti myös erilaisten liharuokien ja patojen kanssa. 

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *