
Riesling & Co -Viikot 2025
Kutsu: Saksan viinitiedotus
Keväiset Riesling & Co -Viikot ovat taas täällä. Vuosi 2025 on Riesling & Co-Viikkojen 15. vuosi. Tällä kertaa mukana on lähes 50 ravintolaa ja viinibaaria 16 paikkakunnalta. Tapahtuman virallinen aika on 12.-25.5. mutta osa ravintoloista on aloittanut teemaviikot jo huhtikuussa ja osa jatkaa pidempään. Tarkemmat tiedot mukana olevista ravintoloista löydät tapahtuman sivuilta rieslingviikot.fi.
Kävin tutustumassa Saksan viinitiedotuksen kutsumana muutamassa ravintolassa ja viinibaarissa Helsingissä maistelemassa viikkojen tarjontaa.
Quartier Bistro & Bar – Monipuolinen Riesling kattaus
Korkeavuorenkadulla sijaitseva kortteliravintola Quartier on jälleen mukana Riesling & Co -Viikoilla. Pääsin maistamaan heidän Rieslign & Co -Viikoille valittuja viinejä Vinetumin Paul Hickmanin johdolla. Alkuun saimme maistiaiset keväisestä Riesling-pohjaisesta cocktailista, joka on saatavilla Moss Cocktail Baarissa, Erottajankadulla. Cocktailissa muun muassa Thörle Rieslingiä, seljankukka-likööriä, minttua ja samppanjaa.

Nik Weis St. Urbans-Hof Mehringer Alte Reben Riesling 2022 on kyläviini Moselista ja tarkemmin viini tulee Mehringerin kylästä. Kyseessä on iso talo, joka on perustettu vuonna 1947. Tila on ollut vuodesta 2000 lähtien VDP (Association of German Quality Wine Estate) jäsen. Viinit käyvät spontaaneilla hiivoilla. Hedelmäisessä tuoksussa sitruunaa, greippiä, keltaista omenaa sekä persikkaa. Kypsytetty saksalaisessa 1000 litran tammitynnyrissä, josta viini on saanut mukavaa pyöreyttä. Mineraalinen ja tasapainoinen viini. Alkoholia 12 %.

Weingut Georg Müller Stiftung (Rheingau) Hattenheimer Schützenhaus 2022 tulee Rheingaun alueelta. Kyseessä on Hattenheimin kylässä, vuonna 1882 perustettu viinitila. Tuotantomäärät pyritään pitämään maltillisina laadun varmistamiseksi. Hyvin tyypillinen, teräksinen Rheingaun viini, jonka tuoksussa greippiä, karviasta, persikkaa sekä vihreää omenaa. Maku toistaa tuoksun aromit. Loppumaku on pitkä, mineraalinen ja hieman suolainen.

Weingut Schloss Vollrads Schlossberg Riesling 2019 GG tulee myös Rheingausta. Kyseessä on Saksan yksi vanhimmista viinitaloista, jonka historia ylettyy aina vuoteen 1330 saakka. Rypäleet viinin saadaan hyvin vanhoista köynöksistä. Viini on kypsynyt suurissa 1200 litran tammitynnyreissä kahdeksan kuukauden ajan. Tuoksu on intensiivinen ja siinä on aistittavissa sitrushedelmiä, kypsää persikkaa, yrttejä sekä hieman pähkinää. Maku on ryhdikäs, hieman kermainen. Loppumaussa hieman makeutta.

Maximin Grünhaus / Weingut von Schubert Abtsberg Riesling Spätlese 2018 päättää tastingin. Talo sijaitsee jyrkällä etelärinteellä Ruwer joen rannalla Moselissa. Hieman jo ikää saanut Riesling on käynyt spontaanisti. Tuoksussa runsaasti sitrushedelmiä sekä kypsiä kivellisiä hedelmiä. Vaikka viini on makea, sen hyvin voimakas hapokkuus tuo hyvää tasapainoa. Viini toimii erityisen hyvin hedelmäisten jälkiruokien tai myös kevyen salaatin parina. Luonnollisesti matala-alkoholinen (8 %).

