Saksa,  Viinitasting

Saksalaiset viinit ja Suomen paras Sommelier 2021

Viikko alkoi erinomaisesti päästessäni osallistumaan saksalaisten viinien MasterClass tilaisuuteen Helsingin Wanhaan satamaan. Samassa tilaisuudessa Suomen parhaat sommelierit kilpailivat The Best Sommelier of Finland 2021 tittelistä jännittävässä kilpailussa. Kilpailun voitti Kirsi Seppänen tamperelaisesta ravintola Berthasta. Paljon onnea Kirsi! Toiseksi sijoittui Antero Niemiaho ravintola Vinkkelistä ja kolmanneksi Juulia Eloranta Ravintola C:stä Tampereelta. Paljon onnea koko finaalikolmikolle!

Finaalissa oli kaksi tehtävää. Ensimmäisessä tehtävässä kilpailijoilla oli puoli tuntia aikaa huolehtia kolmen pöytäseurueen juomatarjoiluista sekä ruokasuosituksista. Tehtävään kuului muun muassa sopivan viinin valinta, oikeaoppinen teen tarjoilu sekä digestiivin tarjoilu. Tehtävässä tuli huomioida yhtäaikaa kolme pöytäseuruetta. Oli ilo seurata huippuammattilaisten työskentelyä. Sommelierin työ on tarkkaa ja vaativaa sekä jatkuvaa viinitietouden opiskelua. