Jouluiset jälkiruoat ja jälkiruokaviinit
Joulukuu on pyrähtänyt käyntiin ja jouluvalmistelut alkavat kiihtyä. Pidän erityisesti jouluruokien ja menun suunnittelusta ja siihen sopivien viinien pohdinnasta. Joulun ruoat ja makeat herkut sisältävät usein paljon erilaisia makuja ja mausteita, jotka tuovat haasteita viinin valintaan. Osallistuin Viinimaan ja Fazer Cafén järjestämään jouluiset jälkiruoat- ja jälkiruokaviinit tastingiin, joka pidettiin legendaarisessa Helsingin Kluuvinkadun Fazer Caféssa. Viineistä oli kertomassa Viinimaan Marjut Tiainen sekä herkuista Fazerin kondiittorimestari Eero Paulamäki.
Jälkiruoan ja viinin yhdistäminen
Ruoan ja viinin yhdistämiseen vaikuttavat erilaiset maut sekä oma makuaisti. Juuri suuhun laitettu ruoka tai juoma voivat muuttaa suuhun seuraavaksi laitettavan ruoan tai juoman makuaistimusta. Tämän voi todeta helposti aamuisin, jos hammaspesun jälkeen juo appelsiinimehua. Appelsiinimehu voi maistua hyvinkin hapokkaalta.
Sokeria sisältävä ruoka aiheuttaa usein tuntemuksen, että sen seurassa nautittu viini maistuu kuivemmalta kuin se todellisuudessa on. Sokeri lisää myös viinin hapokkuuden ja alkoholin poltteen tuntua. Lisäksi sokeri saa viinin maistumaan vähemmän makealta ja se myös keventää viinin täyteläisyyttä ja hedelmäisyyttä.
Usein nyrkkisääntönä pidetään, että makean ruoan kanssa tulisi nauttia tätä makeampaa viiniä. Mielestäni kuitenkaan ei aina tarvitse valita makeaa jälkiruokaviiniä, vaan esimerkiksi puolikuiva ja hedelmäinen viini voi olla hyvä vaihtoehto. Makuaisti on toki subjektiivinen, joten suosittelen rohkeasti kokeilemaan erilaisia yhdistelmiä. Näin kehotti tekemään myös Fazerin kondiittorimestari Eero Paulamäki, jonka mukaan viinin ja ruoan yhdistelmissä kannattaa olla ennakkoluuloton.
Jälkiruoka & Viinitasting
Jouluinen jälkiruoka ja viinitasting järjestettiin Fazerin Kluuvinkadun Caféssa. Karl Fazer perusti vuonna 1891 Helsingin Kluuvinkadulle ranskalais-venäläisen konditorian, jossa tarjoiltiin upeita herkkuja kaupunkilaisille. Kluuvinkadun Fazer on tänäkin päivänä suosittu kohtaamispaikka Helsingissä, jossa upea miljöö yhdistyy taidokkaisiin herkkuihin.
Saimme maisteltavaksi neljä erilaista viinin ja jälkiruoan yhdistelmää. Teema oli jouluinen ja mauissa toistuivatkin tutut jouluiset maut, mutta yllättävästi yhdistettynä ja uudella tavalla.
Glögi-vaniljasushi riisivanukkaalla & Fleur de Vignoble Crémant de Bourdeux Brut
Eero Paulamäki tunnustautui suureksi sushin ystäväksi ja tällä kertaa se oli inspiroinut häntä valmistamaan herkullisen makean amuse bouchen. Vaniljalla maustettu riisipuuro oli saanut ympärilleensä agar agar hyytelökiilteen, joka oli valmistettu glögistä. Fleur de Vignoble on Merlot ja Semillon rypäleistä tehty Crémant, jota on kypsytetty 12 kuukautta. Viinin tuoksussa on runsaasti hedelmäisyyttä (sitruksia, omenaa ja kivellisiä hedelmiä) ja kevyttä paahteisuutta. Kyseessä on kuiva kuohuviini, mutta sen sisältämän sokerin (12g) myötä viini maistui miellyttävältä glögi-vaniljasushin kanssa. Makeus korosti myös viinin hedelmäisyyttä.
