Australia,  Riesling

Loistava Riesling Australiasta – Joshua Tree Riesling 2017

Blogi on viettänyt reilun kuukauden hiljaiseloa erilaisten viiniopintojen viedessä suurimman osan ajastani. Nyt on taas aikaa kirjoittaa ja kertoa mielenkiintoisista viineistä ja viinimaailman ilmiöistä. Tällä kertaa jaan teille vinkin erinomaisesta Rieslingistä.

Rieslingin suosiolle ei näytä olevan loppua ja hyvä niin, koska tämä elegantti rypälelajike on hurmaava! Riesling tuottaa hyvin monipuolisesti erilaisia viinejä ympäri maailmaa. Makuun vaikuttaaa erityisesti ilmasto. Viileässä ilmastossa Rieslingistä valmistetuissa viineissä maistuu vihreät hedelmät ja sitrukset, kun taas lämpimässä ilmastossa maku on runsaampi ja siinä maistuu sitrusten lisäksi kivelliset hedelmät. Jos saksalaiset rieslingit ovat jo tuttuja, suosittelen suuntaamaan katseen kohti uutta maailmaa. Australia on tunnettu omalaatuisista riesling-viineistään ja tällä kertaa maistoin Australian Clare Valleysta tulevaa Claymore Joshua Tree Rieslingiä.

Claymore Joshua Tree Riesling 2017

Australia ja Riesling

Riesling on yksi Australian viljellyimmistä rypälelajikkeista. Etelä-Australian Clare Valley sekä Eden Valley ovat molemmat kuuluisia erinomaisista Riesling- viineistään. Noin puolentoista tunnin ajomatkan päästä Adelaidesta sijaitsevassa Clare Valleyssa lämmintä ilmastoa ja pitkiä lämpimiä kesäpäiviä viilentävät iltapäivän viileät tuulet sekä viileät yöt. Clare Valleyssa monet viinitarhat ovat lisäksi istutettu korkealle viilentäen osaltaan viinitarhojen ilmastoa.

Claymore Joshua Tree Riesling 2017

Joshua Tree Riesling tulee siis Australiasta, Clare Valleyn alueelta. Viiniä on kypsytetty terästankeissa. Alkoholia on 12 % . Väriltään viini on vaalea, sitruunankeltainen. Kohtalaisessa tuoksussa limeä, sitruunaa, kukkaisuutta, aprikoosia sekä aavistuksen hunajaa ja paahteisuutta. Maku on kuiva ja hapokas. Keskitäyteläisessä maussa muun muassa sitruunaa, karviaismarjaa sekä mineraalisuutta. Maahantuojan mukaan, tämä Riesling on parhaimmillaan kahden vuoden sisällä vuosikerrasta, joka olisi ollut siis 2019. Mielestäni tämä viini on monen rieslingin tapaan pysynyt hyvin raikkaana ja hedelmällisenä, eikä kehittyneisyyttä ole vielä erityisesti havaittavissa muutoin kuin kevyen paahteisessa loppumaussa. Monet rieslingit ikääntyvät hyvin pullossa jolloin niihin voi kehittyä hunajan ja marmeladin aromeja.

Claymore Joshua Tree Riesling 2017

Claymore Joshua Tree Riesling 2017 on ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Se sopii mainiosti ruokaviiniksi esimerkiksi erilaisten kalaruokien pariksi tai sellaisenaan nautittavaksi. Tarjoile viilennettynä 7-10 asteisena.

Riesling on esiintynyt blogissa muun muassa kuukauden rypäleenä. Pääset artikkeliin tästä.