Englanti,  Viinitila

Viinitilavierailu Englannin Kentissä – Balfour Winery

Vierailin syyskuun alkupuolella hieman ennen sadonkorjuuta Balfourin viinitilalla Englannin Kentissä. Brittiviinit ovat jo pitkään kiinnostaneet minua joten halusin ehdottomasti päästä tutustumaan tähän yhteen Englannin suurimmista tiloista. Tässä artikkelissa kerron viinitilavierailusta Kentissä – Englannin puutarhassa.

Eglantilaiset viinit

Englannissa on pieneen kokoonsa nähden suhteellisen paljon viinitiloja, yhteensä 209. Eniten viiniä viljellään Kentin alueella. Toisena tulee West Sussex ja kolmantena East Sussex. Kuohuviinin tuotanto pitää Englannissa kärkisijaa. Esimerksi vuonna 2022 kaikista viineistä kuohuviinien osuus oli 68 % ja kuohumattomien viinien osuus 32 %.

Englannissa viljellään eniten Chardonnay -rypälettä (31 %) kaikista viljeltävistä rypäleistä. Toisena tulee Pinot Noir (29 %) ja kolmantena Meunier (9 %). Kärkeä pitää siis samppanjoista tuttu kolmikko. Neljäntenä tulee Bacchus (8 %), josta valmistetut aromikkaat viinit muistuttavat hyvin paljon Sauvignon Blanceja.

Brittiläiset kuohuviinit ovat varsin piiloitettuja helmiä. Mielestäni ne ovat harmittavasti jääneet samppanjan ja proseccon varjoon. Lontoossa brittiläisiä viinejä tarjoillaan lähinnä hienoimmissa ravintoloissa ja hotelleissa. Tämä on sääli, sillä brittiläiset viinit ansaitsivat todella tulla nähdyiksi ja maistetuiksi. Juttelin tästä Balfourin tilalla, ja heidän mukaansa tarvitaan paljon lisää tiedotusta jotta brittiläiset viinit saisivat jalansijaan niin kotimaassa kuin muualla maailmassa.

Iso-Britanniassa on oma kestävyyden sertifiointijärjestelmä nimeltä Sustainable Wines of Great Britain (SWGB), jonka yksi perustajajäsenistä on Balfour winery. Sertifiointiin kuuluvat tietyt tavoitteet niin viinitarhoilla kuin tuotannossa. Tarkasteltavia asioita ovat muun muassa maaperän terveys, torjunta-aineiden käytön minimaalinen käyttö, energian ja veden säästäminen sekä hiilijalanjäljen pienentäminen.

Viinitilavierailu Englannissa – Miten ja mistä?

Lontoosta on helppo matkustaa vierailulle englantilaisille viinitiloille. Kent sijaitsee Kaakkois-Englannissa, vajaan tunnin junamatkan päässä Lontoosta. Kysyin Balfourin viinitilalta etukäteen matkavinkkejä ja he neuvoivat minua jäämään pois Mardenin asemalla, josta on noin 7 minuutin taksimatka tilalle. Varasin etukäteen menopaluu junaliput London Bridge asemalta Mardeniin. Menopaluulippu off-peak aikaan, eli ruuhka-ajan ulkopuolella maksoi noin 20 €.

Englannissa on useita junayhtiöitä ja googlailun jälkeen valitsin Southeastern yhtiön. Latasin puhelimeen heidän sovelluksensa josta liput oli helppo ostaa ja säilyttää sovelluksessa. Sovellus myös ilmoitti mahdollisista viivästyksistä ja muista poikkeustilanteista. Juna oli siisti ja siellä oli mukava matkustaa maisemien pikkuhiljaa vaihtuessa kaupungista maaseuduksi.

Kent on tunnettu viinitilojen lisäksi Doverin valkoisista kallioista meren rannalla. Lisäksi Kentissä sijaitsee muun muassa Canterburyn katedraali, joka on Englannin kirkon keskus. Ilmastoltaan Kent on muuta Englantia lämpimämpi.

Balfourin viinitilaa lähinnä sijaitseva juna-asema Marden on pieni ja sympaattinen. Asemalla on vain kaksi raidetta. Täällä minut otti vastaan syvä hiljaisuus ja raikas ilma. Olin varannut taksikuljetuksen viinitilalle ja takaisin etukäteen. Tämä on todella tärkeää, kosta Kentissä ei ole paikallisia takseja.

