Franciacorta,  Italia

Franciacorta – Italian kuohuviinien piiloitettu helmi

Pressitilaisuus: Press PR d’Oro

Italian tunnetuin kuohuviini lienee kepeästä tyylistään tunnettu prosecco. Proseccon tuontamäärät ovatkin omaa luokaansa. Vuonna 2022 proseccoa myytiin yli 638 miljoonaa pulloa. Italia tuottaa toki proseccon lisäksi muitakin kuohuviinejä. Yksi näistä kuohuviineistä on franciacorta. Millainen kuohuviini on kyseessä ja miten se eroaa muista kuohuviineistä, esimerkiksi juuri proseccosta?

Franciacorta – viinityyli ja alue

Franciacortalla tarkoitetaan kuohuviiniä, joka on tehty perinteisellä menetelmällä Franciacortan alueella Italiassa. Franciacortan valmistusmenetelmä eroaa siis proseccosta, joka valmistetaan tyypillisesti tankkimentelmällä. Tankkimenetelmästä voit lukea lisää täältä: Kuohuviinit osa 2: Prosecco.

Franciacortaa tuotetaan Lombardian aluuella, joka sijaitsee noin tunnin ajomatkan päästä Milanosta. Franciacortan alueella sijaitsee 122 viinitilaa, joten valinnanvaraa on suhteellisen paljon.

Kuva: Franciacorta (Pixabay kuvapankki)

Franciacortaa valmistetaan eri tyyleissä:

NV Franciacorta tulee käydä hiivasakan kanssa vähintään 18 kuukautta.

Franciacorta Riserva on korkealaatuinen vuosikertaviini, joka kypsyy hiivasakkojen kanssa vähintään 60 kuukautta.

Franciacorta Millesimatossa vähintään 85 % viinistä tulee olla peräisin yhdeltä vuosikerralta. Sitä valmistetaan vain erityisen hyvistä vuosikerroista. Lisäksi sen tulee kypsyä hiivasakan kanssa vähintään 30 kuukautta.

Franciacorta Rosé on roseekuohuviini, jossa Pinot Noirin osuus on määritelty tarkkaan ja sen tulee olla 35 % käytetyistä rypäleistä.

Franciacorta Satèn valmistetaan vain Chardonnay ja/tai Pinot Bianco rypäleistä. Minimiaika hiivasakan kanssa Satènissa on 24 kuukautta.

Kuva: wikipedia

Franciacortan alue sijaitsee Iseo -joen alapuolella. Järvellä on vaikutusta lämpötiloihin niin kesällä kuin talvellakin ja ilmasto on mannermainen.

Erbamat – Uusi lajike ilmastonmuutosta vastaan

Franciacortaa voidaan valmistaa ainoastaan Chardonnay, Pinot Nero (Pinot Noir), Pinot Bianco (Pinot Blanc) ja nykyään myös Erbamat lajikkeista. Chardonnay kattaa 3/4 koko viljelyalasta ja sitä käytetään pääasiassa Franciacorta DOCG perusviinin valmistuksessa. Toiseksi eniten viljellään Pinot Neroa, joka kattaa 17 % viljelyalasta.

Pinot Neroa käytetään Franciacortan yhden vuosikerran viineissä, franciacorta riservassa sekä franciacorta rosé cuvéessa, jossa sitä on oltava vähintään 35 %. Pinot Blancin viljelyala on vain 3 %, mutta se on tärkeä osa cuvéeta.

Erbamat edustaa uuttaa lajiketta franciacortassa ja se hyväksyttiinkin vasta hiljattain osaksi franciacortan valmistusta. Ohutkuorinen alkuperäislajike Erbamat on otettu mukaan erityisesti siitä syystä, että sadonkorjuu on aikaistunut kuukaudella ilmastonmuutoksen seurauksena ja Erbamat soveltuu siihen, koska se kypsyy myöhemmin. Erbamatin sallittu osuus muissa paitsi Satènissa on kaikissa 10 %.

