Karjalanpaistia ja mustikka macaronsit isänpäivään
Kaupallinen yhteistyö Rosa Viini ja Ruoka
Tulevana sunnuntaina juhlitaan isänpäivää. Suunnittelin isänpäiväksi herkullisen menun viineineen, jolla taatusti isä ilahtuu. Karjalanpaisti on helppo ja juhlava ruoka, joka valmistuu kuin itsestään. Käyttämäni resepti on peräisin mummiltani. Aterian kruunaa kevyt jälkiruoka yhdessä kuohuvan kanssa. Mustikka-macaronit voit valmistaa hyvissä ajoin etukäteen pakkaseen.
Suunnittelin menun kahden herkullisen viinin ympärille. Karjalanpaistin seuraksi sopii erinomaisesti mehevä portugalilainen punaviini Casa Santos Liman Fortíssimo. Macaronit ja kuohuviini ovat klassinen yhdistelmä. Elegantti, ranskalainen roseekuohuviini Charles de Fere Crémant du Jura Rosé päättää juhlallisesti aterian.
Karjalanpaisti
- 500g Naudan sisäpaistia
- 500 g rasvatonta possua (esim. kinkkua tai sisäfileetä)
- n. 4 kpl porkkanoita
- 1-2 sipulia
- n. 13 mustapippuria
- 1,5 – 2 tl suolaa
- 1 lihaliemikuutio
Ota lihat huoneenlämpöön noin tuntia ennen. Poista mahdolliset kalvot ja rasva ja kuutio pieniksi paloiksi. Ruskista ensin nautapalat kevyesti ja laita uunipadan pohjalle kerroksittain porkkanaviipaleiden ja sipulirenkaiden kanssa. Ripottele suolaa lihoille. Päällimmäiseksi tulevat porsaskuutiot. Laita pataan myös pippurit, sekä liemikuutio.
Kaada päälle kiehuvaa vettä niin, että ainekset peittyvät. Paista pataa aluksi 200 asteessa 1 tunti. Alenna sitten uunin lämpötilaa 175 asteeseen ja laita pataan kansi päälle. Jatka kypsentämistä vielä kaksi tuntia.
Tarjoa keitettyjen perunoiden, punajuurien, maustekurkkuviipaleiden ja puolukkasurvoksen kanssa.
Casa Santos Lima Fortíssimo 2018
Portugali on jo pitkään ollut suosikkini viinimaana. Casa Santos Liman viinit ovat myös tulleet blogissani jo aiemmin tutuiksi. Viinitalo on ilahduttanut herkullisilla viineillään, eikä Fortíssimo ole poikkeus.
Casa Santos Lima Fortíssimo 2018 on valmistettu käyttäen Touring Nacional, Syrah, Petit Verdot ja Alicante Bouschet rypäleitä. Viini on kypsynyt amerikkalaisissa ja ranskalaisissa tammitynnyreissä. Maku on keskitäyteläinen ja siinä on kohtalaiset tanniinit. Tuoksussa on tummia marjoja ja mausteisuutta. Hapokas maku toistaa tuoksun aromeja. Alkoholia viinissä on 14,5 % ja sokeria 4 g/l. Erinomainen kumppani myös muille pataruoille.
Mustikka – Macaronit
Macaron-kuorien alkuperäinen ohje on kondiittori Jenni Höijerin.
- 150 g valkuaista
- 45 g hienoa sokeria (käytin Siro Erikoishienoa)
- 180 g tomusokeria
- 90 g tomusokeria
- 135 g mantelijauhetta
- 30 g maissitärkkelystä
Aloita punnitsemalla tarkkaan kaikki ohjeen raaka-aineet omiin kulhoihin. Kananmunien on hyvä olla huoneenlämpöisiä. Ota keltuaiset talteen, ettei tule ruokahävikkiä. Siivilöi tomusokeri ja mantelijauhe.
Vatkaa valkuaiset ja hienosokeri pehmeäksi ja kiiltäväksi vaahdoksi. Lisää hiljalleen joukkoon siivilöity tomusokeri (180 g). Jatka vaahdottamista kunnes vaahto on paksua ja kiiltävää.
Sekoita 90g tomusokeria, mantelijauhe ja maissitärkkelys yhteen. Siivilöi vaahtoon varovasti käännellen. Tämä on mielestäni tärkeä vaihe. Seos ei saa olla liian kiinteää eikä liian löysää. Lisää tässä kohtaa haluamasi väriaine. Koska halusin mustikkaisia, lisäsin massaan violettia geeliväriä.
Laita macarontaikina pursotinpussiin, jossa on tylla. Pursota leivinpaperin päälle pellille noin kahden euron kokoisia kiekkoja. Anne kiekkojen kuorettua huoneenlämmössä noin puoli tuntia. Macaronit ovat valmiita uuniin, kuin pintaa varovasti koskettamalla sormeen ei tartu taikinaa.
Paista macaroneja 120-130 asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Tarkkaile macaroneja paiston aikana, koska uunit ovat erilaisia. Anna kuorten jäähtyä ennen irrottamista. Valmista sitten mustikkatäyte.
Mustikkacurd:
- 250 g mustikoita
- 2 dl hillosokeria
- 3 keltuaista
- 100 g voita
Laita mustikat ja hillosokeri kattilaan. Keitä ilman kantta noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon voi pieninä paloina sekä keltuaiset samalla sekoittaen. Kuumenna kunnes seos kiehuu. Anna sitten jäähtyä ja soseuta lopuksi sauvasekoittimella. Täytä macaronit mustikkacurdilla.
Charles de Fère Crémant du Jura Rosé
Tämä Juran alueelta tuleva elegantti crémant rosé on loistava juhlajuoma. Charles de Fere Crémant du Jura Rosé on valmistettu Pinot Noir-, Trousseau-, ja Poulsaurd- rypäleistä. Viini on valmistettu perinteisellä menetelmällä ja se on saanut pitkän pullokypsytyksen. Kuohuviinien erilaista valmistusmentelmistä voit lukea lisää tästä.
Tässä crémantissa on kaunis vaaleanpunainen väri. Marjaisessa tuoksussa on muun muassa vadelmaa ja metsämansikkaa. Maku on kuiva, kevyen paahteinen ja hapokas, lisäksi siinä voi aistia metsämansikkaa ja sitrusta. Kuplat ovat pienet ja pehmeät. Viinissä on alkoholia 12 % ja sokeri 9 g/l. Mustikan ja rosén hienostuneet maut ovat kuin toisille luodut.
Viinit saatu.