Ravintolat,  Riesling,  Saksa

Riesling & Co viikot 2024 – maistiaiset Helsingistä

Kutsu: Saksan viinitiedotus

Jo 14. kertaa järjestettävä Riesling & Co viikot tuovat ravintoloihin kautta Suomen upeita saksalaisia Riesling viinejä sekä herkullisia keväisiä ruoka-annoksia. Riesling & Co viikot 2024 järjestetään virallisesti 20.5.- 2.6., mutta osalla ravintoloista on jo nyt viikkoihin sopivaa ohjelmaa. Voit tutustua Riesling & Co viikkojen ohjelmaan tapahtuman sivuilta Riesling & Co viikot.


Riesling nauttii mainettaan yhtenä suosikkirypäleistä, joten Riesling & Co viikot ovat varmasti monelle odotettu keväinen tapahtuma. Tänä vuonna mukana on yli 50 ravintolaa 15 paikkakunnalta. Rieslingviikkojen ravintolasivuilta rieslingviikot.fi/kaupungit voit käydä katsomassa mitkä kaupungit ja ravintolat ovat tällä kertaa mukana.

Ravintoloissa järjestetään myös teemaan sopivia tastingejä ja voit myös päästä maistamaan harvinaisuuksia. Lähdin Saksan viinitiedotuksen kutsumana mediakierrokselle jossa tutustuimme kolmeen helsinkiläiseen ravintolaan ja yhteen kahvilaan, jotka ovat tänä vuonna mukana viikoilla. Tässä maistiaiset näistä.

Murun viinibaari


Lönnrotinkadulla sijaitseva viinibaari Muru nauttii kulttimainetta monen viininystävän keskuudessa. Kulman takana sijaitsevassa ravintola Murussa on tarjolla samat viinit kuin viinibaarissakin. Muru on myös päässyt himoitulle 150 wine bars you need to visit before you die -listalle. Tarjolla on hyvin laaja valikoima viinejä sekä näihin sopivia annoksia.


Riesling & Co viikkojen aikana Murussa on tarjolla runsas valikoima erilaisia Rieslingejä ympäri Saksaa, joten jokaisella varmasti löytyy jotain. Aivan uutena tuotteena Joh. Jos. Prümin Spätlese 2015, jota voisin käydä itsekin maistamassa. Murun sommelier Demetrio Lombino tarjosi maistiaiset Nahen alueelta tulevasta Korrell Von Den Ersten Lagen vuoden 2021 vuosikerrasta. Upea ja harmoninen Riesling, jossa raikasta sitruksisuutta, vihreää omenaa, limeä sekä hieman suolaisuutta ja petroolia.


Viinin kanssa tarjoiltiin suussa sulavaa ilmakuivattua ankkaa sekä kermaista punahomejuustoa. Riesling viikkojen aikana Murussa järjestetään myös kestävyysteemainen Riesling tasting lauantaina 25.5.

Ravintola Kosmos

Seuraavaksi suuntasimme klassikkoravintola Kosmokseen. Kosmos viettää tänä vuonna kunnioitettavia 100-vuotisjuhlia. Kalevankadulla sijaitseva Kosmos on onnistunut säilyttämään autenttisen tunnelmansa. Kosmos oli mukana myös viime vuoden Riesling & Co viikoilla. Pääset lukemaan siitä lisää tästä. Upeita keväisiä makuja tarjoileva Riesling menu on saatavilla Kosmoksessa 20.5. – 14.6.


Keväisten makujen parina tarjoillaan Moselin Weingut Thanischin viinejä. Saimme maistiaisen menusta, kun meille tarjoiltiin Kuningasraputartaria yhdessä marinoidun parsan, raparperin ja keltuaiskreemin kanssa.


Annoksen kanssa tarjoiltiin Thanischin vuoden 2022 Rieslingiä. Viinissä on nuorekas mutta avoin tuoksu, jossa sitruksia, kivellisiä hedelmiä ja persikkaa. Raparperin kirpeys nosti hienosti kepeän viinin hapokkuuden esille.

Quartier Bar & Bistro


Korkeavuorenkadulla sijaitseva Quartier Bar & Bistro on avannut ovensa marraskuussa 2023 ja osallistuu nyt ensimmäistä kertaa Riesling & Co viikoille. Hurmaava ranskalaistyylinen korttelibistro on tunnettu erityisesti herkullisista brunsseistaan.

