Riesling,  Saksa

Riesling & Co viikot 2023

Mediakierros Saksan viinitiedotus

Varma kevään merkki on Riesling & Co viikkojen rantautuminen ravintoloihin. Tänä vuonna mukana on 60 ravintolaa ja viinibaaria 16:sta paikkakunnalta. 22.5. – 4.6. välisenä aikana mukana olevat ravintolat tarjoavat saksalaisia viinejä, erityisesti Rieslingejä sekä herkullisia keväisiä ruokia. Kaikki mukana olevat ravintolat löydä tapahtuman sivustolta: Riesling & Co Viikot.

Tiesitkö, että Riesling & Co viikkoja vietetään kansainvälisesti ja kyseinen tapahtuma on saanut alkunsa Yhdysvalloista. Saksan viinitiedotus kutsui minut viime viikolla mediakierrokselle keväiseen Helsinkiin. Kierroksen aikana tutuistumme kolmeen helsinkiläiseen ravintolaan ja saimme maistiaisen kysyisen ravintolan Riesling & Co viikkojen tarjonnasta.

Vanhan ajan klassista tunnelmaa – ravintola Kosmos

Kalevankadulla sijaitseva ravintola Kosmos tarjoilee todellista klassikkotunnelmaa erinomaisella sijainnilla. Perheomisteinen Kosmos täyttää ensi vuonna 100 -vuotta. Kyseessä on hyvin kunnioitettava ikä ravintolalle. Kosmoksen Riesling & Co viikot ovat rakentuneet upeiden Rings viinien ympärille.

Riesling & Co viikkojen aikana Kosmoksessa on tarjolla yksi erityinen menu, jossa pääosassa Ringsin upeat viinit. Menua tarjoillaan kolmen viikon ajan. Lisäksi Kosmoksessa on viikkojen aikana myös Rings tasting.

Viinitalo Weingut Rings tulee Saksan Pfalzin alueelta. Steffen Rings on vuodesta 2001 tehnyt tilalla omaa viiniään ja kehittänyt vanhemmiltansa perittyä tilaa vahvasti uudistaen. Mukaan on myös tullut pikkuveli Andreas Rings. Veljesten tähtäimessä on erityisesti huippupalstat. Ringsin tila on hyväksytty vuonna 2015 VDP:n jäseneksi ja heiltä löytyy myös luomusertifikaatti.

Viinistä meille kertoi Kosmoksen Katja, ja Katjan mukaan Rings on todellinen piillotettu helmi, jonka hinnat ovat ikävä kyllä lähteneet jyrkkään nousuun kysynnän kasvaessa. Saimme maistaa Kosmoksen Riesling & Co viikkojen yhtä annosta sekä siihen sopivaa viiniä. Katjan mukaan meny on rakennettu viinit edellä.

2018 Kallstadter Steinacker Riesling Erste Lage: Kysessä on erityisen upea tarhaviini. Viini käy omilla hiivoillaan, eikä sitä kirkasteta. Sokeria on 4,3 g/l, happoja 7,1 g/l ja alkoholia 13 %. Viinissä on keskivahva tuoksu, jossa sitrushedelmiä sekä hentoa petroolia. Maku on hyvin runsas, pitkä ja viipyilevä. Maussa lisäksi sitrus- ja kivellisiä hedelmiä.

Viinin kanssa tarjoiltiin annos, jossa kuhaa sekä keväisiä kasviksia hummerkastikkeessa. Viini tarjosi yhdessä annoksen kanssa erinomaisen kokonaisuuden. Kuhan ja keväisten kasvisten hienostuneet maut korostivat viinin hienoja aromeja.

Perinteinen saksalainen – Zinnkeller

Kruununhaassa sijaitseva Zinnkeller huokuu perinteistä saksalaista tunnelmaa. Vuodesta 1980 toiminut ravintola tarjoaa perinteisiä saksalaisia ruokia ja tällä kertaa saimme maistaa heidän Riesling & Co viikkoihin sopivia annoksia ja viinejä. Zinnkellarilla on meneillään sukupolvenvaihdos, jossa omistus on siirtynyt isältä tyttärelle.