Ravintola Kosmos – Klassikkoravintolan keväinen menu
Klassikkoravintola Kosmos on jälleen mukana Riesling & Co -Viikoilla. Nik Weis -viinitalo on edustettuna myös Kosmoksessa ja viinien ympärille on rakennettu keväinen menu. Menussa muun muassa paistettua kuhaa, paahdettua kukkakaalia, kantarelleja ja parsaa. Jälkiruokana herkutellaan keväisellä raparperilla ja vadelmalla täytetyllä tuulihatulla.

Alkuun maistoimme Nik Weissin Riesling Brut -kuohuviiniä. Kyseessä on 100 % Riesling, jossa jäännössokeria 11 g. Viini on käynyt spontaaneilla hiivoilla ja se on kypsynyt 12 kuukautta pullossa. Tuoksussa omenaa, sitruksia ja valkoista persikkaa. Eloisat kuplat ja hyvä hapokkuus nostavat veden kielelle. Erityisen hyvä ruokahalun herättäjä.

Maistoimme Riesling & Co -viikkojen menusta annoksen, jossa kampasimpukkacrudoa, kurkkulientä ja piimäkastiketta. Annoksen kanssa tarjoiltiin Nik Weisin Schiefer Rieslingiä. Schiefer tarkoittaa liuskekiveä. Liuskekivi on tyypillisin maaperä Moselin jokilaaksossa. Schiefer Rieslingin rypäleet ovat kasvaneet maaperässä, jossa sinistä ja punaista liuskekiveä. Liuskekivi on hyvin vettä läpäisevä, jonka ansioista juuret työntyvät syvälle maaperään. Schiefer Rislingissä onkin hyvin mineraalinen tuoksu ja maku. Erinomainen pari kampasimpukalle.
Kosmoksessa on myös tarjolla erityisen herkullinen viinilista, jossa tarjolla herkkuja Saksasta.
Dagmar Bistro & Wine Bar – kevät lautasella
Etu-Töölössä sijaitseva Dagmar Bistro & Wine Bar on hurmaava korttelibistro. Riesling & Co -viikkojen aikana viinilista elää ja viineille löytyy myös erinomaiset ruokaparit heidän ruokalistaltaan. Saimme maistiaiset heidän keväisestä menusta sekä ruokiin sopivista Weingut Winter viinitalon viineistä.

Weingut Winter sijaitsee Saksan Rheinhessenissä. Stefan Winter oli vasta 20-vuotias aloittaessaan viinintekijänä vuonna 2000. Suvun viljelyperinteet ulottuvat aina 1600-luvulle saakka.
Weingut Winter Riesling trocken 2023 on valmistettu kalkkikivi- ja savimaalla kasvaneista köynöksistä. Tuoksussa vihreää omenaa, sitruksia ja kukkaisuutta. Maku on kuiva, hedelmäinen, hieman petroolinen sekä mineraalinen. Pieni jäännössokerinen häivähdys sopi erinomaisesti keväisen salaatin parina. Viinin parina tarjoiltiin keväistä mansikka-parsasalaattia, pinjansiemeniä ja vuohenjuustosabayon (G, VL).


Weingut Winter Dittelsheim Weissburgunder 2022 on 100 % Weissburgunder (Pinot Blanc). Rypäleet ovat saaneet kasvaa Dittelsheimin viinitarhojen hyvin kalkkipitoisessa maaperässä. Viini on käynyt hitaasti villihiivoilla suurissa tammitynnyreissä, joissa viini on myös kypsynyt. Tuoksussa runsaasti keltaisia hedelmiä, sitruksia ja mineraalisuutta. Maku on kuiva, hieman kermainen ja pitkä. Runsas viini sopi erinomaisesti grillatun vihreän parsan kanssa. Annoksessa vihreää parsaa, karhunlaukka-salsa verdeä ja lisäksi miso-hernepyrettä (G, VE).


