
Dr. H. Thanisch Erben Müller-Burggraef – Moselin huipputuottaja
Kutsu: Anora
Ensi viikolla on Rieslingin syntymäpäivä, kun tämä upea rypälelajike täyttää 13.3. kunnialliset 590 vuotta. Riesling niittää edelleen mainetta maailman yhtenä huippurypäleistä. Rieslingin monipuolisuus tekee siitä erityisen suositun ja Rieslingiä viljelläänkin ympäri maailmaa. Saksa on kuitenkin Rieslingin kotimaa ja sen viileä ilmasto sekä jyrkät rinteet tarjoavatkin Rieslingille erinomaiset kasvuolosuhteet.
Monipuolinen Riesling
Riesling tuottaa siis hyvin monipuolisia viinejä riippuen maaperästä sekä mikroilmastosta. Viinit voivat olla rutikuivia, makeita tai kuohuvia. Saksassa kuivat viinit merkitään etikettiin nimellä Qualitätsweine, joissa tyyli vaihtelee kevyestä intensiiviseen. Prädikate eli predikaattiviinit ovat laatuviinejä, joiden luokitus perustuu käytettyjen rypäleiden kypsyysasteeseen. Predikaattiviineistä Kabinett, Spätlese ja Auslese voivat olla joko kuivia tai makeita. Beerenauslese ja Trockenbeerenauslese sekä vain tiettyinä vuosina valmistettava Eiswein ovat ainoastaan makeita viinejä. Parhaat viinit ovat merkitty GG (Grosses Gewächs) kirjainyhdistelmällä.
Saksassa hyväksyttiin uusi viinilaki vuonna 2021, joka muuttaa viinien laatuluokitusta. Jatkossa rypäleiden kasvupaikka määrittää viinin laatuluokituksen. Lakia sovelletaan vuoden 2026 satoon.
Saksassa on 13 laatuviinialuetta, joiden sijainnin näet kartalla. Dr. H. Thanischin viinit tulevat Moselin alueelta, jossa viinintuotanto on keskittynyt alueen keskelle, Middle Mosel -alueeseen. Tunnetuimmat alueet ovat Piesport, Bernkastel ja Wehlen.

Tohtorin aarre
Dr. H. Thanisch viinit tulevat Berncasteler Doctor -viinitarhoilta, jotka sijaitsevat Bernkasteler kylän takana. Viinitarhat sijaitsevat hyvin jyrkällä alueella, jossa maaperä vaihtelee savimaasta liuskekiveen. Aluuella kasvatetaan jopa 80 vuotta vanhoja viiniköynöksiä. Tohtori -nimensä viinialue on saanut vanhan tarinan mukaan. Trierin vaaliruhtinas Boemund sairasti parantumatonta sairautta. Hän kuitenkin ilmoitti julkisesti, että se kuka tarjoaa parannuksen sairauteen, palkitaan ruhtinaallisesti.
Lääkärit, farmaseutit ja parantajat vierailivat sairasvuoteella kerta toisensa jälkeen, mutta turhaan. Eräänä päivänä Boemundin sairasvuoteelle ilmestyi aatelinen, joka tarjosi potilaalle kupin kultaista viiniä. Kyllästyneenä toimimattomiin parannusehdotuksiin, Boemund epäröi viinin maistamista, mutta kuitenkin maistoi ja lopulta joi viinin. Muutaman päivän kuluttua kuume oli poissa ja Boemund toipui. Kun aateliselta kysyttiin, kuinka hän halusi palkinnon, aatelin totesi: ”Pyydän, että annatte viinilleni, joka kasvaa Bernkastelin vuorilla, kunnollisen tohtorin tutkinnon – koska se on oikea lääkäri”. Boemund suostui ja siitä lähtien viinitarha on kantanut nimeä Berncastelerin tohtori.

1800 -luvun alussa Thanischin perhe osti osan Berncasteler tohtorin tarhasta. Tohtori Hugo Thanischin kuoltua, kartanon peri hänen nuori leskensä, jolloin kartano sai nimen Witwe Dr. H. Thanisch. Napoleonin perintölakien mukaan tila jaettiin myöhemmin lesken perillisten kesken ja kartanon nimeen lisättiin sukunimi: Erben Müller-Burggraef.
Vuodesta 2008 viinitilaa on luotsannut viinintekijä Maximillian F. W. Ferger, joka oli paikalla Helsingissä pitämässä tasting -tilaisuutta. Fergerin filosofiaan kuuluvat kestävyys ja ekologisuus ja vuodesta 2016 viinitila on ollut Fair’n Green järjestön jäsen. Dr. H. Thanischin periaatteisiin kuuluu keskittyminen enemmin laatuun kuin määrään.

Maistoimme yhteensä kuutta Dr. H. Thanisch viiniä. Maistetut viinit ovat:
- Bernkasteler Lay Riesling GG – Coral Wine Edition 2020
- Bernkasteler Lay Riesling GG – 2020
- Bernkasteler Lay Riesling GG 2021
- Bks Lay Riesling Auslese 2014
- Bks Lay Riesling Auslese 2023
- Pinot Noir GG 2018
Bernkasteler Lay Riesling GG – Coral Wine Edition 2020 on säilötty vedenalaisessa viinikellarissa 45 metrin syvyydessä yhdeksän kuukauden ajan. Kyseessä on yhteistyö maailman suurimman ja ainoan ammattimaisen vedenalaisen kellarin, Coral Wine:n kanssa. Vedenalainen kellari sijaitsee Kroatiassa ja samassa paikassa viljellään myös ostereita sekä simpukoita. Yhteistyössä merentutkimuslaitoksen kanssa vedestä otetaan näytteitä epäpuhtauksien varalta. Projektin seurauksena laakson luontoa on kunnostettu.


