Kalifornian viinit
Viime vuonna blogissa tutustuttiin eri rypälelajikkeisiin. Tänä vuonna ajattelin kirjoittaa erilaisista viinialueista ympäri maailmaa. Viinimaailma on perinteisesti jaettu vanhaan ja uuteen. Vanhaan maailmaan kuuluvat muun muassa Ranska, Saksa, Italia, Espanja, Portugali, Englanti, Unkari, Kroatia ja Georgia. Uuteen maailmaan kuuluvat taas, Yhdysvallat, Kanada, Uusi-Seelanti, Australia, Etelä-Afrikka sekä Kiina.
Viininvalmistus menetelmät levisivät vanhasta maailmasta uuden maailman maihin. Vanhan maailman viinit eroavat uuden maailman viineistä siten, että yleensä vanhan maailman viinit ovat vähemmän täyteläisempiä ja niissä on vähemmän alkoholia. Uuden maailman viinit ovat taas usein täyteläisempiä ja alkoholipitoisuus niissä on suurempi. Toki näissäkin on poikkeuksia riippuen viininvalmistus menetelmistä, rypälelajikkeista sekä ilmasto- ja ympäristöolosuhteista.
Tällä kertaa tutustutaan yhteen uuden maailman viinialueista, Yhdysvaltojen Kaliforniaan. Alkukesästä suoritin California Wine Education Program level 1 sertifikaatin ja sain oppia hurjan paljon uutta Kalifornian viineistä. Kalifornia on todella monipuolinen ja mielenkiintoinen viinialue. Kalifornia on tunnettu erityisesti Chardonnay – ja Zinfandel -rypäleistä valmistetuista viineistään. Nämä ovatkin Kalifornian tunnetuimmat sekä viljellyimmät lajikkeet, mutta toki Kaliforniassa viljellään monia muitakin lajikkeita. Tyylit vaihtelevat alueittain.
Historia ja laatuluokitus
Ensimmäiset viiniköynökset istutettiin Kaliforniaan 1700- luvun lopulla espanjalaisten lähetyssaarnaajien toimesta. Viinit oli tarkoitettu kirkollisiin tarkoituksiin. Viljelty lajike olikin nimeltään The mission-grape, jonka voisi suomentaa lähetystyö-rypäleeksi. Tämä rypäle oli myös esimmäinen ei-syntyperäinen lajike. 1830-luvulla eurooppalaisia lajikkeita istutettiin Los Angelesiin sekä Anahaimiin. 1800-luvun lopulla satoa tuhoutui runsaasti viinikirvan (phylloxera) iskettyä köynöksiin. Missourilaisen viininviljelijän, George Hussmann vuonna 1873 kehittämä varttamismenetelmä (grafting) oli ratkaisu viinikirvan leviämiseen. Menetelmässä eurooppalaista viinilajiketta vartetaan amerikkalaiseen lajikkeeseen. Kalifornialaisten viinien todellinen maailmanvalloitus alkoi Pariisissa vuonna 1976 järjestetyn Paris Tasting- tilaisuuden jälkeen. Sittemmin Yhdysvalloista on tullut maailman yksi suurimmista viinintuottaja maista ja Kaliforniassa tuotetaan suurin osa näistä viineistä.
Yhdysvalloissa viinien alkuperää ja lajiketietoa säätelee American Viticultural Area (AVA) järjestelmä. AVA säätelee rypäleiden enimmäistuotantoa hehtaaria kohti, mutta ei esimerkiksi viinin valmistusmenetelmiä.
Ilmasto ja viininvalmistus
Kalifornia sijaitsee Pohjois-Amerikan länsirannikolla. Kesät ovat kuumia ja talvet viileitä. Viinin viljelyssä merkittävässä asemassa on kylmä Kalifornian merivirta. Viinin viljelyyn vaikuttaa olennaisesti myös viilentävä sumu, jota esiintyy Kaliforniassa runsaasti.