Weingut Winter Dittelsheim Riesling Erste Lage 2021 on kompleksinen ja runsas viini. Tuoksussa sitrushedelmiä, vihreää omenaa ja kukkaisuutta. Mineraalinen ja pitkä loppumaku. Viinin kanssa sopi erinomaisesti kuohkea parsakeitto, jossa valkoista parsaa ja rapeaa prosciutto-kinkkua (H, L).


Bistro O Mat – Helsingin kattojen yllä
Hakaniemessä sijaitseva Bistro O Mat on myös mukana Riesling & Co -viikoilla. Syyskuussa 2023 aloittanut ravintola on erityisesti tunnettu kattoterassistaan. Riesling-viikoilla tarjolla on laaja kattaus erilaisia Rieslingejä muun muassa Moselista, Rheingausta ja Rheinhessenistä sekä muitakin saksalaisia viinejä. Viikkojen aikana tarjolla myös harvinaisempia Rieslingejä.

Bistro O Mat on juuri julkaissut uuden ruokalistan, jossa tarjolla keväisiä makuja. Riesling & Co -viikkoja vietetään ravintolassa 12.5. – 25.5. Viikkojen aikana järjestetään myös 5-6 viinin tastingejä. Maistelimme muutamia viikkojen aikana tarjolla olevia ja talon valikoimassa olevia viinejä.
George Mosbacher 2023 tulee Pfalzin alueelta. Tuoksussa kivellisiä hedelmiä ja mausteisuutta. Maussa sitruksia ja mineraalisuutta. Viini on tarjolla laseittain. Dr. Bürklin-Wolf Wachenheimer Riesling Trocken 2022 tulee myös Pfalzista, Wachenherimerin kylästä. Viinin on kypsynyt 50/50 terästankeissa ja 2400 litran tammisammioissa. Viinissä on hieno, aavistuksen petroolin aromi. Lisäksi tuoksussa ja maussa vihreää omenaa, persikkaa ja sitruksia. Pitkä ja mineraalinen loppumaku.

Emrich-Schönleber ”Lenzt” Riesling 2022 tulee Nahen alueelta. Viini on puolikuiva – kuivahko, jota reipas hapokkuus mukavasti tasapainottaa. Weingut Muller Niedermenniger Sonneberg Riesling Kabinett Alter Reben tulee Moselista. Hyvin hedelmäinen viini, jossa kivellisiä hedelmiä, kuten aprikoosia ja nektariinia sekä sitrushedelmiä. Raikas ja eloisa viini, jossa hyvä hapokkuus, alkoholia 8,5 %.
Maistoimme myös Mosbacherin alkoholitonta Rieslingiä. ZeitGeist, Georg Mosbacher 0,2 % on yllättävän raikas ja tasapainoinen alkoholiton Riesling.


Bisto O Matissa voi nauttia Rieslingiä myös kauniilla kattoterassilla, josta avautuu näkymät Helsingin Hakeniemeen ja aina Tuomiokirkolle saakka. Kuvaushetkellä sää oli hieman kolea, mutta onneksi ensi viikolle on luvattu jo lämpimämpää kevätsäätä.
Riesling & Co -Viikot 2025 tarjoavat jälleen loistavan mahdollisuuden tutustua monipuoliseen Rieslingiin ja myös muihin saksalaisiin viineihin sekä herkullisiin keväisiin makuihin.
Lue lisää:
Saksan viinitiedotus: https://www.saksanviinitiedotus.fi
Riesling & Co -viikot 2025: https://www.rieslingviikot.fi
Nik Weis St. Urbans-Hof: https://www.nikweis.com
Weingut Winter: https://weingut-winter.de