Asemalta tilalle oli matkaa noin neljä kilometriä. Suunnittelin ensin käveleväni matkan, mutta jälkeenpäin se olisi ollut suuri virhe. Matkalla ei ole ensinkään jalkakäytäviä ja piennar on täynnä heinää. Lisäksi tiet ovat hyvin kapeita ja vasemmanpuoleinen liikenne tuottaa myös haasteita. Pyysin viinitilalta luotettavien taksiyhtiöiden numeroita. Edestakainen matka maksoi yhteensä 58 €. Viikonloppuisin Balfour viinitilalle pääsee myös maksuttomalla minibussilla, joka liikennöi Mardenin aseman ja viinitilan välillä.

Balfour Winery ja upea Hush Heath Estate

Balfour viinitila sijaitsee luonnonkauniilla Hush Heath tilalla. Viinitilalle voi varata yhdistetyn viinitilakierroksen ja tastingin tai vaihtoehtoisesti tilalle voi tutustua omatoimisesti vastaanotosta sadun kartan avulla. Jos viinien maistelusta herää nälkä, saa viinitilalta myös herkullisia lounas annoksia.

Vuonna 2002 Richard ja Leslie Balfour-Lynn perustivat ensimmäiset viiniviljelmät Hush Heath tilalle. Viisi vuotta ensimmäisten istutusten jälkeen Balfour Brut Rosé 2004 voitti ensimmäisenä englantilaisena viininä kultaa kansainvälisessä viinikilpailussa. Brut Rosén menestys jatkui ja sitä alettiin tarjoilemaan ensimmäisenä englantilaisena kuohuviininä British Airwaysin businessluokassa kautta maailman.

Balfour Wineryn upeaa sisäänkäyntiä reunustivat runsaat kukkaistutukset

Viinin lisäksi tilalta löytyy upea omenatarha. Tilalla viljellään seitsemää eri rypälelajiketta, joista Pinot Noir on päälajike. Tällä hetkellä tilalla valmistetusta viinistä 55 % on kuohuviiniä. Tulevaisuudessa tilalla on tarkoitus tuottaa 50 % kuohuviiniä ja 50 % kuohumatonta viiniä. Tila ei ole luomu, mutta torjunta-aineita käytetään vain ja ainoastaan tarvittava määrä ja lisäksi ne ovat kohdespesifejä, jolloin torjunta on kohdistettu vain pieneen määrään tai yhteen ainoaan tuholaistyyppiin.

Omenatarha Balfour viinitilan vanhemmalla puolella.

Vanha viinitilan osa sijaitsee hieman rinteessä. Täällä sato kypsyy aiemmin. Vanhan viinitilan alueella on myös upea omenatarha, josta tilalla valmistetaan siideriä. Viinitilan kyljessä avautuu upea suojaisa metsä vanhoineen puineen. Metsä on haluttu pitää mahdollisimman luonnontilassa jättäen näin ravintoa ja piilopaikkoja linnuille, nisäkkäille ja hyönteisille. Aurinkoisena päivänä metsä tarjoaa viilentävän vilvoittelupaikan varjossa. Metsään pääsee vierailulle ilmoittautumalla viinitilalle.

Balfourin viinitilalla sijaitsee myös mehiläistarha. Pölyttäjät ovat tärkeä osa ekosysteemiä. Lisäksi ne tukevat puiden, kukkien ja muiden kasvien kasvua. Viini-istutusten välille ja alle on istutettu maanpeittokasveja suojaamaan maata eroosiolta.

Sadonkorjuu alkaa lokakuussa. Sadonkorjuu alkaa, kun rypäleet ovat saavuttaneet optimaalisen kypsyyden. Rypäleet poimitaan käsin. Viinitila sijaitsee hyvin tasaisella alueella, jonka vuoksi halla voi aiheuttaa vaurioita. Hallaa torjutaan tilalla tarvittaessa lämmittimien ja puhaltimien avulla.

Nuoria istutuksia

Viinin valmistuksessa käytössä on kaksi puristinta. Tämä hidastaa tuotantoa, mutta on myös osa Balfourin laatua. Puristimesta saadaan kaksi erää, joista ensimmäisestä valmistetaan kuohuviiniä ja toisesta kuplatonta viiniä. Sekoitus tehdään alkuvuodesta. Kuohuviini valmistetaan perinteisellä menetelmällä, jossa kuohuviinin toinen käyminen tapahtuu pullossa. Balfourilla on käytössään 14 gyropalettea, jolla kuohuviinipulloa kallistetaan pikkuhiljaa hiivasakan valuessa samalla kohti pullon kaulaa.

Balfourin viinitilalla kierrätykseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Tuotannossa pyritään käyttämään kierrätettäviä materiaaleja ja kierrätysjätteestä valmistettuja materiaaleja. Pullotuksessa käytetyt lasipullot ovat laajalti kierrätettyjä. Balfourilla on käytössään kahta eri lasityyppiä, kirkasta ja vihreää. Vihreä lasi sisältää 89,8 % kierrätettyä lasia ja kirkas taas 50 % kierrätettyä lasia.

