Albariño,  Espanja,  Rías Baixas

Albariñoa ja Ahvenia

Hapokas, sitruksinen ja aavistuksen suolainen Albariño on ehdottomasti yksi suosikki rypäleistäni. Pieni suolainen jälkimaku tuntuu yleensä huulenkärjissä tuoden mieleen suolaiset valtameren rannikot. Alkoon oli ilmestynyt uutuus Albariño ja sitä täytyi ehdottomasti maistaa. Albariñoa voi nautiskella mainiosti sellaisenaan, mutta se sopii loistavasti yhteen erityisesti kalaruokien kanssa. Päätin valmistaa muurikassa paistettuja ahvenfileitä, mikä onkin kesäruoka vailla vertaa.

Medusa Albariño 2020

Medusa Albariño 2020

Medusa Albariño tulee Espanjan luoteisrannikolta, Galician Val do Salnésin alueelta. Alue kuuluu Rías Baixasin viinialueeseen ja on yksi sen viidestä seutukunnasta. Val do Salnés aluetta on pidetty Albariñon kotipaikkana. Atlantin vaikutuksesta, luoteisrannikolla ilmasto on viileämpää ja sateisempaa verrattuna muihin alueisiin Espanjassa. Viileämpi ilmasto tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet laadukkaiden valkoviinien valmistukseen. Maaperä Val do Salnésin alueella on graniittikiveä, mistä johtuu tämän alueen viineissä erottuva suolaisuus.

Sateisesta säästä johtuen, viiniköynökset ovat alttiita homeelle. Tästä syystä köynökset on usein tuettu pergolan muotoon. Näin ilma pääsee kiertämään paremmin ja kosteus haihtuu. Albariño on paksukuorinen rypäle, joten se pystyy hyvin vastustamaan kosteudesta johtuvia tauteja.

Albariñon osuus Rías Baixasin viljelyksistä on 96 %. Pieniä määriä viljellään myös joitain muita vaaleita rypäleitä. Albariñon hyvin korkea hapokkuus on tehnyt siitä hyvin suositun rypäleen. Rypäleet kypsyvät myöhään ja monet rypäleet poimitaan käsin. Hapokkuuden lisäksi, Albariño tuottaa viinejä, joissa maistuu sitrukset sekä kivelliset hedelmät. Viinin tyyli vaihtelee kevyestä runsaampaan ja täyteläisempään.

Medusa Albariño on valmistettu 100% Albariño rypäleistä. Viini on käynyt alhaisessa lämpötilassa (16 asteessa) terästankeissa. Viinissä on alkoholia 12,5 %. Väri on vaalea sitruuna. Tuoksun intensiteetti on kohtalainen. Tuoksussa sitruunaa, greippiä ja aprikoosia. Maku on kuiva ja hapokas. Maussa myös sitruunaa, greippiä ja aprikoosia. Loppumaku on keskipitkä ja kevyesti suolainen. Medusa Albariño sopii loistavasti erilaisten kalaruokien pariksi. Kokeile esimerkiksi paistettuja ahvenfileitä.

Muurikassa paistetut ahvenfileet

Muurikassa paistetut ahvenfileet, uudetperunat ja salaatti

Muurikassa paistetut ahvenfileet

 • 2-3 ahvenfilettä syöjää kohden
 • Suolaa
 • Ruisjauhoja
 • Voita paistamiseen

Sekoita laakeassa lautasessa suola ruisjauhoihin. Pyyhi ahvenfileet talouspaperilla kuiviksi. Käännä fileet molemmin puolin ruisjauhoissa. Paista muurikassa hyvässä voissa molemmin puolin.

Tarjoa ahvenfileiden seuraksi uusia perunoita, tartarkastiketta sekä kauden kasviksista tehtyä salaattia.

Tartar-kastike

 • 1 prk kermaviiliä
 • 1 maustekurkku
 • Pieni punasipuli
 • 1/2 ruukkua ruohosipulia
 • Suolaa
 • Sokeria
 • Sinappia

Pilko maustekurkku ja punasipuli kuutioiksi. Sekoita kermaviilin joukkoon maustekurkku- ja punasipulikuutiot. Mausta suolalla ja sokerilla sekä nokareella sinappia. Silppua sekaan vielä ruohosipuli. Anna mausta jääkapissa noin puoli tuntia.

Lue lisää Albariñosta: