Assyrtiko,  Kreikka,  Kuukauden rypäle

Viinivuosi 2020 ja kuukauden rypäle: Assyrtiko

Vuosi 2020 on saatu mukavasti käyntiin. Blogiin on luvassa vuoden aikana paljon uutta ja mielenkiintoista. Uutena asiana ajattelin esitellä joka kuukausi yhden rypälelajikkeen johon tutustutaan tarkemmin. Lisäksi aion ottaa selvää muun muassa alkuviineistä, jotka ovat itselleni jääneet hieman vieraiksi. Keväällä olen matkustamassa Lontooseen, joten silloin perehdytään Iso-Britannian viineihin ja viinikulttuuriin. Tässä joitakin pomintoja kuluvalle vuodelle. Tarkoitus on edelleen jatkaa tutustumista viinien kiehtovaan maailmaan, rennolla asenteella tietysti. Toivottavasti viihdyt mukana!

Kuukauden rypäle: Assyrtiko

Assyrtiko on ehdottomasti eräs suosikki rypäleistäni. Monelle Kreikan matkaajalla tämä rypäle on varmasti entuudestaan tuttu. Assyrtiko on siis kotoisin Kreikasta. Sen pääalue on Santorinin saari, mutta Assyrtikoa viljellään myös muualla Kreikassa. Lisäksi sitä on alettu kasvattaa myös Australiassa.

Santorini

Assyrtikosta saadaa hyvin mineraalisia, teräksisiä ja hapokkaita viinejä. Viinit ovat usein kuivia ja niissä on myös limen ja passiohedelmän aromeja. Kuivatuista Assyrtiko- rypäleistä valmistetaan myös makeaa viiniä.

Santorinin vulkaaninen maaperä on omiaan lisäämään viineihin mineraalista makua. Tosin tuulinen ja hyvin kuiva Santorini asettaa myös haasteita viinin viljelyyn. Tähän ratkaisuksi viljelijät ovat ryhtyneet kasvattamaan köynöksiä korimaiseen muotoon suojatakseen kukintaa tuulelta, sekä rypäleitä polttavalta auringolta. Santorinin ulkopuolella Assyrtiko-viinit ovat vähemmän mineraalisia ja hapokkaita ja enemmän hedelmällisiä.

Sokos Assyrtiko on tuliainen viime kesän Kreikan matkalta.

Assyrtikon ominaisuuksiin kuuluu, että se on hyvin herkkä hapettumiselle. Lisäksi joitakin Assyrtiko-viinejä käytetään myös tammitynnyreissä.

Assyrtikoa tavataan myös sekoitteissa, esimerkiksi Malagousian kanssa. Korkean hapokkuutensa, mineraalisuutensa ja sitruksisen raikkauden vuoksi, Assyrtiko on täydellinen pari etenkin kalaruoille sekä mereneläville.

Tässä Assyrtikossa on kaunis kullankeltainen väri.

Kreikan matkalta kannattaa tuoda aina muutama pullo Assyrtikoa kotiin viemiseksi, mutta sitä saa myös Alkosta. Tällä hetkellä Alkossa on saatavilla viisi Assyrtikoa. Argyros Santorini Assyrtiko 2016 on kuiva, viheromeinainen ja limettinen. Sekoiteviininä Alkosta löytyy Kamara Nimbus Albus 2018 tulee Thessalonikista. Tämä viini on valmistettu Assyrtikosta sekä Malagousista. Viini on kuiva, keskihapokas, aprikoosinen sekä hunajameloninen ja yrttinen. Vóila Vineyard Assyrtiko 2016 on kuiva, hapokas, persikkainen, keltaomenainen ja hennon yrttinen. Santorini Assyrtiko 2017 on klassinen Santorinin Assyrtiko. Se on kuiva, hapokas, hedelmäinen ja mineraalinen. Alkosta löytyy myös yksi australialainen Assyrtiko. Jim Barry Assyrtiko 2018 on kuiva, keskihapokas, meloninen ja sitruksinen.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan Assyrtikoon, jos se on sinulle entuudesta vieras. Assyrtikoviinit kestävät oikein säilöttyinä useita vuosia hyvinä.