Sadonkorjuu käynnistyy Kaliforniassa elokuun lopulla tai syyskuun alussa ja kestää yleensä marraskuuhun saakka.
Kalifornian viinialueet
Kalifornia on jaettu kolmeen viinialueeseen, jotka ovat pohjoisrannikko (North Coast), keskirannikko (Central Coast) ja keskuslaako (Central Valley). Pohjoisrannikon tunnetuimpia alueita ovat Napa County sekä Sonoma County. Napa Countyn alueella viljellään muun muassa Pinot Noiria, Chardonnayta sekä Cabernet Sauvignonia. Napa Countyn alueeseen kuuluva Napa Valley on tunnettu laadukkaista ja arvokkaista viineistään.
Sonoma Countyn alue on suurempi kuin Napa County. Täällä myös ilmasto vaihtelee.
Keskirannikko (Central Coast) on ilmaston suhteen valtameren vaikutuksen alaisena. Täällä sijaitsee muun muassa Santa Cruz Mountains AVA, jonka rinteisiltä tarhoilta saadaan loistavia Cabernet Sauvignon viinejä.
Keskuslaako (Central Valley) tuottaa suurimman osan kalifornialaisista viineistä. Täällä maaperä on hyvin hedelmäistä. Tyyli vaihtelee edullisista viineistä laadukkaimpiin. Keskuslaakson tunnetuimpia aluieta on Lodi AVA, joka on tunnettu erityisesti laadukkaista ja vanhoista Zinfandel alueista. Lodin alueelta valikoitui myös maisteltava viini.
Rypäleet ja tyylit
Kalifornian viljellyimmät vaaleat lajikkeet ovat Chardonnay sekä Sauvignon Blanc. Chardonnayn tyyli vaihtelee, mutta parhaimmat Chardonnayt tulevat viileimmiltä alueilta. Sauvignon Blanc on toinen suosittu vaalea lajike. Joskus siitä käytetään nimitystä Fumé Blanc. Yhdysvalloissa suosituin tummista lajikkeista on Cabernet Sauvignon. Lisäksi Kaliforniasta tulee myös Pinot Noir, Merlot sekä Syrah- viinejä. Ehkä kaikkein kalifornialaisin rypäle lajike on kuitenkin Zinfandel. Zinfandelista saadaan eri tyylisiä viinejä. Yleensä ne ovat täyteläisiä ja niissä on korkea alkoholipitoisuus sekä tummien marjojen makua. Zinfandelista valmistetaan myös roseeviiniä, mikä tunnetaan nimellä White Zinfandel.
Gnarly Head Old Vine Zinfandel 2018
Gnarly Head Old Vine Zinfandel on valmistettu nimensä mukaisesti hyvin vanhoista Zinfandel köynöksistä. Köynökset voivat olla jopa 80-vuoden ikäisiä. Tämän ikäisistä köynöksistä saadaan enää vain pieni sato. Lodi tarjoaa rypäleiden kasvatukseen ihanteelliset olosuhteet. Päivät ovat lämpimiä ja yöt viileitä. Zinfandel rypäleet on poimittu käsin yöaikaan, jolloin rypäleet pysyvät mahdollisimman viileinä. Viini on käynyt seitsemästä yhdeksään päivään, joka jälkeen se on saanut kypsyä amerikkalaisessa sekä ranskalaisessa tammessa.
Viinissä on tumma purppurainen sävy. Tuoksussa tummia marjoja, kuten kirsikkaa, karhunvatukkaa sekä savuisuutta. Viini on keskihapokas, keskitanniininen sekä täyteläinen. Maussa kirsikkaa, karhunvatukkaa, mustaherukkaa sekä mustapippuria. Alkoholia viinissä on 14,5 %. Gnarly Head sopii erinomaisesti kesäisten grilliruokien seuraksi tai esimerkiksi tumman suklaan kanssa nautittavaksi.