Australia,  Syrah/Shiraz

Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016

Kaupallinen yhteistyö Rosa viini ja ruoka

Nugan Estate Alfredo Passo Appassimento

Olin hyvin innoissani päästessäni Rosa viini ja ruokakerhon viininmaistajaksi. Sain heiltä muutaman viinin maisteltavaksi.

Ensimmäisenä viininä on Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016, joka tulee Australian Riverin alueelta. Kyseessä on Syrah- rypäleestä valmistettu täyteläinen ja keskitanniininen lajikeviini. Appassimento viittaa viinin vamistusmenetelmään, jossa osa rypäleistä on kuivattu. Viinit ovat tällöin korkeampi alkoholisia, täyteläisiä ja makeampia. Passo Appassimentossa on alkoholia 14,5 %, sekä sokeria 14g litrassa.

Passo Appassimento on valmistettu Shiraz rypäleestä.
Nugan Alfredo Passo Appassimento on valmistettu Shiraz- rypäleestä.

Syrah/Shiraz

Australiasta tulee Ranskan lisäksi loistavia ja herkullisia, mutta eri tyylisiä Syrah-viinejä. Syrahin koti on Ranskan Pohjois-Rhônen alueella. Australiassa Syrah-rypäleestä käytetään nimeä Shiraz. Koska nyt maisteltava viini on Australiasta, käytän tässä yhteydessä Shiraz-nimeä.

Shiraz rypäle on pieni ja paksukuorinen. Viinit ovat usein täyteläisiä ja väriltään tummia. Lisäksi ne saavat usein tammikypsytyksen. Tammi antaa viinille lisää aromia ja makuvivahdetta. Sillä on myös merkitystä, käytetäänkö ranskalaista vai amerikkalaista tammea. Ranskalaisesta tammesta saadaan pähkinäisiä aromeja, kun taas amerikkalaisesta vaniljaisia ja kookospähkinän aromeja. Nugan Alfredo Passo Appassimentoa on kypsytetty 18 kuukautta amerikkalaista ja ranskalaista tammea käyttäen.

Nugan Alfredo Passo Appassimento 2016

Nugan Alfredo Passo Appassimento on väriltään tumma syvän rubiini. Tuksu on puhdas ja siinä astii tummaa kirsikkaa, luumua ja häivähdys eukalypstusta. Eukalyptys maistuu usein australiaisissa viineissä.

Maku toistaa tuoksun kirsikkaisia ja luumuisia aromeja. Lisäksi voi aistia suklaata ja setriä. Viini on täyteläinen ja kohtalaiset hapot tuntuvat kielellä. Tanniineja on kohtalaisesti. Nugan Alfredo Passo Appassimentossa on hieno kurkkua lämmittävä ja pitkä maku, joka viipyilee suussa nostattaen veden kielelle.

Nugan Alfredo Passo Appassimenton kanssa sopii täydellisesti herkullisen kermainen juustopasta.

Kermainen juustopasta

Kermainen juustopasta
Kermainen juustopasta

Alkuperäinen resepti Rosa viini ja ruokakerhon

  • 350g spagettia
  • 3 rkl extra virgin -oliiviöljyä
  • 4 hienonnettua valkosipulinkynttä
  • 2 dl kermaa (käytin kuohukermaa)
  • 1 dl kanalientä
  • 2 dl italialaista juustoraastetta (käytin parmesaania)
  • suolaa, mustapippuria
  • basillikan lehtiä koristeluun

Keitä spagetit kypsiksi ja valuta vesi pois. Ota 2 dl keitinvettä talteen. Lämmitä suurella pannulla öljy ja paista siinä hetki valkosipulinkynsiä. Lisää joukkoon kerma, keitinvesi ja kanaliemi. Mausta suolalla, pippurilla sekä koristele basillikan lehdillä.

Nugan Alfredo Passo Appassimento on loistava valinta ympäri vuoden kaikille Shirazin ystäville. Kermaisen juustopastan lisäksi, kokeile grillittavien ruokien seuraksi tai juustotarjottimen pariksi.

Follow my blog with Bloglovin