Viinitasting Kreikassa
Matkustin kaksi viikkoa sitten toista kertaa Kreikan lumoaviin maisemiin. Tällä kertaa kohteena oli pikkuruinen Pargan kylä Kreikan länsirannikolla.
Tutustuakseni paremmin kreikkalaisiin viineihin, olin varannut itselleni etukäteen tasting- tilaisuuden Pargan vanhaan oliiviöljytehtaaseen.
Two weeks ago I traveled for the second time to the enchanting landscapes of Greece. This time the target was the tiny village of Parga on the west coast of Greece.
In order to get to know Greek wine better, I had booked myself a tasting in advance at Parga’s old olive oil factory.
Pargan oliiviöljymuseo
Pargan oliiviöljymuseo järjestää kreikkalaisten viinien- ja oliiviöljyjen maisteluja sekä ruoanlaittokursseja. Viinitastingin meille piti Kassiani Kostira ja häntä avusti Jenny Tsatsi. Tilaisuuden aluksi saimme katsoa lyhyen videon oliiviöljyn valmistuksesta.
The Parga Olive Oil Factory hosts Greek wine and olive oil tastings and cooking classes. We had a wine tasting by Kassiani Kostira and was assisted by Jenny Tsatsi. At the beginning of the event we were able to watch a short video on olive oil production.
Viinitasting
Viinien arviointiin saimme avuksi tastingalustan, jossa oli viinin arviointia helpottamaan muutamia kohtia. Tämä on hyödyllinen, jos ei ole aiempaa kokemusta viinien arvioinnista.
For wine evaluation, we received a tasting platform that included a few points to facilitate wine evaluation. This is useful if you have no previous experience with wine evaluation.
Maistelimme yhteensä kuutta eri viiniä. Tämän lisäksi saimme valita lasillisen yhtä maisteltua viiniä sekä sen kanssa oli tarjolla bruschetta leipää. Yhteensä tämä maksoi 21 euroa, joka oli mielestäni hyvinkin kohtuullinen hinta.
We tasted a total of six different wines. On top of that, we had a glass of wine and bruschetta bread. This cost me a total of 21 euros, which I think was a very reasonable price.
Ensimmäinen viini jota maistoimme oli kuohuviini Kir-Yianni Akakies Sparkling rose. Tämä kyseinen roseekuohuviini on valmistettu Xinomavro– rypäleestä. Tätä tummaa kreikkalaista rypälettä viljellään erityisesti Nauossan alueella. Kyseinen rypäle tuottaa hyvin hapokkaita, keskitäyteläisiä ja tanniinisia viinejä. Runsaiden tanniinien vuoksi, nämä viinit kestävät oikein varastoituina useita vuosia hyvinä.
The first wine we tasted was the sparkling Kir-Yianni Akakies Sparkling rose. This particular rosé sparkling wine is made from Xinomavro grape. This dark Greek grape is cultivated especially in the Nauosa region. This grape produces very acidic, medium-bodied and tannic wines. Due to the abundant tannins, these wines last well for many years when properly stored.
Kuohuviinin väri on kirkas, vaalea ja lohenpunainen. Tuoksussa on mansikkaa sekä hiivaisuutta. Maku on kuiva, keskipitkä ja mansikkainen. Akakies- kuohuviiniä on saatavilla Alkosta. Tämä oli oma suosikkini.
The color of the sparkling wine is bright, light and salmon red. The scent has strawberries and yeast. The taste is dry, medium and strawberry. Akakies sparkling wine is available from Alko. This was my favorite.
Seuraava maisteltava viini oli valkoviini Lefkaksen alueelta. Lefkaditiki Gi on valmistettu Vardea-rypäleestä. Viinin väri on kirkas, vaalea kulta. Tuoksussa sitruunaa, litsiä, parfyymiä ja vaalea persikkaa. Keskitäyteläinen viini on hedelmäinen ja kuivahko.
The next wine to taste was white wine from the Lefkas region. Lefkaditiki Gi is made from Vardea. The color of the wine is bright, light gold. Lemon, lychee, perfume and light peach in the scent. Medium-bodied wine is fruity and dry.
Kolmas viini oli Oreolios Gaea Kephalonian alueelta.. Tämä valkoviini on valmistettu Robola– rypäleestä. Tämä vaalea rypäle tuottaa hyvin hapokkaita ja sitrusmaisia viinejä. Orealios Gaea on väriltään kirkas, vaalea kulta. Tuoksussa on mineraalisuutta, sitrusta ja voita. Maku on kuiva ja hyvin hapokas sekä sitrusmainen. Erinomainen kalan kanssa tarjottavaksi.
The third wine was Oreolios Gaea from the Kephalonia region. This white wine is made from Robola grape. This light grape produces very acidic and citrus wines. Orealios Gaea is a bright, light gold color. The fragrance has minerality, citrus and butter. The taste is dry and very acidic and citrusy. Excellent with fish to serve.
Ensimmäinen punaviini jota maistelimme oli Red Velvet. Rypäleet: Agiorgitiko, Vlahiko sekä Bekari. Viini on kotoisin Zitsan alueelta. Tämä viini on kypsynyt 12 kuukautta tammitynnyreissä. Agiorgitiko-rypäleessä on vähäiset hapot sekä pehmeät tanniinit. Vlahiko antaa viinille tummien marjojen ja makean mausteisia aromeja. Viinin väri on rubiini. Tammen alkuperästä ei ollut tietoa, mutta vaniljainen aromi viittaa amerikkalaiseen tammeen. Ranskalaisesta tammesta tulee usein pähkinäisiä aromeja. Viini maku on kirsikkainen ja tanniineja on kohtuullisesti.
