Espanja,  Kestävä kehitys

Vilarnau – vegaaniset luomucavat sekä herkullinen ravintola Toca

Kaupallinen yhteistyö Brukett ja Vilarnau Cava

Toukokuun viimeisenä päivänä kuljin odottavin mielin Helsingin Uudenmaankadulla sijaitsevaan ravintola Tocaan. Brukett ja Vilarnau Cavan viinitalo olivat kutsuneet minut tutustumaan Vilarnaun luomucavoihin. Tastingin yhteydessä tarjoiltiin myös ravintola Tocan herkullinen illallinen. Viineistä meille oli kertomassa Vilarnaun pääviinintekijä Eva Plazas Tornén, joka on työskennellyt Vilarnaulla jo 25 vuotta.

Vilarnau – keskiössä kestävyys

Vilarnaun viinitila sijaitsee Penedésin alueella lähellä Barcelonaa. Vilarnau -suku, jonka perheen jäsenet kuuluivat espanjalaiseen aatelistoon asettuivat asumaan Penedésin alueelle 1100-luvulla. Ensimmäinen Vilarnau Cava myytiin vuonna 1949. Cava oli valmistettu ”Can Petit i Les Planes de Vilarnau” -tilalla vuosisatoja kasvaneista rypäleistä.

Vuonna 1982 Vilarnausta tuli osa González Byass -viinitilaperhettä. Lokakuussa 2005 alkoi uusi viininvalmistuksen aikakausi. Viinitilan arkkitehtuuri on moderni ja suunnittelu on arkkitehti Luis Gonzálezin käsialaa. Tutustu tarkemmin Vilarnaun viinitilaan: Vilarnau

Vilarnau Cava

Vilarnaun tiloilla viljellään perinteisten Cava rypäleiden lisäksi myös Chardonnayta ja Pinot Noiria. Vuonna 2013 tilalla aloitettiin luomuviljely. Kaikki viinit ovat myös vegaanisia, joten niiden kirkastukseen ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita. Eva Plazas Tornén kertoi, että kestävä kehitys on Vilarnaun viinitilalle erittäin tärkeää.

Vilarnaun tavoitteena on valmistaa viinejä luontoa kunnioittaen ja ympäristöön mahdollisimman vähän vaikuttaen. Heidän tavoitteenaan on vähentää tilan CO2 päästöjä. Tähän tavoitteeseen päästäkseen Vilarnau seuraa energiankulutusta. Tilalla on käytössä biomassakattila, jonka avulla he ovat pystyneet vähentämään fossiilisten polttoaineiden kulutusta hyödyntämällä karsimisesta syntyvää kasvijätettä sekä metsien orgaanista materiaalia.

Vilarnaun aluetta ympäröi järvi, jota käytetään viinitilan kasteluun tarvittaessa. Vesi järveen saadaan keräämällä sadevettä katoilta. Kolmantena keinona Vilarnau pyrkii jätteiden vähentämiseen. Tilalla tuotettu jäte erotellaan, kierrätetään ja uudelleenkäytetään. Vilarnau valitsee myös toimittajat heidän käyttämien pakkausmateriaalin perusteella. Myös kompostointialue on rakenteilla, johon voidaan kierrättää kellarissa syntyvä jäte. Nämä toimet ovat tärkeitä ja mielestäni on todella hienoa, että Vilarnaun tilalla kestävyys on keskiössä.

Vilarnaulla on myös luomuviininviljelysertifikaatti, jonka on myöntänyt Katalonian luonnonmukaisen maatalouden neuvosto.

Vilarnau Brut Reserva Organic

Alkumaljana nautimme Vilarnau Brut Reserva Organic Cavaa. Rypälecombo on Cavan klassinen trio: 50 % Macabeo, 35 % Parellada ja 15 % Xarel-lo -rypäleitä. Viinitila sijaitsee d’Espielssin alueella. Tämä alue on Sant Saturni d’Anoian kunnan korkein kohta, sekä myös tuulisin paikka.

Cava on ikääntynyt vähintään 15 kuukautta hiivasakan kanssa. Tämän voi myös päätellä nimestäkin, sillä Cava Reserva tarkoittaa vähintään 15 kuukauden kontaktia hiivasakan kanssa. Jäännössokeria tässä Cavassa on 8 g litrassa ja alkoholia 11, 5 %.

Vilarnau Brut Reserva Organic

Vilarnau Brut Reserva Organic on tuoksultaan hedelmäinen ja kukkainen. Eva Plazas Tornén kertoi, että hänelle on hyvin tärkeää, että viinin aromit muistuttavat mahdollisimman paljon rypäleiden aromeja. Omenan ja sitrusten lisäksi tästä Cavassa voi aistia myös kevyen paahteisia aromeja. Maku on pyöreä ja runsaan hapokas nostattaen veden kielelle. Tämä Cava onkin erinomainen aperitiivi ja ruokahalun herättäjä. Runsas hapokkuus tekevät tästä Cavasta myös potentiaalisen kellaripullon.

