Viinitapahtuma,  Viinitasting

Old World Wines – Euroopan klassikoita ja uutuuksia

Osallistuin torstaina Helsingissä järjestettyyn Old World Wines, viinien ammattilaistapahtumaan. Tapahtuman oli järjestänyt Italian trade Connections. Vanhalle Ylioppilastalolle oli kokoontunut Euroopan viinialueiden eri maahantuojia sekä tuottajia. Tarjolla oli niin vanhoja klassikoita kuin uusia tuttavuuksiakin. Tarjolla oli lähes 100 viiniä, esittelen tässä omat poimintani.

Franciacorta – Italian tyylikkäin kuohuviini

Proseccon jyllätessä myyntitilastoja ovat muut italialaiset kuohuviinit jääneet hieman vähemmälle huomiolle. Proseccon ollessa kepeä ja helposti nautittava kuohuviini, Franciacorta on oikeastaan sen vastakohta. Fine Brands esitteli Lombardyn alueelta tulevan Franciacortan, Marchese Antinori Cuvée Royal Franciacorta DOCG nv.

Tämä tyylikäs kuohuviini on valmistettu käyttäen Chardonnay (78 %), Pinot Noir (12 %), ja Pinot Blanc (10 %) rypäleitä. Franciacorta on saanut DOCG merkinnän vuonna 1995. Tämä edellyttää sitä, että viini on pullokäynyt. Menetelmä tuo viiniin runsautta sekä paahteisia aromeja. Marchese Antinori Cuvée Roayl Franciacorta on kypsynyt sakan päällä 36 kuukautta ennen uudelleen korkittamista. Montenisan viinitalo sijaitsee lähellä Calinon kylää. Täällä maaperä on mineraalipitoinen ja ilmasto lauhkea sekä tuulinen.

Marchese Antinori Cuvée Royal Franciacorta DOCG, nv

Runsaassa tuoksussa oli aistittavana hedelmällisyyttä, paahteisuutta ja hentoa hiivaisuutta. Maku on kuiva, hapokas ja runsas. Alkoholia on 12 % ja sokeria 7 g litrassa. Lisäksi maussa sitruksia sekä briossia. Viipyileva ja pitkä loppumaku. Erinomainen kumppani kalalle tai runsaille salaateille. Tyylikäs valinta myös juhlien alkumaljaksi. Viini on saatavilla Alkon tilausvalikoimasta.

Palkittu Navarran rosee

Fine Brands esitteli myös maailmalla kymmenen parhaan roseen joukkoon valitun, Chivite La Fincas Rose IPG VIne de la Tierra 3 Riberas 2021. Tämä rosee tulee Espanjan Navarran alueelta, Chiviten perhetilalta. Viini on valmistettu Garnacha (60%) ja Tempranillo (40%) rypäleistä. Rypäleet tulevat Finca de Legardetan viinitarhalta. Täällä ilmasto saa vaikutteita niin Atlantin valtamerestä kuin mannermaisista olosuhteista. Viini on valmistettu varhain poimituista rypäleistä, jotka ovat murskaamisen jälkeen lähes samantien puristettu. Kuorikontakti on lyhyt. Viini on käymisen jälkeen levännyt sakan päällä 6 kuukautta.

Chivite Las Fincas Rosado 2020

Tässä roseessa oli poikkeuksellisen kaunis, hyvin haalea lohenpunainen sävy. Haalea väri saattoi hämätä, sillä tässä roseessa oli runsas tuoksu ja makupaletti. Tuoksussa muun muassa punaisia marjoja ja yrittisyyttä. Rusas maku on kuiva ja hapokas ja toistaa tuoksun aromit. Hieman mineraalinen ja viipyilevä loppumaku. Viini on vegaaninen ja siinä on alkoholia 13,5 % ja sokeria 1,3 g litrassa. Erinomainen kasvisruokien kumppani. Saatavilla Alkon tilausvalikoimasta sekä ravintolavalikoimasta.

Luomupunaviini Portugalista

Portugali on yksi suosikkini viinimaista, ja halusin ehdottomasti maistaa AMKAN maahantuomaa punaviiniä Douron laaksosta, Portugalista. Carm Organic DOC on valmistettu Touriga Nacional, Tinta Roriz ja Touriga Franca rypäleistä. Kyseessä on vegaaninen luomuviini.

Carm organic DCO Douro

Tuoksussa kypsiä punaisia marjoja. Viini on täyteläinen ja siinä on hyvin napakat tanniinit. Maussa mustikkaa, ja punaisia marjoja, kuten karpaloa. Lämmittävä ja keskipitkä loppumaku. Erinomainen viini pimeneviin syysiltoihin tuhtien pataruokien, ja esimerkiksi riistan seuraksi. Tämä viini kaipaa ehdottomasti ruokaa seurakseen. Alkoholia 14 % ja sokeria 4 g litrassa. Viini on saatavilla Alkon vakiovalikoimasta.

