
Borsa Vini 2025 Helsinki – Perinteisiä ja uusia rypälelajikkeita
Kutsu: Borsa Vini
Maanantaina Helsingin vanha ylioppilastalo muuttui italialaisen viinikulttuurin näyttämöksi, kun Borsa Vini 2025 toi paikalle parikymmentä viinitilaa eri puolilta Italiaa. Italia on viinimaana ehtymätön runsaudensarvi – aina löytyy uusia makuja ja tarinoita. Tässä artikkelissa jaan poimintoja Borsa Vini 2025 -tapahtumasta, jossa järjestettiin myös kaksi sommelier Sara Tostin vetämää masterclassia.

Perinteisiä lajikkeita: Nerello Mascalese ja Mammolo
Italiassa viljellään yli 350 perinteistä rypälelajiketta. Sara Tostin mukaan lajikkeet ovat kuin vaeltajia – niiden tarkkaa alkuperää on usein vaikea määrittää, joten termi perinteinen on osuvampi kuin alkuperäinen.


Yksi kiehtovimmista perinteisistä lajikkeista on Nerello Mascalese, joka kasvaa Sisilian Etnan vulkaanisella maaperällä. Nerello Mascalese on levinnyt ympäri Italiaa, mutta parhaimillaan tämä perinteinen lajike on vulkaanisella maaperällä. Vulkaanisen maaperän ansiosta lajike säilyi myös viinikirvalta (Phylloxera). Tämä myöhään kypsyvä tumma lajike tuottaa mineraalisia ja elegantteja viinejä, joissa on hyvä hapokkuus, mutta kevyet tanniinit.
Maistoimme Firriaton Caudensius Blanc de Noir -kuohuviiniä, joka on valmistettu 100 % Nerello Mascalese -rypäleistä. Viinissä on kaunis kullankeltainen väri, tuoksussa sitruunankuorta ja minttua, ja maku on runsas ja hienostunut. Jos kiinnostuit, Alkosta löytyy hyvä valikoima tämän lajikkeen punaviinejä, kuten esimerkiksi Baglio Onuri Nerello Mascalese 2023.
Toinen mielenkiintoinen tuttavuus on Toscanan harvinaisempi lajike Mammolo, jonka nimi viittaa orvokkeihin – ja juuri niitä sen tuoksussa usein tunnistaa. Mammolo on kärsinyt markkinoinnillisista haasteista vaalean värinsä vuoksi, mutta sen aromimaailma on ainutlaatuinen. Mammolo on hyvin herkkä ilmaston muutoksen aiheuttamille haasteille sekä sairauksille. Maistoimme Cincinellyn Il Legato 2021 -viiniä, joka on 100 % Mammoloa. Tuoksussa kukkaisuutta, kahvia ja mansikkaa, ja maku on elegantti, keveät tanniinit tekevät siitä erinomaisen kesäviinin.

Oranssiviinit – kiehtova maailma kuorikontaktin takana
Oranssiviinit, eli kuorikontaktiviinit valkoisista rypäleistä, ovat viinimaailman kiehtovimpia ilmiöitä. Ne syntyvät, kun valkoisten rypäleiden mehu saa käydä kuorien kanssa – aivan kuten punaviinien valmistuksessa. Tämä menetelmä tuo viiniin oranssin eri sävyjä, syvyyttä ja usein hyvin persoonallisen aromi- ja makuprofiilin.
Oranssiviinit eivät ole vain visuaalisesti kiinnostavia – ne ovat myös loistavia ruokaviinejä. Niiden rakenne, tanniinit ja moniulotteisuus tekevät niistä erinomaisia kumppaneita monenlaisille ruoille, erityisesti mausteisille ja umamia sisältäville annoksille. Voit lukea lisää kuorikontaktiviineistä artikkelistani: Oranssiviini.