Paistettu juustokakku piparipohjalla & Glöet Rosé Sparkling
Perinteinen paistettu juustokakku oli saanut jouluisen vivahteen piparkakkupohjasta. Juustokakut ovat klassisia leivonnaisia ja myös helppo valmistaa. Juustokakku maistui täyteläiseltä ja hieman kermaiselta. Eeron mukaan kermaa ei oltu kuitenkaan lisätty ollenkaan, vaan kermainen tuntemus oli saatu aikaan korvaamalla osa tuorejuustosta creme fraichella. Tämä oli erinomainen vinkki, jonka aion myös itse ottaa käyttöön. Juustokakun resepti on peräisin New Yorkista.
Glöet Rosé Sparkling on kuin glögistä tehty kuohuviiniversio. Airen -rypäleistä valmistetussa puolikuivassa kuohuviinissä maistuu hyvin runsaasti makeat vadelmat ja mansikat. Viinin sokerimäärä (14g) ja kevyempi alkoholipitoisuus (8 %) sopivat hyvin makealle juustokakulle. Eeron mukaan juustokakku tarjoiltaisiin tavallisesti vadelmamelban kanssa, mutta tällä kertaa melban korvasi vadelmainen kuohuviini. Viinissä maistuvat jouluiset glögimausteet sopivat hyvin yhteen juustokakun piparipohjan kanssa.
Hasselpähkinä financier & Lenz Moser Prestige Trockenbeerenauslese 2018
Todellinen ranskalainen leivosklassikko financier oli tällä kertaa valmistettu mantelin sijaan hasselpähkinästä. Pinnalta rapea ja sisältä sitkeä financier oli tyylikäs pari jalohomeiselle upealla itävaltalaiselle jälkiruokaviinille. Lenz Moser Prestige Trocenbeerenauslese on valmistettu Chardonnay, Bouvier, Muskat Ottonell, Neuburger ja Welschriesling -rypäleistä. Tätä upeaa jälkiruokaviiniä valmistetaan vain sääolosuhteiltaan sopivina syksyinä. Jalohomeen muodostumiseksi rypäleiden tulee kypsyä pitkään ja niiden tulee olla terveitä. Lisäksi tarvitaan sumuisia ja kosteita aamuja sekä lämpimiä aurinkoisia päiviä.
Viinissä on upea kullankeltainen väri. Tuoksussa hunajan ja aprikoosimarmeladin hienostunut maku. Viinin hapokkuus tasapainottaa runsasta sokeria tehden kokonaisuudesta hyvin tasapainoisen. Upea viipyilevä loppumaku. Alkoholia on 9 % ja sokeria huimat 180 g. Viini sopii itsessään erinomaisesti jälkiruoaksi. Marjutin vinkkinä on tarjota tämän upean viinin kanssa sinihomejuustoa. Yhdistelmä toimii varmasti.
Pipari-kaneli pannacotta & Blossa 23 Gamla Stan (alkoholiton)
Kermainen pannacotta yhdistettynä rapeaan piparkakkuun ja 70 % tummasta suklaasta valmistettuun pohjaan oli valloittava kokonaisuus. Tämän herkullisen pannacottan kanssa tarjoiltiin Blossan vuosikertaglögiä alkoholittomana versiona. Valkoviinipohjainen Blossa 23 on saanut rakennetta ja makua humalasta. Lisäksi maussa maistuu neilikka ja runsas vadelmaisuus. Kyseessä on Blossan kahdeskymmenes vuosikertaglögi, jota juhlistetaan palaamalla Blossan juurille, eli Tukholman vanhaankaupungiin Gamla Staniin, jossa pullotettiin ensinmäinen Blossa. Alkoholittoman Blossan voi nauttia niin kylmänä, huoneenlämpöisenä kuin kuumanakin. Pullo myös hohtaa pimeässä! Blossa 23 saa myös alkoholillisena versiona, jossa alkoholia on 15 %.
Toivottavasti sait tästä inspiraatiota joulun ajan makeisiin herkkuihin sekä makean ja viinin yhdistämiseen.