Vanha Chardonnay

Tasting

Viinitilakierroksen jälkeen oli aika maistaa tilan viinejä. Englantilaisissa viineissä korostuu viileän ilmaston vaikutuksesta runsas hapokkuus. Tämä kyllä todella maistui tilan viineissä, mutta niistä löytyi myös runsas makupaletti. Englantilaisia kuohuviinejä on verrattu usein samppanjaan. Mielestäni englantilaisten kuohuviinien upea ja uniikki tyyli ansaitsee tulla huomioiduksi itsenään, ilman vertailuja.

Kuohuviinit

Balfour Brut Rosé 2018 on Balfourin eräänlainen lippulaivatuote, joka ilmentää Balfourin tyyliä. Tämä hurmaava rosee on valmistettu Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier rypäleistä. Viini käy kolme vuotta hiivasakan kanssa. Tämä tuo kuohuviiniin paahteisia aromeja. Tuoksussa on runsaasti punaisia metsämarjoja sekä sitrushedelmiä. Runsas ja kuiva maku toistaa tuoksun aromit.

Leslie’s Reserve Brut NV on perinteisellä menetelmällä valmistettu kuohuviini. Chardonnay dominoi (75 %), mutta mukana on myös Pinot Noiria ja Meunieria. Pieni määrä Pinot Grisiä tuo kuohuviiniin pienen aromaattisen vivahteen. Terästankkikäymisen lisäksi kuohuviini saa myös malolaktisen käymisen, joka pyöristää hapokkuutta. Lopulta viini käy vielä 12 kuukautta hiivasakan päällä. Viini on hyvin hapokas, lisäksi siinä on sitruksen ja vihreän hedelmän aromeja. Maussa sitrushedelmien lisäksi punaisia marjoja.

Blanc de Noirs 2019 valmistetaan ainoastaan tummista rypäleistä, Pinot Noirista ja Meunierista. Tuoksussa mustaherukan ja sitrusten aromeja. Maku on runsas, hedelmäinen ja kuiva. Tuoksun situsten lisäksi maussa punaisia marjoja.

Seuraavaksi siirryttiin kuohumattomiin viineihin. Skye’s Chardonnay 2022 on nimensä mukaisesti 100 % Chardonnay. Kyseessä on tammettamon Chardonnay. Balfour valmistaa myös tammetettua Chardonnay viiniä. Tuoksu on runsaan sitrushedelmäinen. Lisäksi tuoksussa hurmaavaa omenankukkaa ja yrttejä. Maku on kuiva, hapokas ja aromaattinen.

Liberty’s Bacchus 2022 on valmistettu Bacchus rypäleistä. Viini käy sekä terästankeissa että tammitynnyreissä saaden viiniin upean kompleksisen tuoksun ja maun. Tuoksu on runsaan sitruksinen ja aromaattinen. Maku muistuttaa Sauvignon Blancia. Siinä maistuu upeasti vihreä omena, sitrushedelmät, seljankukka ja vastaleikattu nurmi.

Viimeisenä saimme maistaa pienen määrän valmistettua Cinque Ports 2019 viiniä. Kyseinen viini kuulu Winemaker’s Collection kokoelmaan, joka on isän ja pojan, Owen ja Fergus Eliaksen käsialaa. Viini on valmistettu Chardonnay, Petite Meslier, Pinot Blanc, Pinot Gris ja Arbanne rypäleistä. Viiniä on sekoituksen jälkeen kypsytetty yhdeksän kuukautta ranskalaisissa tynnyreissä. Viini on saanut myös tankkikäymisen. Tuoksussa runsasta kukkaisuutta. Upea ja kompleksinen maku toistaa tuoksun aromit. Lisäksi maussa omenaa ja limeä. Tämä vuosikerta (2019) voitti kultaa WineGB kilpailussa.

Cinque Ports 2019 etiketissä kaunis kuva Hush Heath Manorin porttitalo. Kuvan on suunnitellut brittiläinen taiteilija Henry Hudson

Balfour viinitila antoi upean maistiaisen englantilaisten viinien potentiaalista. Seuraavalla Lontoon reissulla kannattaa ehdottomasti varata aika myös viinitilavierailulle. Balfour viinitila ottaa asiakkaita vastaan myös talvella. Balfourin viinejä löytyy rajattu määrä myös Alkosta.

Balfour Winery

Lähteenä käytetty Wines of Great Britain raporttia 2022-2023. Löydät raportin tästä.