The first red wine we tasted was Red Velvet. Grapes: Agiorgitiko, Vlahiko and Bekari. The wine comes from the Zitsa region. This wine has matured for 12 months in oak barrels. Agiorgitiko is a low acid and soft tannins. Vlahiko gives the wine spicy aromas of dark berries and sweet. The color of the wine is ruby. The origin of the oak was not known, but the vanilla aroma refers to the American oak. French oak often comes with nutty aromas. The taste is cherry and the tannins are moderate.
Toinen punainen viini on myös Alkosta löytyvä Naoussa. Tämä on myös valmistettu Xinomavro– rypäleestä Nauossan alueelta. Naoussa on kypsynyt 12 kuukautta ranskalaisessa tammessa. Maku onkin mielestäni paljon hienostuneempi kuin edellinen punainen. Väri on rubiini, tuoksussa mansikkahilloa. Viinissä on kohtuullisen napakat tanniinit. Tämä viini hyötyy oikeanlaisesta varastoinnista, jolloin sen tanniinit pehmenevät. Erinomainen viini lammasruokien seuraan.
Another red wine is also in Naoussa, which is found in Alko. This is also made from the Xinomavro grape in the Nauosa region. Naoussa has matured for 12 months in French oak. In my opinion, the taste is much more sophisticated than the previous red. The color is ruby, the aroma is strawberry jam. You can taste the stark tannins in the palate. This wine benefits from proper storage, which softens its tannins. Excellent wine with sheep dishes.
Viimeisenä viiniä maistoimme jälkiruokaviiniä. Patraksesta tuleva Mavrodaphne on valmisettu nimensä mukaisesti Mavrodaphne-rypäleestä. Tämä herkullinen jälkiruokaviini oli loistava päätös tastingille. Viinin väri on tiilenpunainen. Tuoksussa hunajaa ja aprikoosimarmeladia. Maku toistaa tuoksua. Kassiani Kostiran mukaan Kreikassa ei usein nautita jälkiruokaa, mutta pieni lasillisen esimerkiki Mavrodaphne jälkiruokaviiniä kruunaa aterian. Mavrodaphne on oiva valinta juustotarjottimen kanssa nautittavaksi.
Lastly, we tasted dessert wine. The Mavrodaphne from Patras is made from its own name, Mavrodaphne. This delicious dessert wine was a great decision for tasting. The wine is brick red in color. Honey and apricot marmalade in the aroma. The taste repeats the scent. According to Kassiani Kostira, desserts are not often enjoyed in Greece, but a small glass of Mavrodaphne dessert wine crowns the meal. Mavrodaphne is the perfect choice to enjoy with a cheese tray.
Kreikkalaiset viinit
Tällä hetkellä Alkosta löytyy kohtuullinen valikoima kreikkalaisia viinejä. Punaviinejä 15, roseeviinejä 3, valkoviinejä 16, kuohuviinejä 3, sekä muutama jälkiruokaviini. Matkustaessa Kreikkaan kannattaa varata matkalaukusta tilaa muutamalla tuliasviinille.
Kreikasta puhuttaessa tulee ehdottomasti mainita myös herkulliset Santorinin Assyrtiko-rypäleestä valmistetut kuivat ja mineraaliset valkoviinit. Alkosta on myös saatavilla muutama Assyrtiko-viini.
Alko currently has a reasonable selection of Greek wines. Red wines 15, rose wines 3, white wines 16, sparkling wines 3, and a few dessert wines. When traveling to Greece, it is a good idea to reserve some luggage for some hot wine in your suitcase. When it comes to Greece, it is important to mention the delicious dry and mineral white wines made from Santorini’s Assyrtiko grape. A few Assyrtiko wines are also available from Alko.
Rohkeampaa markkinointia
Kreikka on viinimaana todella mielenkiintoinen ja moniulotteinen. Onkin harmi, että ravintoloissa usein törmäsin varsin suppeean viinivalikoimaan. Mielelläni olisin maistellut lisää näitä kreikkalaisia helmiä. Kassiani Kostira kertoi, että kreikkalaisten tulisi rohkeammin markkinoida viinejään. Toivottavasti tähän tulee tulevaisuudessa muutosta. Myös kuluttajien tulisi vaatia ravintoloissa monipuolisempaa viinitarjontaa.
Kaiken kaikkiaan hyvin mukava ja rento tilaisuus. Suosittelen ehdottomasti, jos suuntaat matkalla Pargaan. Sopii myös hyvin heille, joilla ei ole kokemusta viinien maistelusta. Mielenkiintoni kreikkalaisia viinejä kohtaan kasvoi huomattavasti kyseinen illan aikana.
As a wine country, Greece is very interesting and interdimensional. It’s a shame that I often run into a rather limited selection of wines at restaurants. I would love to have tasted more of these Greek pearls. Kassiani Kostira told me that the Greeks should be bolder in marketing their wines. Hopefully this will change in the future. Consumers should also demand a more varied wine offer in restaurants.
All in all a very nice and relaxed opportunity. I would definitely recommend if you are heading for Parga. Also suitable for those without experience in wine tasting. My interest in Greek wines increased significantly during the evening.
2 Comments
Raija
Kohta alkavalla Pargan reissulla on tarkoitus osallistua viininmausteluun . On matkanjärjestäjän retkenä tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Oliiviöljypuristamo on ennestään tuttu paikka.
Taru
Hei, kiva kuulla, että aiot osallistua viinitastingiin Pargan oliiviöljymuseolla. Tasting oli mukava ja rento ja oiva tilaisuus oppia paljon uutta kreikkalaisista viineistä.