Gamay,  Ranska

Beaujolais nouveau 2020

Tänään 19.11. on eräs viinivuoden mielenkiintoisimmista päivistä, kun uuden sadon Beaujolais Nouveau – punaviinit saapuvat myyntiin.

Mistä on kyse?

Beaujolais nouveau viinit tulevat Ranskasta AOC viinintuotanto-alueelta Beaujolais’ta. Osa näistä viineistä tulee Baujolais Villages- alueelta, joita on yhteensä 39. Village-alueen sisällä on kymmenen aluetta, joilta saadaan erinomaisia ja hyvin laadukkaita viinejä. Beaujolais nouveau- viinien myynti on hyvin tarkkaan ajoitettu ja yleensä ne tulevat myyntiin kuluttajille aina marraskuun kolmantena torstaina. Ei koskaan aikaisemmin. Nämä viinit ovat valmistettu käsinpoimituista Gamay– rypäleistä.

Gamay- rypäle

Gamay- rypäleen koti on Beaujolais, jonka lauhkea ilmasto on omiaan tälle lajikkeelle. Gamay- rypäleestä saadaan kevyitä ja raikkaita viinejä, joissa on kohtalaiset tanniinit. Aromeina ovat usein punaiset marjat, kuten kirsikka ja vadelma.

Kurkistus vuosikertaan

Beaujolais nouveaus’ta tekee mielenkiintoisen sen, että nämä viinit tarjoavat kurkistuksen kuluneesta vuosikerrasta.

Viinin tyyli

Beaujolais nouveau- viinit lasketaan myyntiin muutama viikko sadonkorjuun jälkeen. Tämän vuoksi viinit ovat hyvin kevyitä ja raikkaita. Ne on tarkoitettu juotavaksi nuorena, eikä niinkään säilytettäväksi. Beaujolais nouveau viinit sopivat yhteen kevyiden ruokien, kuten salaattien kanssa nautittaviksi. Beaujolais nouveau viinit ovat myös hyvin suosittuja joulupöydässä. Tarjoile Beaujolais nouveau viinit hieman viilennettyinä, noin 13 asteisina.

La Reine Pedauque Beaujolais Villages Nouveau 2020

Beaujolais nouveau 2020 viinit

Yleensä Alkoon on tullut myyntiin kaksi Beaujolais nouveau viiniä. Niin myös tänäkin vuonna. Toinen viineistä tulee kyliltä La Reine Pedauque Beaujolais Villages Nouveau ja toinen on Albert Bichot Beaujolais Nouveau. Molemmat viinit ovat kohtuuhintaisia, joten voisi olla hauskaa ostaa molemmat ja maistella niiden eroja ja samankaltaisuutta.

La Reine Pedauque Beaujolais Villages Nouveau 2020

Valitsin maisteltavaksi toisen Alkon valikoimaan tulleen Beuajolais nouveau viinin. Viinissä on kaunis vaalea, purppura väri. Tuoksu on kohtalainen ja nuorekas. Tuoksusta voi aistia tummia marjoja, kuten mustikkaa ja mustaherukkaa. Lisäksi tuoksusta löytyy myös punaisia marjoja, kuten punaista kirsikkaa, vadelmaa ja karpaloa.

Maku on kuiva, keskitäyteläinen ja kohtalaisen hapokas. Viinissä on lisäksi kohtalaiset tanniinit. Maku toistaa tuoksun marjaisia aromeja. Loppumaku on kevyen mausteinen ja siinä on myös kevyttä paahteisuutta. Todella raikas, runsas ja marjainen viini. Tässä viinissä on alkoholia 13 % ja sokeria 6,6 g/l. Tämän viinin kanssa voi nautiskella esimerkiksi tapaksia tai voimakkaita juustoja. Le Reine Pedauque Beaujolais Villages Nouveau 2020 on hyvin raikas ja runsas. Tämän perusteella vuodesta 2020 voi odottaa mielenkiintoista vuosikertaa.