Kestävä kehitys,  Ranska,  Viinitasting

Tastin’France 2022 – Kestäviä viinejä Ranskasta

Business France kutsui minut tutustumaan ranskalaisiin viinitaloihin Helsingin valkoiseen saliin. Tastin’France on vuosittain järjestetty tilaisuus, jossa ranskalaiset viinitalot esittelevät tuotteitaan. Osallistuin nyt kolmatta kertaa tähän huippumielenkiintoiseen tapahtumaan, jossa pääsee tapaamaan viinintekijöitä ja tutustumaan uusiin mielenkiintoisiin viineihin. Tänä vuonna teemana oli kestävyys, joten osallistuin tastingiin erittäin innoissani!

Lue myös vuoden 2019 Tastin’France tilaisuudesta, jossa teemana oli myös luomu- ja ympäristöystävälliset viinit. Pääset artikkeliin tästä.

Esitteitä ei jaettu, vaan QR koodilla pystyi tutustumaan viinitaloon tarkemmin.

Tastin’France 2022 oli huomioinut kestävyys teeman myös tapahtuman järjestelyssä. Tapahtumassa ei jaettu ollenkaan paperisia esitteitä, vaan viinitaloihin pystyi tutustumaan tarkemmin QR koodin avulla. Esittelen teille muutaman mielenkiintoisen viinitalon ja maistamiani viinejä.

Champagne – Delahaie

Vuonna 1959 perustettu perheomisteinen Delahaie sijaitsee Champagnen Epernayn alueella. Viinitaloa johtaa omistaja Jacques Brochet. Laadukkaat samppanjat valmistetaan luontoa kunnioittaen ja kestävästi perinteisistä samppanjan rypäleistä Chardonnaysta, Pinot Noirista ja Meunierista. Tilaisuudessa oli esittelyssä viisi heidän samppanjaa, joihin pääsin tutustumaan. Tässä muutama niistä.

Champagne Delahaie Brut Premier on valmistettu 40 % Pinot Noir, 40 % Meunier ja 20 % Chardonnay rypäleistä. Malolaktinen käyminen pyöristää makuja ja 24 kuukauden ikääntyminen tuo samppanjaan runsautta ja paahteisuutta. Tuoksussa myös kuivattuja hedelmiä ja briossia. Maku on runsas ja toistaa tuoksun aromit.

Champagne Delahaie Brut Rosé on valmistettu 80 % Pinot Noir ja 20 % Meunier rypäleistä. Samppanjassa on kaunis lohenpunainen sävy. Tuoksussa punaisia marjoja. Maku on runsas ja viipyilevä.

Champagne Delahaie Cuvée Sublime Grand Cru on valmistettu 80 % Pinot Noir ja 20 % Meunier rypäleistä. Samppanja ikääntyy vähintään 36 kuukautta, ja sitä valmistetaan vain 1000 pulloa. Samppanjassa on upea kullankeltainen sävy. Tuoksu on runsas ja paahteinen, ja lisäksi siinä on paljon hedelmäisyyttä ja syvyyttä. Maku on hyvin runsas ja pitkä.

Bourgogne – Domaine de la Croix Senaillet / Domaine du mont Épin

Domaine de la Croix Senaillet & Domaine du Mont Épin

Luomuviinejä Bourgognen aluueella valmistava Domaine de la Croix Senaillet valmistaa hienoja ja luonnonmukaisia valkoviinejä. Richard ja Stéphane Martin ovat jo pitkään hoitaneet maata luomuviljelyn periaatteiden mukaan, ja nykyään heillä on Ecocert -sertifikaatti. Viljelyä harjoitetaan ympäristöä kunnioittaen, eettisesti sekä uskollisuudesta paikalliselle ja alueelliselle identiteetille.

Saint-Véran 2021 on 100 % Chardonnay. Saint-Vérain sijaitsee Burgundin eteläkärjessä. Maaperä on kalkkipitoista. Tässä upeassa luomuviinissä on hedelmäinen ja kukkainen tuoksu. Mineraalisessa maussa sitruksia ja kivellisiä hedelmiä.

Pouilly-Fusé 2021 on myös 100 % Chardonnay. Viini on kypsynyt hennossa sakassa 10 kuukautta keveysti sekoitellen. Tuoksussa kukkaisuutta ja eksoottisia hedelmiä sekä sitruksia. Pitkä ja viipyilevä loppumaku.

Domaine du Mont Épin Viré-Clessé on 100 % Chardonnay. Viiniä on kypsytetty hienossa sakassa 9 kuukautta tynnyreissä ja 10 % tammitynnyreissä. Hedelmäisessä tuoksussa muun muassa kivellisiä hedelmiä ja kukkaisuutta. Maku on kuiva ja mineraalinen ja toistaa tuoksun aromit.

