Australia,  Chardonnay,  Ranska

Joulunajan viinit

Kaupallinen yhteistyö Rosa Viini ja Ruoka

Kuten viime vuonna, myös tänä vuonna minulla oli ilo ja kunnia tehdä yhteistyötä Rosa Viini ja Ruokakerhon kanssa. Joulunajan kunniaksi jaan teille kaksi omaa joulun suosikki tarjottavaa yhdessä herkullisten viinien kanssa tuomaan iloa joulunaikaasi.

Kylmäsavulohi-skagen ja Chardonnay Australiasta

Jouluaattooni on jo useana vuonna kuulunut kylmäsavulohi-skagen. Resepti on suomalaisempi versio perinteisestä ruotsalaisesta Toast skagen -leivästä. Kylmäsavulohi-skagen on meillä tarjoiltu erityisesti alkupalana, mutta maistuu se myös oivallisesti aattoiltana. Tavallisesti nautin kylmäsavulohi-skagenin samppanjan kanssa, mutta tällä kertaa kokeilin sen pariksi chardonnayta Australian Riverinan alueelta.

Nugan Dreamer’s Chardonnay 2019

Nugan Dreamer’s Chardonnay 2019 on oikeastaan aika perinteinen chardonnay. Kohtalaisessa tuoksussa aprikoosia ja ananasta. Lisäksi myös paahteisuutta ja kermaisuutta. Viini on kuiva, keskitäyteläinen ja siinä on hyvä, napakka hapokkuus. Maku toistaa tuoksun aromit ja raikas sitruunan hapokkuus tuo viiniin ryhtiä. Täyteläinen ja kermainen kalatäyte tarvitsee seuraukseen hapokkaan viiniin ja tämä chardonnay on sille mainio pari. Tätä viiniä voi kokeilla myös joulukinkun kanssa, jos punaviinille haluaa etsiä vaihtoehtoa.

Kylmäsavulohi-skagen

  • 150 g kylmäsavulohta (käytin omaa suosikkiani, Puumalan lohta)
  • 120 g smetanaa
  • 1/2 – 1 punasipuli
  • 1/2 ruukkua ruohosipulia
  • 1 rkl sinappia
  • suolaa ja mustapippuria
  • Saaristolaisleipää tai jälkiuunileipää

Fileroi ja pilko kylmäsavulohi. Sekoita smetanan joukkoon silputtu ruohosipuli, punasipuli ja kylmäsavulohi. Mausta sinapilla, suolalla ja pippurilla. Laita täyte jääkaappiin maustumaan hetkeksi. Tarjoile saaristolaisleivän tai jälkiuunileivän kanssa.

Nugan dreamer’s Chardonnay 2019 ja Kylmäsavulohi-skagen

Aattoillan juustotarjotin ja Châteauneuf-du-Pape

Aattoillan kääntyessä kohti iltaa, on meillä tapana kattaa runsas juustotarjotin ja kaivaa lautapelit esille. Châteauneuf-du-Pape on varmasti yksi kuuluisimmista ranskalaisista viineistä. Kyseessä on hyvin arvostettu viinialue Ranskan eteläisessä Rhonessa. Tunnetuin Châteauneuf-du-Pape on punaista, mutta alueella valmistetaan myös erinomaista valkoviiniä (Châteauneuf-du-Pape Blanc). 

Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017

Châteauneuf-du-Pape voidaan valmistaa käyttämällä 13 eri rypälelajiketta. Jotkut käyttävät pelkästään Grenache– rypäleitä, mutta usein viinit ovat sekoitteita (Grenache, Syrah, Mourvèdre ja Cinsault). Niin on myös Châteauneuf-du-Pape Le Moulin Teyroud 2017. Tähän viiniin on käytetty Grenache, Mourvèdre ja Syrah- rypäleitä. Viinin tuoksussa on tummaa kirsikkaa, mausteisuutta, karhunvatukkaa ja savuisuutta. Viini on hyvin täyteläinen ja tanniininen. Pitkässä ja muhevassa maussa kirsikkaa, karhunvatukkaa, mausteita ja kahvia. Viini on todella intensiivinen ja runsas. 

Juustotarjotin

Châteaunef-du-Pape -viinit on hyvin voimakkaita ja monivivahteisia, joten se vaatii ruoalta myös intensiivisyyttä. Valitsin juustotarjottimelle pääasiassa vahvoja juustoja ja Châteauneuf-du-Pape toimi hyvin myös vaativan mustapippurituorejuuston kanssa. Tarjoa Châteaunef-du-Pape 16-18 asteisena.