Viinitapahtuma

Helsinki Uncorked 2024 – Portfolio Tasting

Kutsu Vingruppen

Keväinen Helsinki Uncocked 2024 Portfolio tasting kokosi yhteen huiman määrän mielenkiintoisia viinejä Helsingin Sofiankadulle. Vingruppen Finland on viiden viinin maahantuontiyrityksen liitto, johon kuuluvat Social Wines, Vinum Import, Vinunic, Wennerco ja Wine World. Tässä artikkelissa esittelen teille maistelemistani viineistä mielenkiintoisimmat.

Philipponnat – Elegantti samppanjatalo

Historiallisen samppanjatalo Philipponnatin juuret ulottuvat vuoteen 1522, jolloin Apvril le Philipponnat omisti viiniköynöksiä Le Léonissa. Lähes viisisataa vuotta myöhemmin, Philipponnat valmistaa perhevetoisesti laatusamppanjaa talon arvojen mukaan, jotka ovat yksilöllisyys, erinomaisuus, anteliaisuus ja nöyryys.

Philipponnat omistaa poikkeuksellisen 5,5 hehtaarin viinitarhan Champagnen alueella, Clos des Goisses. Goisse tarkoittaa erittäin jyrkkää rinnettä, ja kyseinen viljelyalue onkin 45 asteen kulmassa. Philipponnatin osaaminen näkyy erityisesti solera-prosessissa, jollla on samppanjatalossa pitkät perinteet. Prosessilla tarkoitetaan varaviinin pitämisestä tammitynnyreissä. Varaviiniä lisätään muihin kuin vuosikertaviineihin. Tämä varmistaa sen, että jokaisessa pullossa säilyy jälki edellisten vuosien viineistä.

Royale Réserve collectionin Royale Réserve Brut ilmentää talon tyyliä. Kyseessä on hyvin tasapainoinen ja kypsä, mutta silti edelleen hyvin raikas samppanja. Sekoitusta hallitsee Pinot Noir (65 %). Muut rypäleet ovat Chardonnay 30 % ja Meunier 55 %. Royale Réserve Brut kypsyy kolme vuotta hiivasakan päällä. Alkosta löytyy Philipponnatin samppanjoita kiitettävä valikoima.

Champagne Gratiot-Pillière

Yli 300 vuoden ajan, Gratiot-Pillière on valmistanut samppanjaa toiminnan siirtyessä aina sukupolvelta seuraavalle. Charly Sur Marnessa sijaitseva samppanjatalo sijaitsee Pariisin ja Reimsin puolivälissä, alle tunnin matkan päästä Pariisista. Samppanjatalon päälajike on Meunier, jonka viljelyala kattaa 80 % talon istutuksista. Chardonnayn osuus on 15 % ja Pinot Noirin 5 %.

Viljely perustuu low-intervention -menetelmään, jolla tarkoitetaan mahdollisimman vähän kajoavaa viininvalmistusta. Rypäleiden halutaan ilmentävän mahdollisimman hyvin terroiria. Gratiot-Pillièren toimintaa ohjaavat muutenkin kestävän toiminnan periaatteet ja luonnon kunnioittaminen. Tarhoille on istutettu ruohoa maaperän eroosion rajoittamiseksi ja työskentelyä mukavoittamaan sadekausien aikana.

Gratiot-Pillière Millésime 2015 tarjoaa katsauksen poikkeuksellisen lämpimään vuoteen 2015. Talolle tyypillisesti, sekoite on Meunier voittoista (56 %). Chardonnayn osuus 30 % ja Pinot Noirin 12 %. Rypäleet poimitaan parhaista lohkoista. Viini on kypsynyt sakan päällä vähintään 90 kuukautta. Kypässä tuoksussa runsaasti kypsää hedelmää. Maku on tasapainoinen, hedelmäinen ja pyöreä. Kyseinen vuosikerta löytyy myös Alkosta.

Chapel Down – Kuohuvaa Briteistä

Ison-Britannian suurin viinintuottaja, Chapel Down on tunnettu erityisesti laatukuohuviineistä. Englannin puutarhassa, Kentissä sijaitseva Chapel Downin missiona on muuttaa ihmisten käsitys perinteisestä englantilaisesta viinistä. Mielestäni etenkin brittiläiset kuohuviinit ovat jo todistaneet sen, että Englanti on laadukkaiden viinien maa.

Chapel Down viljelee Chardonnay, Pinot Noir, Meunier ja Bacchus -lajikkeita. Viinitarha sijaitsee etelään suuntautuneella rinteellä, jossa maaperä on liitukiveä. Chapel Down Rosé on valmistettu Chardonnay, Pinot Noir, Meunier, Pinot Blanc ja pienestä määrästä varhaista Pinot Noiria. Erityisesti Pinot Blanc tuo tähän sekoitukseen herkkää kukkaisuutta. Lisäksi tässä tyylikkäässä roséessa maistuvat punaiset marjat ja raikas sitruksisuus. Saatavilla Alkosta.

