Glera,  Italia,  Kuohuviini,  Pinot Noir,  Prosecco Rosé,  Rose

Prosecco rosé – hurmaava yllättäjä

Tunnustan, etten ole suuri prosecco fani. Pidän enemmän paahteisemmista ja perinteisellä menetelmällä valmistetuista kuohuviineistä. Kun sitten prosecco roséesta alettiin jokin aika sitten puhua en ollut tästä uutuudesta erityisen kiinnostunut. Luettuani aiheesta koskevan artikkelin ammattilaislehdestä kiinnostukseni kuitenkin heräsi. Olihan minunkin jo aika maistaa tätä kuohuviinien uutukaista. Prosecco on nauttinut huimaa suosiota maailmalla. Aika näyttää miten suureen suosioon prosecco rosé yltää. Prosecco Rosé DOC laatuluokka hyväksyttiin Italiassa viime vuonna keskellä vaikeaa pandemiatilannetta. Prosecco Rosé DOC on tarkasti säädelty ja tuottajien on noudatettava erityissääntöjä käyttäessään etiketissä merkintää Prosecco Rosé DOC. Viini tulee valmistaa edelleen pääasiassa Glera rypäleistä, mutta lisäksi sallitaan 10-15 % osuus Pinot Nero (Pinot Noir) rypälettä.

Yllätyin, kun Alkon verkkosivulla vastaani tuli hyvin laaja valikoima prosecco roseita eri tuottajilta. Valitsin maisteltavaksi Casa Canevelin Prosecco Roséen.

Casa Canevel Prosecco Rosé Brut

Casa Canevelin pieni viinikellari sijaitsee Valdobbiadenen sydämenessä, koillis-Italiassa. Prosecco Rosé on valmistettu käyttäen proseccon perinteistä rypälelajiketta Gleraa sekä lisäksi Pinot Noiria. Rypäleet on poimittu Canevelin omilta tarhoilta. Canevel Prosecco Rosé on valmistettu käyttäen Charmat- metodia, joka on tyypillistä proseccon valmistuksessa. Kyseinen metodi on omiaan säilyttämään proseccolle tyypilliset raikkaan hedelmäiset aromit. Charmat-metodissa viini ei käy toista käymistään perinteisesti pullossa, vaan paineistetussa terästankissa. Tästä menetelmästä voit lukea lisää proseccosta kertovasta artikkelistani täältä. Canevel Prosecco Rosé on kypsynyt hetken säännöllisesti sekoitetun hiivasakan kanssa.

Casa Canevel Prosecco Rosé DOC

Canevel Prosecco Rosé on väriltään kauniin vaaleanpunainen. Viini kuohuu lasissa tyypillisen proseccon tyyliin. Viinissä on kohtalainen tuoksu, josta voi aistia sitruunaa, vadelmaa, päärynää sekä punaherukkaa. Maku on kuiva ja hapokas ja siitä löytyy vadelmaa, punaherukkaa sekä sitruunaa. Tavalliseen proseccoon erona, tässä on kohtalaisen pitkä maku. Posecco Rosé ei ole myöskään niin päärynäinen, kuin perinteinen prosecco. Pinot Noir tuo proseccoon hienostunutta punaisten marjojen aromia. Alkoholia on 11 % ja sokeria 9g /l.

Prosecco Rosé sopii erinomaisesti maljajuomaksi, vappupiknikille sekä kevyiden saalaattien ja pikkusuolaisten kanssa tarjottavaksi.