Unkari

Unkarilaiset viinit – paljon muutakin kuin Tokaj

Toukokuu alkoi mukavasti, kun sain kutsun tulla tutustumaan unkarilaisiin viineihin, Unkarin suurlähetystöön Helsinkiin. Kyseessä oli upeasti järjestetty tilaisuus ja miljöö keväisessä Kuusisaaressa mitä parhain. The Hungarian Wine Business Project kiertää ympäri maailmaa tuoden tutuksi unkarilaisia viinialueita ja viinejä, ja nyt se oli saapunut Helsinkiin. Tapahtuma on lähtöisin Unkarin maatalouden markkinointikeskuksen toimesta (Agricultural Marketing Centre). Heidän tavoitteenaan on tukea Unkarin maataloussektoria sekä parantaa kilpailukykyä kansainvälisillä markkinoilla. Unkari on viinimaana jäänyt mielestäni selvästi suurempien maiden jalkoihin, joten tilaisuudelle oli ehdottomasti tarvetta.

Tilaisuuden avasi ja vieraat tervetulleiksi toivotti hurmaava Unkarin suurlähettiläs, Klára Breuer. Tilaisuuden aluksi oli järjestetty Masterclass tasting, jonka vetivät DIPWSET András Horkay sekä MW Pasi Ketolainen. András Horkay on Keski-Euroopan viini-instituutin (CEWI) perustaja ja johtaja, sekä WSET kouluttaja. Hän on markkinoinut unkarilaisia viinejä sekä viinialueita vuodesta 2010 asti. Master of Wine Pasi Ketolainen on Viinitie Oy:n kaupallinen johtaja, sekä viiniluennoitsija ja opettaja.

Unkarin viinikulttuuri

Unkari on tullut tunnetuksi erityisesti Tokaj alueesta ja sen uskomattoman upeista ja uniikeista viineistä. Unkarin kuudella suurella viinintuotantoalueella viinit ilmentävät ainutlaatuista monimuotoisuutta. Alueet vaihtelevat niin ilmaston, rypälelajikkeiden sekä monimuotoisen maaperän välillä. Unkarissa valmistetaan hyvin monipuolisesti viinejä aina kuohuviineistä makeisiin viineihin, sekä punaviinejä ja valkoviinejä laajalla kirjolla.

Unkarilla on hyvin monipuolinen, vuosisatoja vanha viininviljelyn ja valmistuksen perinne. Kyseessä on myös Unkarin yksi tärkeimmistä maatalouden aloista. Viiniköynösten viljelyllä on tärkeä rooli myös maisemanhoidossa. Unkarissa viljellään tällä hetkellä viinejä noin 62 000 hehtaarin alueella. Suurin viinien vientimaa on Saksa, mutta myös muut maat ovat osoittaneet kasvavaa kiinnostusta unkarilaisia viinejä kohtaan. Tastingin aikana esiin nousi myös kestävästi tuotetut viinit sekä sekä luomuviinit. Unkarilla ei tällä hetkellä ole vielä olemassa omaa luomusertifikaattia, vaikka monet tilat toimivat jo luomuviljelyn periaatteiden mukaisesti.

Unkarin rypälelajikkeet

Valkoisia rypälelajikkeita (43, 200 ha) viljellään Unkarissa jonkun verran enemmän kuin tummia (18800 ha). Tummia kansainvälisiä rypälelajikkeita ovat muun muassa Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot ja Pinot Noir. Valkoisista lajikkeista ehkäpä tunnetuin on unkarilainen Furmint, joka on erityisesti Tokajin alueen viljellyin lajike. Furmint on hyvin hapokas lajike, jossa maistuu nuorena omena, sekä ikääntyessä pähkinä ja hunaja. Hártslevelü on myös valkoinen lajike, josta saadaan erityisesti parfyymisyytta. Tummista rypäleistä eniten viljellään Kékfrankos (8000 ha) lajiketta. Lajikkeesta saadaan hapokkaita ja runsaita viinejä, joissa on hyvä ikääntymispotentiaali. Lisää unkarilaisista rypäleistä voit lukea esimerkiksi täältä.

