Kuukauden rypäle

Kuukauden rypäle: Pinot Noir

Toukokuu lähenee kovaa vauhtia loppua, mutta vielä on aikaa tutustua toukokuun rypäleeseen, joka on Pinot Noir.

Pinot Noir kuuluu ehdottomasti rypäleiden parhaimmistoon. Sen elegantti ja hienostunut makumaailma hurmaa kerta toisen jälkeen. Kyseessä on myös hyvin haasteellinen yksilö, mitä tulee viljelemiseen. Pinot Noir on tarkka kasvupaikastaan, eikä se viihdy kovin lämpimässä ilmastossa. Pinot Noir on ehdottomasti paras sellaisenaan, lajikeviininä. Sitä kuitenkin käytetään myös sekoitteissa. Ei myöskään pidä unohtaa, että Pinot Noir on yksi samppanjan kolmesta päärypäleistä.

Pinot Noir

Pinot Noir on maultaan kevyt ja marjaisa. Siinä on hyvin pehmeät ja kepeät tanniinit ja kaunis vaalea väri. Usein Pinot Noirissa maistuvat punaiset marjat, kuten vadelma, kirsikka ja myös mansikka. Toisinaan siinä voi maistua myös sienet ja kasvimaiset aromit. Lämpimässä ilmastossa maussa voi olla myös hillomaisuutta.

Pinot Noir on yleensä kohtalaisen hapokas ja keskitäyteläinen. Se kannattaa nauttia hieman viilennettynä, jolloin sen raikas marjaisuus pääsee paremmin esiin.

Pinot Noirin koti: Burgundi

Ranskan Burgundi on Pinot Noirin koti. Siellä Pinot Noir voi olla hyvin eri tyylistä, kylästä ja paikasta riippuen. Ranskassa Burgundin lisäksi, Pinot Noiria viljellään laajalti Champagnen alueella. Pinot Noirista voidaan valmistaa blanc de noirs samppanjaa, joka on valmistettu vain Pinot Noirista ja tai Pinot Meunierista.

Ranskan lisäksi Pinot Noiria vilejellään laajalti Yhdysvalloissa. Vaikka Kalifornia on todettu liian kuumaksi Pinot Noirin viljelyyn, voi hyviä Pinot Noir viinejä saada etenkin Carneroksen alueella, jossa ilmasto on hieman viileämpää. Loistavia Pinot Noir- viinejä saadaan Uudesta-Seelannista, Marlborough´n alueella. Täällä Pinot Noirista valmistetaan myös kuohuviiniä. Muita hyviä Pinot Noir alueita ovat Chilen Casablanca ja San Antonio sekä Saksassa Pfalzin ja Badenin alueet. Saksassa Pinot Noir kulkee usein nimellä Spätburgunder. Mielenkiintoisia Pinot Noireja tulee myös Australiasta Yarra Valleyn ja Mornington Peninsulan alueilta sekä Agrentiinan Patagoniasta.

Del Fin Del Mundo Reserva Pinot Noir

Pinot Noir ja ruoka

Pinot Noir sopii kepeytensä ansiosta monen eri ruoan kanssa. Erityisesti erilaiset liharuoat toimivat hyvin, sekä kaloista etenkin lohi. Vaikka nyt ollaan menossa kohti juhannusta, on syytä mainita, että Pinot Noir on erinomainen valinta joulupöytään!

Pinot Noir toimii mainiosti myös riistan ja linturuokien seurana, sekä juustojen kanssa tarjoiltuna.