Cabernet Franc,  Italia,  Pinot Noir,  Rondinella,  Rose

Vuoden roseeviini ja prosciutto pizza grillissä

Viinilehden tämän vuoden roseeviini on italialainen Zenato Rosé San Benedetto 2020. Päätin maistaa tätä kehuttua roseeta ja valmistin sen seuraksi herkullisen prosciutto pizzan grillissä. Suolainen ilmakuivattu prosciutto kinkku kaipaa seurakseen hapokasta ja hedelmäistä viiniä, joten roseeviini on sille erinomainen kumppani.

Roseeviini voidaan valmistaa kolmella erilaisella tavalla. Tummat rypäleet voidaan murskata sekä puristaa, niin kuin valkoviiniä valmistettaessa. Näin viiniin saadaan hieman väriä kuorista. Toinen tapa on nimeltään lyhyt uuttaminen, jossa murskatut tummat rypäleet jätetään uuttumaan, jolloin viiniin saadaan lisää väriä sekä makua. Kolmas menetelmä on sekoittaminen, jossa pieni määrä punaviiniä lisätään valkoviiniin. Tämä menetelmä ei ole kuitenkaan sallittu EU:n sisällä muussa kuin rosé samppanjan valmistuksessa.

Zenato Rosé San Benedetto 2020

Zenato Rosé San Benedetto 2020

Veneton alueelta tuleva Zenaton roseeviini on valmistettu Rondinella, Cabernet Franc sekä Pinot Noir rypäleistä. Rondinella rypäleet on poimittu käsin Valpolicellan alueelta rinteillä sijaitsevilta tarhoilta. Rondinella on italialainen lajike, jota usein käytetään sekoiteviineissä.

Viinin väri on kaunis vaaleanpunainen. Kohtalaisessa tuoksussa mansikkaa, punaherukkaa, persikkaa, nektariinia, sitruunaa sekä yrittisyyttä. Maku on kuiva ja kohtalaisen hapokas. Maku toistaa tuoksun aromeja. Loppumaku on keskipitkä.

Alkoholia on 12,5 % ja sokeria 5 g litrassa. Tämä monipuolinen ruokaviini sopii prosciutto pizzan lisäksi myös esimerkiksi salaatin, pastan tai kalaruokien pariksi. Tarjoile roseeviini viilennettynä 7-10 asteisena.

Prosciutto pizza grillissä

Prosciutto pizza grillissä

Kolme keskikokoista pizzaa

  • 2,5 dl vettä
  • 1/2 palaa tuorehiivaa tai pussi kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • n. 6 dl durumjauhoja
  • Mutti tomaattimurskaa
  • Prosciutto Crudo kinkkua
  • Tomaattiviipaleita
  • Rucolaa
  • Mozzarellajuustoa

Valmista pohja liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja jauhot haarukkavatkaimella sekoittaen. Lisää loppuvaiheessa öljy ja alusta taikina tasaiseksi. Anna kohota kelmun alla vähintään puoli tuntia.

Laita pizzakivi kylmään grilliin ja kuumenna kivi kuumaksi. Jaa taikina kolmeen osaan ja kauli pohjat ohuiksi leivinpaperin päällä. Grillaa pohjaa kuuman kiven päällä muutaman minuutin ajan. Tarkkaile pohjaa. Käännä sitten pohja ympäri ja lisää täytteet. Grillaa pizzaa, kunnes juusto on sulanut. Levitä valmiin pizzan päälle prosciutto kinkkua sekä rucolaa.