Unkarin viinialueet

Duna

Unkari on siis jakautunut kuuteen viinialueeseen. Tuotantomäärältään suurin on keski-etelä -Unkariin sijoittuva Duna (1 593 005 hl, 2020). Duna sijoittuu Tonavan ja Tiszan väliselle tasangolle. Ilmasto on mannermainen, kesät ovat kuumia ja talvet kylmiä. Maaperä on suureksi osaksi kalkkipitoista hiekkamaata. Dunan alueella on yhteensä seitsemän PDO aluetta. Viinit ovat tyyliltään raikkaita ja hedelmällisiä, punaviinit ovat tunnettuja pehmeistä tanniineista.

Felsō-Magyarország (Upper Hungary)

Suurin osa Unkarin pohjoisosassa sijaitsevan Felsō-Magyarország viinialueen viljelyalueesta sijaitsee 200-300 metrin korkeudessa. Viljelykset ovat levittäytyneet Mátra ja Bükk -vuorten rinteille sekä tasangoille. Ilmastoon vaikuttavat erityisesti Unkarin pohjoisen vuoriston vuoret, joiden huiput suojaavat kylmältä pohjoistuulelta. Maaperä on hyvin monipuolinen. Felsō-Magyarország on Unkarin toiseksi suurin viinin tuottaja-alue (485 604 hl, 2020). Alueella on yhteensä neljä PDO aluetta, joista etenkin Bükk on tunnettu raikkaista, hedelmällisistä valkoviineistään. Bükkin alueella valmistetaan myös laadukkaita kuohuviinejä.

Tokaj

Unkarin koillisosassa sijaitseva Tokaj on tunnettu sen uniikeista jälkiruokaviineistä. Tokaj on ollut vuodesta 2002 alkaen yksi Unescon maailmanperintökohteista, johtuen ainutlaatuisista luonnonolosuhteista ja vuosisatoja vanhasta viiniperinteestä. Erityiseen ilmastoon vaikuttavat erityisesti Tisza ja Bodrogin jokien muodostavat kosteikot sekä sivujoet. Nämä luovat otollisen sääolosuhteen Botyriksen muodostumiselle. Toinen tärkeä ilmastoon vaikuttava tekijä on Zemplénin kukkuloiden suojaisat rinteet. Kolmantena tekijänä on monipuolinen kallioperä. Viinitarhat sijaitsevat 100-300 metrin korkeudessa merenpinnasta. Tokaj on suhteellisen pieni viinialue. Vuonna 2020 se tuotti 112 357 hl viiniä. Tokajin viinejä yhdistävät mineraalisuus sekä korkea hapokkuus.

Breitenbach Winery

Maistoimme Breitenbach Wineryn Breitenbach Tokaj Terasz Furmint 2019 vuosikertaa, mikä oli pulloitettu magnun kokoiseen pulloon. Tämä on tyypillistä silloin kun kyseessä on oikein hyvä vuosikerta. Kuivassa ja hapokkaassa valkoviinissä maistuivat sitrushededelmät ja karviaiset. Viinintekijä János Kiss oli myös itse paikalla kertomassa viineistään. He viljelevät luomu menetelmin.

Holdvölgy viinejä

Maistoimme myös Holdvölgy viinitalon Holdvölgy Vision 2018 viiniä. Holdvölgy on tunnettu erittäin laadukkaista viineistään. Vision 2018 on valmistettu Furmint, Hárslevelü ja Kabar rypäleistä. Kyseessä on kestävästi tuotettu viini. Viinissä on upea happorakenne ja kompleksinen maku.

