Blinit
Tammikuu on blinikuukausi. Näihin alunperin venäläisiin herkkuihin ei voi olla törmäämättä alkuvuodesta. Monella ravintolalla on parhaillaan käynnissä bliniviikot. Itse hankin jokunen vuosi sitten valurautaisen blinipannun ja siitä lähtien olen valmistanut herkullisia blinejä kotona.
Blinireseptejä on lukuisia, mutta yhteistä niille taitaa olla se, että taikinassa käytetään tattarijauhoja ja jotain hapanmaitotuotetta, sekä usein hiivaa. Blinit paistetaan voissa ja tarjoillaan erilaisten täytteiden kanssa, niin suolaisten kuin makeidenkin. Blinien täytteet vaikuttavat siihen, millainen viini sopii blinien kanssa tarjottavaksi. Itse suosin blinien kanssa kylmäsavulohta, jonka seuraksi sopii hapokas ja kuiva valkoviini, jossa on sopivasti sitrusmaisia aromeja taittamaan blinien ja kalan rasvaisuutta. Usein blinien kanssa tarjotaan myös mätiä. Tämän kanssa tarjoisin kuivaa shampanjaa tai Crémant -kuohuviiniä. Blinejä voi tarjota myös kasvistäytteen kanssa. Kasvistäytteeseen sopivat esimerkiksi sienet ja erilaiset juurekset, kuten vaikkapa punajuuri. Kasvistäytteisten blinien kanssa sopii mainiosti kevyt ja keskitäyteläinen punaviini, esimerkiksi Pinot Noir.
Blinit
Olen tehnyt jo vuosia blinit tällä Valion reseptillä, jossa on mielestäni sopivassa suhteessa tattari- ja vehnäjauhoja. Pääse alkuperäiseen reseptiin tästä. Ohjeesta riittää noin neljälle.
- 5 dl täysmaitoa
- 25 g tuorehiivaa
- 2 1/2 dl tattarijauhoja
- 1 1/4 dl vehnäjauhoja
- 3 keltuaista
- 1 prk kermaviiliä
- 1/2 tl suolaa
- 3 valkuaista vaahdotettuna
- voita paistamiseen
Murenna hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Sekoita joukkoon tattari- ja vehnäjauhot. Anna seoksen turvota yksi tunti.
Erottele keltuaiset valkuaisista. Siirrä valkuaiset vatkauskulhoon ja keltuaiset maito – jauhoseokseen. Lisää siihen myös kermaviili ja suola. Vatkaa valkuaiset vaahdoksi ja lusikoi vaahto taikinan joukkoon. Paista blinit valurautaisessa blini- tai lettupannussa voissa molemmin puolin.
Kylmäsavulohitäyte blineille
- 1-2 prk smetanaa
- Kylmäsavulohta n. 150 g
- 1 maustekurkku
- Ruohosipulia
- 1 punasipuli
Siivuta lohi ohuiksi suikaleiksi. Kuutioi punasipuli se maustekurkku sekä silppua ruohosipuli. Laita täytteet eri kulhoihin ja tarjoile blinien kanssa.
Viinisuositukset blineille
Kylmäsavulohitäytteiset blinit: Rupperstberger Imperial Riesling 2018: Kuiva, hapokas, viheromenainen, sitrusmainen ja mineraalinen riesling Saksan Pfalzista. Voit lukea viinistä lisää tästä.
Mätitäytteiset blinit: Deutz Classic Champagne Brut : Erittäin kuiva, hapokas ja kukkainen. André Delorme Crémant de Bourgogne Blanc de Blancs Brut: Erittäin kuiva, kypsän sitruksinen, keltaluumuinen ja kevyen mineraalinen crémant-kuohuviini.
Kasvistäytteiset blinit: Logan Weemala Pinot Noir 2019: Keskitäyteläinen ja keskitanniininen Pinot Noir Australiasta. Kirsikkainen, punaherukkainen ja mausteinen.