Riesling & Co viikkojen kunniaksi Quartier tarjoaa kolmen Rieslingin omatoimitastingin. Maistelusetti sisältää 3 x 6 cl Riesling annoksia sekä tastingalustan, jossa tietoa kyseisistä viineistä sekä alueista. Saimme maistaa tastingissä mukana olevat viinit ja näiden lisäksi tarjoiltiin viineille sopivia herkullisia keväisiä ruoka-annoksia.


Schloss Vollrads Riesling Trocken tulee Rheingaun alueelta. Kysessä on yksi Saksan vanhimmista viinitaloista. Viinin kanssa tarjoiltiin maisteluannos vitello tonatoa rapeiden sinapinsiementen kanssa.


Thörle Riesling Trocken tulee Rheinhessenistä. Tuoksussa runsaasti sitrushedelmiä. Rutikuiva Riesling, jossa greippiä, sitruunaa ja persikkaa. Pitkä ja mineraalinen loppumaku. Viinin kanssa tarjoiltiin keväistä valkoparsaa upean hollandaisekastikkeen kanssa. Jos olisin kehdannut, olisin pyytänyt tarjoilijaa tuomaan haarukan lisäksi lusikan, jotta olisin voinut kaapia lautaselta viimeisetkin kastikkeen pisarat.


Matthias Gaul Riesling Trocken tulee taas Pfalzin aluuelta. Viinin tuoksussa runsaasti sitruksia sekä kivellistä hedelmää. Mineraalinen ja pitkä loppumaku. Viinin kanssa tarjoiltiin talon omaa siemennäkkileipää lohitartarin kanssa. Lohi oli suolattu riittävästi ja se nosti hyvin esille Rieslingin upeat hapot. Tämä oli hurmaava yhdistelmä.

Aterian päätti Alsacesta tuleva Hugel Gewurztraminer 2015. Viinin tuoksussa pähkinää, hillottua aprikoosia sekä hillottua sitruunan ja appelsiinin kuorta.


Odotellessamme kyytiä viimeiseen paikkaan, saimme vielä maistiaiset Matthiaksen kahdesta Spätburgunderista (Pinot Noir). Vähintään 9 kuukautta ranskalaisessa tammessa kypsynyt Matthias Gaul Pinot Noir 2021 tarjosi punaista marjaa, kuten kirsikkaa ja metsämansikkaa yhdessä kevyen pippurisuuden kanssa. Muutamaa vuotta vanhempi Matthias Gaul Pinot Noir 2019 on vähintään 18 kuukautta ranskalaisessa tammessa kypsynyt huippu Spätburgunder. Kompleksinen viini tarjosi runsaan tuoksun, jossa punaista kirsikkaa, pippuria ja muhevaa maaperää.

Gafe Lov


Viimeisenä vuorossa oli Mariankadulla sijaitseva Gafe Lov. Heti sisään astuttaessa tuntui kuin olisi tullut suoraan berliiniläiseen bistroon. Seinällä tikittivät värikkäät käkikellot ja katossa pinkki höyhenvalaisin. Loven Daniel otti meidät lämpimästi vastaan. Suomen yhdestä ensimmäisestä ruokarekasta tutuksi tullut Daniel on tuonut stuttgardilaista energiaa ja innovaatiota Suomeen yhdessä perinteisten saksalaisten ruokien ja juomien kanssa. Saimme maistaa hänen perheensä valmistamista viineistään Rieslingiä ja Riesling Sektiä. Danielin innostunutta tarinankerrontaa olisi mielellään kuunnellut pidempäänkin.


Lembergerland Riesling Sekt on keskihapokas, hedelmäinen kuohuva Riesling. Maussa omenaa, sitruksia ja kivellisiä hedelmiä. Lembergerland Rosswager Halde Riesling on lempeä, kepeä ja raikkaan hedelmäinen Riesling.

Daniel tarjosi lisäksi kahta erilaista saksalaista Flammkuchenia. Lihattomassa versiossa oli muun muassa chevreä, omenaa ja hunajaa. Tämä oli todella herkullista ja sopi loistavasti niin Rieslingin kuin Sektin kanssa. Daniel halusi vielä tarjota maistiaisen stuttgardilaista olutta, joka oli kuin piste iin päälle tähän erinomaiseen kierrokseemme.


Riesling & Co 2024 viikkojen tarjonta näyttää jälleen erittäin monipuoliselta. Erilaiset ravintolat ovat nostaneet esille omaan tyyliinsä sopivia ruokia yhdessä Rieslingien ja muiden saksalaisten juomien kanssa. Kuten edellä on tullut ilmi, Riesling on hyvin monipuolinen ruokaviini.