Balaton

Balatonin viinialue

Balatonin viinialue sijaitsee Unkarin länsiosassa. Alue on tunnettu erityisesti punaviineistä. Balatonin aluetta hallitsee Länsi- ja Keski-Euroopan suurin järvi, Balaton. Osittain järven vaikutuksesta, alueella vallitsee mannermainen ilmasto. Kesät ovat viileämpiä ja kosteampia ja talvet leudompia verrattuna muualla Euroopassa, samalla leveysasteella oleviin alueisiin. Maaperä on hyvin monipuolinen. Vuonna 2020 Balaton tuotti 269 471 hl viiniä. Balatonin alueella on yhteensä 13 PDO aluetta. Maistoimme alueelta Chapel Hill Wineryn kuohuvaa Chardonnayta, joka osoittautui hyvin raikkaaksi ja kompleksiseksi kuohuviiniksi. Tässä viinissä on erinomainen hintalaatusuhde, ja se löytyy Alkosta.

Pannon

Villányn viinialue.

Pannon sijaitsee Etelä-Unkarissa, Dunan vasemmalla puolella. Aluetta rajaavat erityisesti Tonava ja Drava- joet sekä Balaton järvi. Välimeri vaikuttaa alueen ilmastoon, joten Pannonin alueella vallitsee mannermainen ilmasto. Maaperä on monipuolinen. Vuonna 2020 Pannon tuotti 305 072 hl viiniä. Pannonin viinialueella on viisi PDO aluetta: Pannon, Pécs, Szekszárd, Tolna ja Villány.

Marterclass tastingissä maistoimme alueella sijaistevan Duzsi Wineryn roseeta. Duzsi Tamás Kékfrankos Rosé 2021 oli hienostunut ja raikas rosé. Duzsi Winery onkin Unkarin suosituin roseita valmistava tila. Unkarissa Roseet ovat hyvin suosittuja, etenkin terassikaudella.

Duzsi Wineryn Cabernet Sauvignon Rosé

Csányi Wineryn Teleki Wines tarjoili myös mielenkiintoisia viinejä. Viinitilaa edeltäjänyt Chateau Telekin perusti vuonna 1881 Zsigmond Teleki. Hän teki historiaa löytämällä Fhylloxera epidemian aikana taudille kestäviä lajikkeita. Kyseinen viinikirva tuhosi Euroopassa laajalti viinitarhoja. Csányi Wineryn viinitarhat sijaitsevat Villányin parhailla rinteillä.

Csányi Wineryn Pinot Noir Rosé oli erinomainen.

Felsō-Pannon

Ylä-Pannonian viinialue sijaitsee Pohjois-Luoteis-Unkarissa. Viinitarhat sijoittuvat Vértesin, Budan, Gerecsen ja Koszegin rinteillä. Ilmasto on pääosin mannermainen, jota viilentävät vuoristosta ja Atlantilta virtaavat tuulet. Felsō-Pannonin alueella on yhdeksän PDO aluetta, jotka ovat: Etyek-Buda, Etyeki Pezsgõ, Kõszeg, Mór, Neszmély, Pannohalma ja Sopron/Ödenburg. Viinityylit vaihtelevat alueittain, mutta erityisesti täällä valmistetaan kuohuviinejä.

Unkarilaiset viinit – monipuolisia ja laadukkaita viinejä

Mielestäni unkarilaisia viinejä vaivaa samanlainen ongelma kuin esimerkiksi Kreikkalaisia viinejä (lue tästä kreikkalaisista viineistä). Potentiaalia on paljon, mutta viinejä pitäisi tuoda enemmän ihmisten tietoisuuteen. Nämä, ja myös monet muut vähemmän tunnnetut viinimaat ovat jääneet suurten ja tunnetuimpien tuottajamaiden jalkoihin.

Tilaisuudessa Pasi Ketolainen vielä totesi, että nykyään kuitenkin yhä useammat ravintolat ottavat tarjontaansa yhä enemmän unkarilaisia viinejä. Mielestäni viinikulttuurin rikkaus on juuri sen monipuolisuus. Kannattaa rohkeasti valita perinteisen tutun viinin sijaan myös hieman vähemmän tunnettuja viinejä, maita ja etenkin paikallisista rypälelajikkeista valmistettuja viinejä. 

Egészség! (kippis unkariksi)