Romantica Franciacorta

Osallistuin Press PR d’Oron järjestämään pressitilaisuuteen Helsingin Innovation Homen tiloissa, jossa pääsimme tutustumaan Romantica Franciacortan viineihin Nicola Avanzin johdolla. Maistoimme heidän uutta, vuoden 2020 vuosikertaansa.

Nicola Avanzi esitteli Romantica Franziacortan viinit.
Tastingissä maistetut Romantica Franciacorta viinit.

Romantica Franciacortan tuotantomäärät ovat pieniä ja he tuottavat mahdollisimman luonnonmukaista franciacortaa, käyttäen mahdollisimman vähän sulfiitteja. Sulfiittien määrä on ilmoitettu pullon takaetiketissä. En ollut aiemmin nähnyt sulfiittien määrää ilmoittavaa etikettiä. Rypäleet tulevat vain omilta tiloilta ja sadonkorjuu suoritetaan ainoastaan käsin.

Pullon takaetiketissä on merkintä sulfittien määrästä 73 mg/l ja EU:n sallima määrä, joka on 185 mg/l.

Romantica Franciacortan filosofiana on tuottaa vintage- eli Millesimato franciacortaa, jossa viini kypsyy vähintään 30 kuukautta. Maistoimme neljää Romantican Franciacortaa.

Miltä Franciacorta sitten maistui?

Romantica Blanc de Blancs Brut Millesimato 2020: Tuoksu on kohtalaisen runsas. 100 % Chardonnay rypäleistä valmistetussa franciacortassa voi aistia omenankotaa, sitruksia ja kukkaisuutta. Maku on kuiva, hapokas, hieman kermainen ja mineraalinen. Maku toistaa tuoksun aromit. Keskipitkä ja viipyilevä loppumaku. Hyvin hienostunut ja runsas kuohuviini.

Romantica Satèn Millesimato 2020: 100 % Chardonnay kypsynyt hiivasakan kanssa 30 kuukautta. Kohtalaisen runsaassa tuoksussa omenaa, sitruksia, kukkaisuutta sekä hieman paahteisuutta. Veden kielelle nostattava hapokkuus täydentyy kermaisuudella sekä tuoksusta tutuilta armeilla. Hyvin pitkä loppumaku. Tasapainoinen ja runsas. Satèn tarkoittaa satiinia.

Romantica Rosé Brut Millesimato 2020: Rosé on valmistettu 90 % Pinot Nero ja 10 % Chardonnay rypäleistä. Väri on todella vaalea, haaleanpunainen. Tuoksussa metsämansikkaa ja punaista kirsikkaa. Maku on kuiva, hapokas ja se toistaa tuoksun aromit. Keskipitkä loppumaku. Tämä rosé tarvitsee vielä hieman aikaa saavuttaakseen todellisen potentiaalinsa.

Romantica Extra Brut Millesimato 2019: 100 % Chardonnay, jossa vain 3g sokeria litrassa. Viini on kypsynyt hiivasakan kanssa 36 kuukautta. Runsaassa tuoksussa omenaa, sitruksia, paahteisuutta ja mantelia. Maku on hyvin kuiva, hapokas, mineraalinen ja lisäksi maku toistaa tuoksun, erityisesti sitruksiset aromit.

Franciacorta tarjoaa erinomaisen vaihtoehdon laadukkaiden ja runsaiden kuohuviinien ystävälle. Franciacorta on oikeastaan vastakohta kepeälle proseccolle. Perinteinen valmistusmenetelmä, klassisten samppanjarypäleiden käyttö sekä suhteellisen pitkä aika hiivasakan kanssa tekee franciacortasta potentiaalisen vaihtoehdon samppanjalle. Franciacortan hinnat pyörivät Alkossa tällä hetkellä noin reilun kolmenkymmenen euron tienoilla. Alkossa on saatavilla 24 franciacortaa. Pääset katsomaan Alkon valikoimaa tästä.