Kuukauden rypäle,  Sauvignon Blanc

Kuukauden rypäle: Sauvignon Blanc

Huhtikuun rypäleenä on eräs suosikkini. Sauvignon Blancilla on erityinen paikka sydämessäni! Minua on viehättänyt Sauvignon Blancin raikas hapokkuus, teräksisyys ja aromaattinen makumaailma. Sauvignon Blanc tuntuu jakavan mielipiteitä. Siitä joko pidetään, tai sitten sitä ei voida sietää. Tässäkin, niin kuin muissakin viineissä on paljon eroja laadun suhteen, sekä tietenkin sen mistä viini tulee. Sauvignon Blancista voidaan valmistaa myös kuohuviiniä, sekä makeaa viiniä.

Tyylit ja maku

Sauvignon Blancille on ominaista edellä mainitsemani hapokkuus ja teräksisyys. Usein viinissä maistuu myös karviaiset, herukat, passionhedelmä, vihreä paprika, leikattu ruoho, parsa sekä vaalea persikka. Se millaiset aromit nousevat eniten esiin vaihtelevat alueittain. Jotta Sauvignon Blancin raikas hapokkuus säilyy, viinitarhat tarvitsevat viileän tai lauhkean ilmaston. Liian lämpimässä rypäleet menettävät hapokkuutensa ja raikkautensa.

Ranska: Loire ja Bordeaux

Loiren laakso Ranskassa on Sauvignon Blanc viinien koti. Täältä tulee mielestäni maailman parhaat Sauvignon Blancit. Erityisesti Sancerre ja Pouilly-Fumé ovat alueita, joilta tulee hyvin tyylikkäitä ja klassisia Sauvignon Blanceja. Viinit ovat kuivia, runsaita, hapokkaita ja teräksisiä. Pouilly-Fumé viinistä kirjoitin edellisessä artikkelissa. Pääset sinne tästä. Bordeaux on tunnettu Sauvignon Blancin ja Sémillon- rypäleiden sekoiteviinistä. Tästä sekoitteesta valmistetaan myös makeaa Sauternes- jälkiruokaviiniä.

Henri Bourgeois Pouilly-Fumé 2018
Domaine Franck Millet Sancerre

Uusi-Seelanti: Malborough

Uuden-Seelannin Sauvignon Blancit ovat nousseet lyhyessä ajassa suorastaan ikonin asemaan. Uusi-Seelanti on Ranskan jälkeen toiseksi suurin Sauvignon Blancin tuottajamaa. Uuden-Seelannin Sauvignon Blanc on tunnettu hyvin aromaattisesta maustaan ja usein sen tuoksu on hyvin voimakas. Viinissä voi aistia mustaherukan- ja tomaatinlehden tuksua. Lisäksi viinissä on karviaisen ja passiohedelmän makua. Viinin tyyli vaihtelee kuitenkin myös täällä alueittain.

Villa Maria Reserve Sauvignon Blanc 2017
Vicarage Lane Sauvignon Blanc

Muut alueet

Ranskan ja Uuden-Seelannin lisäksi Sauvignon Blancia viljellään runsaasti ympäri maailmaa. Yhdysvalloissa käytetetään toisinaan tammikypsytystä, jolloin viinissä voi maistua paahteisuus ja vanilja. Sauvignon Blancia viljellään muun muassa Australiassa, Etelä-Afrikassa, Chilessä ja Argentiinassa. Lämpimämpi ilmasto vaikuttaa viinien makuun tuoden siihen enemmän trooppisten hedelmien (passiohedelmä) makua.

Doña Paula Estate Sauvignon Blanc 2018

Sauvignon Blanc ja ruoka

Eräs ehkä klassisin yhdistelmä on Sauvignon Blanc ja savustettu lohi. Hapokas, raikas ja teräksinen viini on loistava pari rasvaiselle kalalle. Sauvignon Blanc sopii keveytensä vuoksi parhaiten kevyiden ruokien pariksi. Kokeile vaalean lihan, kasvisruokien ja erilaisten salaattien kanssa.

Kansainvälistä Sauvignon Blanc päivää vietetään vappuna 1. toukokuuta. Nosta siis silloin lasi tälle ihastuttavalle viinille!

Nau Mai Sauvignon Blanc ja savustettu lohi uusilla perunoilla.
Täydellinen kombo! Nau Mai, savustettu lohi ja uudet perunat salaatin kanssa.