Bourgogne – Cave de Lugny

Burgundyn suurin tuottaja Cave de Lugny tuottaa vuosittain noin 10,5 miljonaa pulloa, ja se on perustettu vuonna 1927. Cave de Lugnyyn kuuluu kolme eri viinitilaa, jotka ovat kukin erikoistuneet kuohuviineihin, valkoviineihin ja punaviineihin. Tässä esittelyssä heidän Sainchargny sarjan crémant sekä valkoviini.

Crémant de Bourgogne Blanc de blancs Sainchargny N°cinquante-six on 100 % Chardonnay. Tämä perinteisellä menetelmällä valmistettu Crémant on runsas ja kukkainen. Lisäksi hapokas sitruksisuus ryhdittää viinin. Sainchargny on sitoutunut kestävään viininvalmistukseen, ja viininviljelyyn liittyvät valinnat pyritään tekemään huomioiden ympäristölliset, sosiaaliset ja taloudelliset tekijät.

Mâcon Lugny ”La Carte” 2020 on valmistettu kestävällä menetelmällä yhdestä viinitarhasta Lugnyn kylästä, jossa viiniköynösten keski-ikä on 40 vuotta. Runsaassa tuoksussa sitrushedelmiä ja eksoottisia hedelmiä. Keskitäyteläinen viini on kuiva, hapokas ja maku toistaa tuoksun aromit. Tässä viinissä on erinomainen ikääntymispotentiaali.

Vallée du Rhône – Domainen les Sibu

Perheomisteinen Sibu sijaitsee Sabletissa, pienessä kylässä Vauclusessa, Etelä-Ranskassa. 2020-luvulla alkoi tie kohti luomutuotantoa, ja tila on luomusertifioitu vuoden 2023 sadosta alkaen. Sibun viinit ovat saaneet paljon hyviä arvosteluja viime vuosien aikana. Heidän tavoitteenaan on valmistaa viini, joka heijastaisi mahdollisimman paljon terroiria sekä esi-isien osaamista. Maaperän savi- ja kalkkipitoisuus mahdollistavat erinomaisen potentiaalin viineille.

Côtes-du-Rhône Village Sablet Rouge

Côtes-du-Rhône Village Sablet Rouge 2021 on valmistettu Carignan, Grenache, Mourvèdre, ja Syrah -rypäleistä. Viinissä on hyvin intensiivisen tumma, rubiininpunainen sävy. Tuoksussa tummia hedelmiä, kuten kirsikkaa ja luumua. Maku on runsas ja toistaa tuoksun aromit. Pehmeät ja miellyttävät tanniinit.

Sud – Ouest – Domaine D’en Ségur

Lounais-Ranskassa, Tarnin alueella sijaitseva Domaine D’en Ségurin viinitarha perustettiin alun perin vuonna 80 eaa. Viiniä on valmistettu täällä vuosisatojen ajan. Tilan nykyisestä ilmeestä vastaa myös farmaseuttina toimiva, Pierre Fabre vuodesta 1989 alkaen. Fabren tavoitteena on ollut luoda korkealaatuisia viinejä, jotka kuvastavat hänen kotimaataan. Saavuttaakseen tämän tavoitteen, hän on rakentanut pikku hiljaa viinitarhoja historiallisille mailleen.

Tilalla viljellään sekä tummia, että vaaleita lajikkeita, ja osa lajikkeista ovat tunnettuja ja kansainvälisiä, mutta tilalla viljellään myös tyypillistä Tarn viiniä, joka on valmistettu Duras lajikeesta. Välimeren ilmasto vaikuttaa etenkin kesällä ja syksyllä. Kesät ovat kuumia, ja sademäärä on vähäinen.

Domaine D’En Ségur Sauvignon Blanc 2020 on valmistettu kestävän viljelyn periaatteiden mukaan. Maaperä on kynnetty ja ruoho on luonnonmukaista. Viini on fermentoitu alhaisessa lämpötilassa, ja sitä on kypsytetty tankissa sakan päällä. Tämä on perinteinen aromaattinen sauvignon blanc, jossa hapokkuus kohtaa hedelmäisyyden.

Domaine D’En Ségur Cuvée Madeleine 2020 100 % Chardonnay. Viini on kypsytetty tammitynnyrissä. Runsas ja täyteläinen chardonnay, jossa sitruksia ja paahteisuutta. Mineraalinen loppumaku. Tämä viini on Pierre Fabren äidin, Madeleinen kunniaksi.

Tastin’France 2022 tarjosi runsaan kattauksen kestävästi valmistettuja viinejä. Oli mielenkiintoista tutustua näihin entuudestaan itselleni tuntemattomiin viinitaloihin, ja päästä maistamaan erinomaisia kestävästi tuotettuja viinejä.