Pullon pinnalle muodostuneet korallit ovat enimmäkseen matoja, jotka puhdistavat merenpohjaa ja yrittävät muuttaa vieraita esineitä kiviksi. Vedenalainen viinikellari on ristiriitainen ympäristö viinille. Toisaalta pimeys, hiljaisuus ja tasainen lämpötila ovat ihanteellisia viinin kypsymiselle, mutta toisaalta vedenalainen paine sekä merivirtojen värähtelyt aiheuttavat haasteita.
Negatiivisten vaikutusten minimoimiseksi pullot on asetettu erityisiin häkkeihin, joissa pullot voivat kellua meressä tavalla, jolla merivirta virtaa vapaasti niiden lävitse. Häkit eivät ole aivan merenpohjassa, vaan hieman irti, jolloin vältytään epämiellyttävien hajujen siirtyminen viiniin. Kypsymisen aikana näytepulloihin tehdään säännöllisiä tarkastuksia laadun varmistamiseksi.

Kuinka vedenalaisessa kellarissa kypsyneet viinit sitten eroavat tavallisessa kellarissa kypsyneisiin? Vesi nopeuttaa viinin kehittymistä verrattuna tavallisessa kellarissa kypsyneeseen. Vedenalaisessa kellarissa kypsyneissä viineissä primääriaromit hiljalleen väistyvät ja viini ilmentää enemmän toissijaisia- ja tertiääriaromeja- ja makuja verrattuna vastaavaan tavallisessa kellarissa kypsyneeseen viiniin. Toissijaiset aromit ja maut syntyvät viiniin käymisen jälkeen viinin valmistukseen käytettävien menetelmien johdosta. Tertiääriaromit- ja maut syntyvät viiniin ikääntymisprosessin aikana ja seurauksena. Niin sanottujen primääriaromejen kehittymiseen vaikuttavat rypälelajike sekä ilmasto. Meressä myös hapokkuus vähenee ja mahdolliset tanniinit pyöristyvät. Kaikki viinit eivät kuitenkaan sovellu vedenalaiseen kypsytykseen. Esimerkiksi, vedenalainen kypsytys voi voimistaa viinin teknisiä ongelmia.

Tavallisessa kellarissa kypsynyt Dr. H. Thanisch Bernkasteler Lay Riesling GG 2020 on väriltään vaalean keltainen. Tuoksussa vihreää omenaa, sitruunaa, raparperia ja ananasta. Viini on kuiva ja hapokas, hedelmäinen ja mineraalinen. Vedenalaisessa kellarissa kypsynyt Dr. H. Thanisch Bernkasteler Lay Riesling GG Coral Wine edition ei poikkea ulkonäöltään tavallisessa kellarissa kypsyneestä. Tuoksu on vähemmän hedelmäinen ja siinä on hieman yrttisyyttä, petrolia ja mineraalisuutta. Maku on hyvin mineraalinen ja hieman suolainen. Hyvin erityislaatuinen viini.
Dr. H. Thanisch Bernkasteler Lay Riesling 2021 tuoksussa runsaasti sitruunaa, vihreää omenaa, raparperia ja ananasta. Kuiva, hyvin hapokas ja mineraalinen maku.
Maistoimme myös kahta makeaa viiniä, Bernkasteler Lay Riesling Auslese 2014 sekä samaa viiniä, mutta uudempaa vuosikertaa, Bernkasteler Lay Riesling Auslese 2023. Molemmat viinit on valmistettu käsinpoimituista rypäleistä. Viini on kypsynyt käymisen jälkeen hiivasakan päällä usean kuukauden ajan. Vuoden 2014 viinissä on kaunis kullankeltainen väri. Tuoksussa hunajaa ja aprikoosia, kypsää sitruunaa sekä trooppisia hedelmiä, kuten mangoa. Makeaa makua tasapainottavat hyvä hapokkuus ja mineraalisuus. Upea viini esimerkiksi juustojen kanssa nautittavaksi.

Vuosikerta 2023 on selkeästi hyvin nuori. Nuorekkaassa tuoksussa on parfyymiä, sitruksia ja aprikoosia. Viini on selkeästi makeampi kuin vuoden 2014 viini. Maussa hapokasta raparperihilloa. Viini maistuu jo nyt, mutta kaipaa hieman aikaa tullakseen täyteen potentiaaliin.
Viimeisenä maistoimme Pinot Noiria. Viileän ilmaston Saksassa, Pinot Noir (Spätburgunder saksaksi) tuottaa tyypillisesti kepeitä viinejä, joissa on lämpimämpään kasvupaikkaan verrattuna vähemmän tanniineja ja hapokkuutta. Dr. H. Thanischin Pinot Noir on hyvin epätyypillinen saksalainen Pinot Noir, koska siinä on hyvin vahva hapokkuus ja napakat tanniinit. Lisäksi viinissä maistuu runsas hapankirsikka sekä pippurisuus. Todella voimakas, jopa robusti viini.

Lue lisää:
Dr. H. Thanisch: https://www.dr-thanisch.de/en/#kollektion-intro
Coral Wine: https://coralseawine.com/#home
Kuukauden rypäle: Riesling: https://www.wineforyou.fi/wp-admin/post.php?post=688&action=edit
Saksan Viinitiedotus: https://www.saksanviinitiedotus.fi
Dr. H. Thanisch viinit Alkossa: https://www.alko.fi/tuotteet?SearchTerm=Thanisch