Pian Delle Querci sijaitsee Toscanassa, Montalcinon kunnan vieressä olevilla kukkuloilla. Viinitarhat sijaitsevat noin 250 metriä meren pinnan yläpuolella. Pian Delle Quercin kuorikontaktiivini, ”Orange” on valmistettu Trebbiano ja Malvasia rypäleistä. Köynökset ovat vanhoja ja tuottavat vain vähän satoa, mutta laatu on korkea.
Tilan oranssiviini kantaa yksinkertaista mutta kuvaavaa nimeä: “Orange”. Viini on saanut kuorikontaktia 24 tunnin ajan, minkä jälkeen se on kypsynyt osittain vanhoissa tammitynnyreissä. Lopputuloksena on viini, jonka tuoksussa erottuu sitruunankuorta ja hillottua aprikoosia. Maku on vivahteikas, ja hienovaraiset tanniinit tuovat viiniin ryhtiä ja särmää – juuri sitä, mitä hyvältä oranssiviiniltä odotan.
Tulevaisuuden viinit: Piwi lajikkeet
Tapahtumassa pääsin maistamaan myös kahta viiniä, jotka on valmistettu PiWi-lajikkeista – eli uusista, vastustuskykyisemmistä rypäleistä, joita pidetään yhtenä vastauksena ilmastonmuutoksen haasteisiin. PiWi-lajikkeet kestävät hyvin sienitauteja, ja niiden viljelyssä tarvitaan vähemmän torjunta-aineita, koneita ja työvoimaa. Tämä tekee niistä ympäristön kannalta merkittävästi kestävämmän vaihtoehdon.
Savian Biowinemaker on perheomisteinen viinitila Italian Venetossa, 60 kilometrin päässä Venetsiasta. 1925 perustettu viinitalo tuottaa vain luomuviiniä. Maistoin heidän kahta Piwi- viiniään:
- Mybrid Bianco (Sauvignier Gris, Fleurtai, Soreli): tuoksussa vastaleikattua ruohoa, tomaatinlehteä, kukkaisuutta ja trooppisia hedelmiä. Maku toistaa tuoksun aromit, ja hapokkuus on hyvä.
- Mybrid Rosso (Merlot Khorus): syvän rubiininpunainen väri, tuoksussa orvokkia, punaisia marjoja ja mausteisuutta. Maku on raikas ja tanniinit kevyet.


Kestävä kehitys ja perinteet – Ca’tullio
Ca’tullio on 1800-luvun lopulla perustettu viinitalo Friulin koillisosassa. Nykyään sitä pyörittävät veljekset Giacomo ja Emanuele isänsä Paolon kanssa. Tila viljelee perinteisiä lajikkeita intohimolla ja huolella DOC Friuli Aquileia- ja DOC Friuli Colli Orientali -alueilla. Julien Alpit suojaavat viinitarhoja pohjoisen kylmiltä tuulilta, ja Adrianmeri tasapainottaa lämpötiloja.
Ca’tullio panostaa myös kestävyyteen: heillä on SQNPI-sertifikaatti, ja viinipullot ovat kevyempiä kuin keskimäärin – tärkeä askel viinien ympäristövaikutusten vähentämisessä.
Maistoin kahta heidän valkoviiniään:
- Pinot Grigio: kirkas, oljenkeltainen väri. Tuoksussa päärynää, trooppisia hedelmiä, mantelia ja mineraalisuutta. Kuiva ja hapokas maku.
- Friulano: myös oljenkeltainen. Tuoksussa ja maussa kukkaisuutta, greippiä, valkoista persikkaa ja mantelia. Tasapainoinen ja kuiva viini. Friulano tunnettiin aiemmin nimellä Tocai Friulano, mutta EU-lainsäädäntö kielsi nimen käytön sekaannusten välttämiseksi Unkarin Tokajin kanssa.

Friulano kasvaa pääasiassa Italian Friuli-Venezia Giulian alueella. Alkosta on saatavilla joitain Friulano lajikkeesta valmistettuja viinejä, kuten Livon Friulano.
Borsa Vini 2025 tarjosi kiehtovan katsauksen Italian viinien monimuotoisuuteen – perinteistä tulevaisuuden innovaatioihin.
Lisää luettavaa:
Pian Delle Querci: https://piandellequerci.it
Savian Biowinemaker: https://www.savianvini.it/en/
Ca’tullion viinitalo: https://catullio.it/en/