Vilarnau Brut Reserva Organic Cavan kanssa saimme nauttia myös keittiöntervehdyksen. Friteerattu kukkakaali oli kerrassaan herkullinen, ja hapokas Cava oli sille täydellinen pari. Friteeratusta kukkakaalista löytyi myös mustia oliiveja, sitruunankuorta sekä valkosipulia. Tämä Cava sopii erinomaisesti myös maljajuomaksi kesän juhliin. Vilarnau Reserva Brut Oraganic Cavaa on saatavilla myös Alkosta. Linkki tuotesivulle tästä.

Keittiöntervedys – Friteerattu kukkakaali

Vilarnau Brut Reserva Rosé Delicat Organic

Seuraavaksi maistoimme hurmaavaa roseeta. Vilarnau Brut Reserva Rosé Delicat Organic on valmistettu 85 % Garnacha ja 15 % Pinot Noir -rypäleistä. Rypäleet kasvatetaan Vilarnaun omissa viinitarhoissa, lähellä Vilarnau d’Espielles -viinitilalla.

Saapuessaan viinitilalle rypäleet jäähdytetään kuorten aromaattisuuden säilyttämiseksi. Garnacha ja Pinot Noir rypäleet käyvät erillisissä terästankeissa 15 asteessa 30 päivää. Tämä viinitarha on saanut luomutilasertifikaatin vuonna 2015. Myös tämä rose Cava on ikääntynyt vähintään 15 kuukautta pullossa hiivasakan kanssa.

Vilarnau Brut Reserva Rosé Delicat Organic

Väri on kauniin hennon vaaleanpunainen. Tuoksussa mansikkaa, punaista kirsikkaa sekä vadelmia. Maku on kuiva, hapokas ja tuoksua runsaampi. Sokeria on 8 g litrassa ja alkoholia 12 %.

Tämän rosen kanssa tarjottiin muhkea täytetty ja kermaisen runsas focaccia leipä. Omassa kasvisversiossa oli tomaattia, lihaversio tarjoiltiin Chorizon kera. Focaccian kruunasi raastettu espanjalainen Manchego juusto.

Marjaisen raikas ja hapokas rose sopi loistavasti suolaisen ja runsaan focaccian kanssa. Tätä yhdistelmää aion kokeilla ehdottomasti myös kotona, vaikkapa juhannuksena alkupalaksi. Vilarnau Brut Reserva Roséeta on saatavilla Alkosta. Linkki Alkon tuotesivulle tästä.

Focaccia tomaatilla ja Manchego juustolla

Vilarnau Brut Nature

Kolmantena maistoimme Vilarnaun Brut Nature Cavan. Brut Nature tarkoittaa, että Cavaan ei ole lisätty lainkaan sokeria. Vilarnau Brut Nature on valmistettu 40 % Macabeo, 30 % Parellada ja 30 % Xarel-lo -rypäleistä.

Sokeria on 3 g litrassa ja alkoholia 11,5 %. Tämä Cava on selvästi kevyempi kuin ensin maistettu Brut Reserva, jossa maistui pidempi hiivakontakti. Perus-Cavan tulee käydä hiivasakan kanssa vähintään 9 kuukautta (vrt. Cava Reserva vähintään 15 kk). Kukkaisessa ja kevyessä tuoksussa päärynää ja vihreää omenaa. Rutikuiva ja hapokas maku toistaa tuoksun aromit.

Brut Naturen kanssa tarjoiltiin annos, jossa oli mustekalaa perunoiden, yrttien, tomaattien ja tulisen kastikkeen kera. Vilarnau Brut Nature Cava on saatavilla Alkosta, linkki tuotesivulle tästä. Alkossa on myös saatavilla pienempi 0,2 litran pullokoko.

Mustekalaa perunoiden ja tomaattien kera

Vilarnau Organic Cava Seco

Viimeisenä maistoimme makeamman Cavan, Vilarnau Organic Cava Secon. Tässä Cavassa edelleen tuttu cavakombo: 50 % Macabeo, 35 % Parellada ja 15 % Xarel-lo. Sokeria on selvästi enemmän kuin muissa illan aikana maistelluissa, 25 g litrassa. Alkoholia 11,5 %. Hedelmäisessä tuoksussa omenaa ja persikkaa. Maku on kuivahkon ja puolikuivan välissä, hapokkuus tasoittaa makeutta. Lisäksi maku toistaa tuoksun aromit.

Yllätykseksemme illan viimeinen ruokalaji ei ollutkaan jälkiruoka, vaan saimme vielä yhden pääruoan maisteltavaksi. Tämä sopi kyllä paremmin kuin hyvin, sillä sain eteeni herkullisen palan paistettua kuhaa. Annoksessa oli myös porkkanapyrettä, jonka makeus sopi hyvin puolikuivan Cavan pariksi. Vilarnau Organic Cava Seco on saatavilla myös Alkosta, linkki tuotesivulle tästä.

Kuhaa ja porkkanapyrettä

Ilta Tocassa oli herkullinen ja rento tunnelma kruunasi kokonaisuuden. Tämä illallinen osoitti jälleen kerran, että Cava toimii loistavasti läpi aterian.