Louis Pommery England & California – Samppanjatalo maailmalla

Samppanjatalo Pommery oli ensimmäinen samppanjatalo, joka valmisti kuohuviiniä Englannissa. Viinitila sijaitsee Etelä-Englannissa, Hampshiressa, Pinglestonen alueella. Myös täällä liitukivinen maaperä tarjoaa otolliset kasvuolosuhteet tuottaa laadukasta kuohuviiniä. Louis Pommery England Brut on valmistettu Chardonnay, Pinot Noir ja Meunier -rypäleistä. Tuoksussa sitruksia, persikkaa ja kevyttä paahteisuutta. Runsas ja mineraalinen maku, joka toistaa tuoksun aromit.

Englannin lisäksi, Louis Pommery valmistaa kuohyviiniä myös Kaliforniassa. Täällä Tyynenmeren viileät merivirrat ja toisaalta sisämaan lämpö tarjoavat rypäleille hyvät kasvuolosuhteet. Maaperät vaihtelevat suuresti. Louis Pommery California Brut on valmistettu Pinot Noir ja Chardonnay rypäleistä. Tuoksussa sitruksia ja vihreää omenaa. Maku yllättää, sillä se ei ole kepeä ja sitruksinen, vaan runsas ja jopa voinen.

Marjaisa ja mausteinen Frappato Sisiliasta

Frappato oli itselleni entuudestaan tuntematon viini. Frappato juontaa juurensa sisilialaisesta murteesta ’frappatu’ joka tarkoittaa rypäleistä tulevaa hedelmän tuoksua. Mielenkiintoinen kepeämpi punaviini, mutta joka silti tarjoilee runsaan makupaletin, jossa punaisia marjoja ja hieman makeaa mausteisuutta.

Viinitarhat sijaitsevat etelään ja länteen suuntautuvilla rinteillä, noin 250 metriä merenpinnan yläpuolella. Maaperä on saven ja hiekan sekoitusta. Viini kypsyy 3-4 kuukautta terästankeissa. Erinomainen ruokaviini joka maistuisi etenkin kasvisruokien parina. Tämä kepeä viini tarjoillaan noin 16-18 asteisena.

Mailly Coteaux Champenois Pinot Noir – Punaviiniä Champagnesta

Champagnen alueella valmistetaan samppanjan lisäksi myös kuohumatonta viiniä. Coteaux Champenois nimellä valmistetaan pääasiassa Pinot Noirista tehtyä kuplatonta viiniä. Pieniä määriä valmistetaan myös Chardonnay rypäleistä. Champenois -viiniä valmistetaan lähinnä Champagnen alueen eteläisimmissä kylissä, jossa lämpimämpi ilmasto varmistaa rypäleiden riittävän kypsyyden. Historia kertoo, että ennen kuin Champagnessa alettiin valmistaa kuohuvaa viiniä, samppanjaa, alue oli tunnettu kuohumattomasta viinistä. Kyseessä onkin siten varsin perinteinen tuote.

Mailly Coteaux Champenois on valmistettu käsin poimituista Pinot Noir rypäleistä. Viini kypsyy osittain terästankeissa sekä tammitynnyreissä. Sekoite on vuoden 2018 ja 2019 vuosikertaa. Upea Pinot Noir, jonka tuoksussa punaisia marjoja, kuten vadelmaa ja kirsikkaa. Pitkä ja samettinen maku toistaa tuoksun punaisten marjojen aromit.

Royal Tokaji – Makeiden viinien kuningatar

Unkarin koillisalueella sijaitseva viinialue Tokaji on kuuluisa etenkin upeista makeista viineistä. Tokajin alueella valmistetaan myös erinomaisia kuivia viinejä. Tokaji Aszu on makea viini, joka on luokiteltu makeuden mukaan puttonyos -asteikolla. Asteikko on 3-6, jossa 6 puttonyosta on makein. Aszu on unkaria ja se tarkoittaa kutistunutta, jalohomeista marjaa sekä niistä saatavaa viiniä. Aszu rypäletertut korjataan 27 litran puuastioihin.

Royal Tokaji 5 Puttonyos Aszú 2018 on kypsynyt yli kaksi vuotta 300 ja 500 litran unkarilaisissa tammitynnyreissä. Viinin väri on kaunis, kullankeltainen. Viini on täyteläinen ja siinä on hienostunut aprikoosimarmeladin ja kuivattujen hedelmien aromeja ja makua. Klassinen makupari tälle viinille on sinihomejuusto. Erinomainen myös sellaisenaan jälkiruoaksi nautittuna.