Grauburgunder,  Grüner Veltliner,  Itävalta,  Pinot Noir,  Riesling,  Saksa,  Viinitasting

Luomuviinejä Rheinhessenistä ja Kremstalista

Tiistaina pääsin maistamaan mielenkiintoisia luomuviinejä Rheinhessenistä ja Itävallan Kremstalista. Suomen Sommelierit sekä Handpicket Wines olivat järjestäneet mukavan illan Helsingin Classic Wine Cellarsin tiloissa Esplanadilla. Maistoimme kahden tuottajan viinejä, joista toinen Weingut Alexander Gysler tulee Saksasta, Rheinhessenin alueelta ja toinen, Geyrhof Itävallan Kremstalista. Vinkkinä näin joulunaikaan, että Riesling sekä Grüner Veltliner ovat mainioita viinejä myös joulupöytään.

Weingut Alexander Gysler

Weingut Alexander Gyslerin viineistä meille kertoi videoyhteyden välityksellä Weingut Gyslerin omistaja ja viinintekijä Alexander Gysler sekä Sebastian Oberhausen. Gyslerin viinit tulevat Rheinhessenistä, joka on Saksan suurin viinialue. Vuodesta 1999 viinitilaa hoitanut Alexander haluaa, että hänen viininsä ovat yksilöllisiä ja kuvastavat sekä rypäleen että kasvuympäristön alkuperää. Vuodesta 2004 tilalla on työskennelty ekologisesti ja tänä päivänä viljely on myös biodynaamista. Alexanderin työtä kohti luonnonmukaisuutta ovat ohjanneet hänen arvonsa mahdollisimman luonnonmukaisesta viinistä. Hän kertoi, kuinka tärkeää hänelle on viljellä viinejä, joita on turvallista viljellä (ilman torjunta-aineita) sekä turvallista juoda. Vuodesta 2007 heillä on ollut DETEMER sertifikaatti, joka valvoo tiukoin kriteerein tuotannon luonnonmukaisuutta.

Gysler Sandstein Blanc de Noir Pinot Brut 2015

Aloitimme illan hyvin mielenkiintoisella Blanc de Noir kuohuviinillä. Talon ainoa kuohuviini on luomu, biodynaaminen sekä vegaaniystävällinen. 100 % Pinot Noirista valmistetussa kuohuviinissä oli kaunis vaalean kultainen väri. Kohtalaisessa tuoksussa omenaa, sitruunaa, kevyttä paahteisuutta ja valkopippuria. Kuohuviini on kypsynyt pullossa 48 kuukautta hiivasakan kanssa. Harmikseni vuoden 2015 vuosikerta on Alkoista jo loppunut, mutta odotettavissa on vuoden 2017 ja 2019 vuosikerrat. Erinomainen kuohuviini.

Gysler Sandstein Blanc de Noir Pinot Brut 2015

Gysler Feldgstärke Grauburgunder Trocken 2020

100 % Pinot Gris rypäleestä (saksalaisittain Grauburgunder) valmistettu luomu, biodynaaminen ja vegaaniystävällinen viini. Vaalea kullankeltainen väri. Kohtalaisessa tuoksussa kivellisiä hedelmiä, sitruksia ja trooppisia hedelmiä. Kuiva ja kohtalaisen hapokas. Hedelmäinen, keskipitkä loppumaku. Erinomainen alkupalojen tai sipulipiiraan kanssa tarjottavaksi. Tämä viini löytyy Alkosta.

Gysler Feldgstärke Grauburgunder Trocken 2020

Gysler Sandstein Riesling Trocken 2020

100 % Riesling. Biodynaaminen, luomu sekä vegaaniystävällinen. Vaaleankultainen väri. Kohtalaisessa tuoksussa sitrushedelmiä, omenaa ja kivellisiä hedelmiä. Rutikuiva ja hapokas. Mineraalinen, hedelmäinen ja keskipitkä loppumaku. Erinomainen viini joulun kalapöytään. Tämäkin viini löytyy Alkosta.

Gysler Sandstein Riesling Trocken 2020

Gysler Kammerton Weinheimer Riesling Trocken 2020

100 % Riesling. Biodynaaminen, luomu ja vegaaniystävällinen. Kypsynyt 5 kk terästankeissa hiivasakan päällä. Kirkas, vaalea sitruuna väri. Kohtalaisessa tuoksussa kukkaisuutta, sitrushedelmiä ja mausteisuutta. Rutikuiva ja hapokas. Maussa myös kivellisiä hedelmiä ja mineraalisuutta. Erinomainen viini lohelle tai riistalle. Viini löytyy Alkosta.

Gysler Kammerton Weinhelmer Riesling Trocken 2016

100 % Riesling. Kirkas, vaalean kultainen väri. Hieman kehittyneessä tuoksussa sitrushedelmiä, minttua sekä petroolisuutta. Selkeästi kompleksisempi kuin vuoden 2020 viini. Mineraalinen maku toistaa tuoksun aromit. Erinomainen kumppani tuoreiden kasvisten ja paistetun kanan kanssa.

Gysler Kammerton Weinhelmer Riesling Trocken 2016

Gysler Feldgeflüster Riesling Kabinett Feinherb 2016

100 % Riesling. Kirkas, vaalea sitruuna väri. Hieman kehittyneessä tuoksussa sitrushedelmiä ja päärynää. Puolimakea maku toistaa tuoksun aromit. Maussa myös karamellisoitua sitruunankuorta ja mineraalisuutta. Erinomainen jälkiruokaviini vähemmän makeiden jälkiruokien kanssa tai itsessään tarjoiltuna aterian päätteeksi. Löytyy Alkosta.

Gysler Feldgeflüster Riesling Kabinett Feinherb 2016

Geyerhof

Handpicked Winesin Eva Aller esitteli meille illan päätteeksi kaksi valkoviiniä itävaltalaiselta Geyerhofin tuottajalta. Viinitila Bioweingut Geyerhof on perustettu Itävallan Kremstalin alueelle jo vuonna 1200. Kremstal kuuluu Itävällan suurimpaan viinialueeseen Niederösterreichiin. Viiniä on tehty perhetilalla jo 14 sukupolven ajan. Ilse ja Josef Maier ovat viljelleet luonnonmukaisesti jo vuodesta 1988. Geyerhofin arvoihin kuuluu monimuotoisuuden vaaliminen. Viinien lisäksi tilalla viljellään ohraa, ruista, vehnää, kesäkurpitsaa ja alfa alfa-ituja. Vuodesta 2015 perheyritykseen ovat tulleet mukaan uusi sukupolvi, Maria ja Josef, jotka vastaavat tilan toiminnasta.

Geyerhof StockWerk Grüner Veltliner 2020

100 % Grüner Veltliner. Luomu sekä vegaaniystävällinen. Vaalea sitruunainen väri. Kohtalaisessa tuoksussa sitrushedelmiä sekä omenaa. Kuiva, hapokas ja mausteinen viini. Viini saatavilla Alkosta.

Geyerhof Stock Werk Grüner Veltliner 2020 – Hurmaavan kaunis etiketti!

Geyerhof Riesling Ried Kirchenstieg 2018

100 % Grüner Veltliner. Luomu ja vegaaniystävällinen. Kirkas vaaleankultainen väri. Tuoksussa parfyymia, kukkaisuutta ja kivellistä hedelmää. Hapokas ja hedelmäinen maku. Alkosta saatavilla 2019 vuosikerta.

Geyerhof Riesling Ried Kirchensteig 2018