Kuukauden rypäle,  Pinot Grigio

Kuukauden rypäle: Pinot Gris/Pinot Grigio

Elokuun rypäleellä on kaksi nimeä, joista toista käytetään Ranskassa, Pinot Gris, ja toista Italiassa, Pinot Grigio. Kyseessä on siis sama rypäle. Pinot Gris on itseasiassa muunnos Pinot Noirista.

Pinot Gris on hyvin ohutkuorinen rypäle. Sen väri vaihtelee punaruskeasta harmaaseen. Ohuen kuorensa ansiosta Pinot Gris on altis jalohomeelle.

Pinot Gris

Ranskassa Pinot Gris on erityisen tunnettu Alsacen alueella. Täällä Pinot Gris viinit ovat aina hyvin täyteläisiä, mutta viinin tyyli vaihtelee makeasta puolikuivaan ja kuivaan.

Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic 2018

Fernand Engelin luomu Pinot Gris tulee Ranskan Alsacesta. Fernand Engelin tila on tunnettu luomu- ja biodynaamisista viineistä. Tämä Pinot Gris on valmistettu 42-vuotiaista viiniköynöksistä.

Väri on kirkas, vaalea-oljenkeltainen. Tuoksu on kohtalainen ja siinä voi aistia kukkaisuutta ja hunajamelonia. Maku on kuiva ja hapokas ja lisäksi maussa on kivellisiä hedelmiä. Alkoholia on 14,5 % ja sokeria 5 g/l. Tämä viini sopii loistavasti esimerkiksi loppukesän gilliruokien seuraksi.

Fernand Engel Pinot Gris Terres Rouges Organic 2018

Pinot Grigio

Italiassa Pinot Grigio on suosittu rypäle ja siitä tehdään hyvin erityylisiä viinejä. Täällä Pinot Grigio- viinit ovat yleensä kuivia ja hyvin hapokkaita.

Alois Legeder Pinot Grigio 2019

Alto Adigen alueelta tuleva Alois Legeger Pinot Grigio on uutuus Alkon valikoimassa. Alois Legederin perheomisteinen tila on perustettu vuonna 1855.

Viinin väri on kirkas, vaalea-oljenkeltainen. Tuoksu on hedelmäinen ja mausteinen. Maku on kuiva ja hapokas. Viinissä on lisäksi mineraalinen loppumaku. Alkoholia on 12 %. Viini sopii yhteen rasvaisen kalan tai esimerkiksi erilaisten salaattien pariksi.

Alois Lageder Pinot Grigio 2019

Pinot Gris muualla maailmassa

Ranskan ja Italian lisäksi Pinot Gris’siä viljellään ympäri maailmaa. Loistavia Pinot Gris viinejä tulee esimerkiksi Saksasta. Mielenkiintoinen Pinot Grisin tuottajamaa on Uusi-Seelanti.

Awatere River Pinot Gris 2017

Uuden Seelanti on tunnettu erityisesti Sauvignon Blanc rypäleistä, mutta täällä viljellään yhä enemmän myös Pinot Gris– rypäleitä. Pinot Gris on tällä hetkellä Uuden seelannin kolmanneksi suosituin rypäle. Uuden Seelannin Pinot Gris muistuttaa tyyliltään Alsacen Pinot Grissiä. Tyylit kuitenkin vaihtelevat alueittain. Viileimmillä alueilla, kuten Malborough, viinit ovat tiukempia ja aromaattisia, kun taas lämpimällä alueella Hawke´s Bayssa viinit ovat enemmän kypsiä ja öljyisiä.

Awatere River Pinot Gris tulee viileämmältä Malborough’n alueelta. Kyseinen alue on uusi ja se tuottaa pientä satoa. Viini on kuiva ja hapokas. Tuoksu on hedelmäinen ja maussa on mangoa, limeä sekä yrttisyyttä. Alkoholia on 13 % ja sokeria 2g/l. Awatere River Pinot Gris on vegaaninen ja sillä on paikallinen ekosertifikaatti. Sopii loistavasti vaalean lihan, vähärasvaisen kalan tai kasvisruokien kanssa tarjottavaksi.

Awatere River Pinot Gris 2017

Pinot Gris/Grigio ja ruoka

Pinot Gris on hyvin monipuolinen ruokaviini. Erityisesti se sopii vaaleiden liharuokien, kalan, kasvisruokien ja äyriäisten pariksi. Kokeile myös mausteisten ruokien kanssa.