Wolfgang Wiegandin omistuksesta ravintola on siirtynyt hänen tyttärelleen Nina Wiegandille. Wolfgang kertoi kuitenkin edelleen kuorivansa kaikki ravintolan parsat ja saimmekin mukaamme kotiin viemisiksi pussillisen upeaa tuoretta parsaa.

Zinnkellar tuo itse ravintolan viinit maahan. Saimme maistaa neljän viinin kokonaisuuden Weingut Ohnacker-Döß viinitilalta. Viinitila sijaitsee Saksan Rheinhessenin alueella. Alkajaisiksi maistoimme Ohnacker-Döß Riesling Brut Sektiä. Rieslingin korkea hapokkuus ja hedelmällisyyys tekevät siitä mielenkiinoisen rypäleen kuohuviiniin. Tämän hedelmäisen ja hapokkaan kuohuviinin kanssa tarjottiin keväistä parsamoussea, joka olikin erinomainen yhdistelmä.

Seuraavaksi maistoimme Riesling Spätlese trockenia 2018. Tuoksussa kukkaisuutta, sitrushedelmiä sekä trooppisia hedelmiä. Kuiva ja hapokas maku toistaa tuoksun aromit. Tämän kanssa maistoin savuloheen käärittyä parsaa, joka oli myös herkullinen pari.

Riesling Großes Gewächs Monsheimer Silberberg 2018 viinin tuoksussa on runsaasti sitrushedelmiä sekä kivellisiä hedelmiä. Kuiva ja hapokas maku. Pitkässä loppumaussa mineraalisuutta.

Riesling Großes Gewächs Westhofener Kirchehspiel 2017 tuoksussa kukkaisuutta, sitrushedelmiä sekä kivellisiä hedelmiä. Maku on kuiva ja hapokas. Myös tässä viiniissä on pitkä ja mineraalinen loppumaku.

Rento kortteliravintola taidemiljöössä – Bistro Bryk

Kierroksen viimeinen kohde sijaitsi Helsingin Arabianrannasta, josta löytyy suhteellisen tuore kortteliravintola Bistro Bryk. Bistro Bryk tarjoaa rentoa tunnelmaa, herkullisia ruokia sekä viinejä. Pääsimme Chef’s table -pöytään nauttimaan kahdesta Riesling viinistä sekä upeasta kattauksesta herkullisia pieniä suolaisia. Samalla pääsimme seuraamaan keittiön tapahtumia aitiopaikalta.

Täällä kannattaa ehdottomasti maistaa persialaisia oliiveja sekä talon oma foccacia leipä, jotka veivät kielen mennessään. Viinit tulevat Collusion Wine Groupilta, joka yhteistyössä Bistro Brykin kanssa järjesti keväällä pop-up viinibaarin. Toivottavasti tämä saa syksyllä jatkoa.

Herr Mehring 2021 tulee Saksan Pfalzin alueelta. Tuoksussa hentoa kukkaisuutta, sitrushedelmiä sekä vihreää omenaa ja greippiä. Kuiva, hapokas ja keskitäyteläinen maku toistaa tuoksun aromit. Viinissä on pitkä ja viipyilevä loppumaku.

Korrel Riesling vom Tonmergel 2021 on Nahen alueen Riesling. Tuoksussa hentoa karviaista, sitruksia, vihreää omenaa sekä hentoa petroolia. Viini on kuiva, hapokas ja maku toistaa tuoksun aromit.

Viinien kanssa saimme maistaa herkullista vaahdotettua fetaa, jossa oli muun muassa tomaattia kolmella tavalla sekä paahdettuja oliiveja. Lisäksi tarjolla oli juustolautanen sekä valikoima leikkeleitä, foccaccia leipää ja persialaisia oliiveja. Kattaus oli rento ja maut sopivat yhteen viinien kanssa.

Riesling & Co viikot tarjoavat tälläkin kertaa paljon herkullisia keväisiä makuja ja upeita saksalaisia viinejä.