Elegantti brittikuohuva Kentistä

Englanti on erittäin mielenkiintoinen laadukkaiden kuohuviinien tuottajamaa. Ilahduttavaa on myös se, että Englanti on yksi maailman johtajamaista, mitä tulee viiniteollisuuden kestävyyteen. Alkosta on saatavilla joitakin brittikuohuviinejä, joita kannattaa ehdottomasti maistaa. Etenkin jos pitää runsaammista ja täyteläisimmistä, samppanjatyylisistä kuohuviineistä. Hinta on yleensä joitakin kymppejä edullisempi verrattuna samppanjoihin, mutta maku on erittäin hienostunut ja runsas. Social Wines tuo maahan Englannin Kentistä tulevaa kuohuviiniä, Hush Heath Estate Balfour Leslie’s Reserve Dry.

Hush Heat Estate Balfour Leslie’s Reserve Dry, Sparkling Wine, NV

Rypäleet tässä kuohuviinissä ovat Chardonnay, Pinot Noir, ja Meunier. Runsas tuoksu on hedelmäinen ja paahteinen. Viini valmistetaan perinteisellä pullokäymismenetelmällä ja toinen käyminen pullossa kestää 18 kuukautta. Maku on kuiva, hapokas ja kuplat ovat pieniä ja runsaita. Loppumaku on pitkä ja viipyilevä. Alkoholia on 11,5%. Viinintekijä suosittelee nauttimaan tämän kuohuviinin brittiläisittäin fish and chips annoksen seurana.

Klassinen Bordeauxlainen

Ranskalainen Château Petit Val esitteli kuusi viiniä, jotka tulevat Bordeauxin Saint Émilionin alueelta. Saint Émilion on tunnettu erityisesti Merlot ja Cabernet Franc sekoituksista. Chateau Petit Val Sain Émilion Grand Cru 2015 Viiniä hallitsee klassisesti Merlot (70 %) ja lisänä Cabernet Franc (30 %). Vuosi 2015 tarjosi erinomaiset kasvuolosuhteet.

Château Petit Val, Saint-Émilion Grand Cru 2015

Hieman kehittyneessä tuoksussa tummia hedelmiä, kuten luumua, tummia kirsikoita ja kevyttä kukkaisuutta. Viini on keskitäyteläinen ja siinä on runsaat, suuta hieman kuivattavat tanniinit. Maku toistaa tuoksun tummien hedelmien aromeja. Lisäksi siinä on mausteisuutta ja hieman suklaata. Viini kaipaa ehdottomasti ruokaa seurakseen. Jälleen erinomainen viini runsaiden pataruokien sekä riistan seuraksi. Château Petit Val viinejä ei toistaiseksi ole saatavilla Alkoista.

Tyylikäs Sancerre

Pysytään edelleen vielä Ranskassa ja siirrytään Loiren jokilaaksoon ja Sancerren alueelle. Sancerre on tunnettu erittäin tyylikkäistä Sauvignon Blanc viineistään. Pääsin maistamaan Red Bev maahantuojan Sancerrea, J de Villeboisin Sancerre ”Silex” 2021. Tämä 100 % Sauvignon Blancin rypäleet tulevat Sancerre appellaation itäosassa sijaitsevilta kukkuloilta. Maaperä koostuu piikivestä, josta nimi ”Silex”, lisäksi maaperässä on muun muassa savea.

J de Villebois Sancerre ”Silex” 2021

Viini käy terästankissa 7-15 vuorokauden ajan, ja pieni osa noin 5 % 228 litran tammitynnyrissä. Viiniä kypsytetään hienossa sakassa terässäiliössä vähintään kuusi kuukautta. Viini sekoitetaan ja pullotetaan sadonkorjuuta seuraavana keväänä.

Voimakkaassa tuoksussa vihreää omenaa, sitruksia ja mustaherukkaa. Maku on kuiva, hapokas ja toistaa tuoksun sitrus aromeja. Pitkä ja mineraalinen loppumaku. Alkoholia on 13 % ja sokeria 0,37 g litrassa. Erinomainen pari kalaruoille. Viini löytyy tällä hetkellä ravintolavalikoimasta.

Intensiivinen Nebbiolo

Italian Piemontesta tulee viimeinen maistamani viini. Social Winesin maahantuoma Enrico Serefin Tovasacco Nebbiolo d’Alba 2017 on 100 % Nebbiolo. Käsin poimitut rypäleet tulevat Roerosta, jossa on maa on hiekkaa sekä Langasta, jossa maaperä on savea. Viini on kypsynyt 12 kuukautta keskikokoisissa tammitynnyreissä.

Nebbiolosta voit lukea lisää tästä: Kuukauden rypäle, Nebbiolo.

Enrico Serafino Tovasacco Nebbiolo d’Alba DOC 2017

Kohtalaisen intensiivisessä tuoksussa on punaisia marjoja, kukkaisuutta ja kahvin aromeja. Viini on keskitäyteläinen ja maku toistaa tuoksun aromit. Tanniinit ovat runsaat mutta pehmeät. Loistava pari erilaisille pastoille sekä kypsille juustoille. Saatavilla Alkon tilausvalikoimasta.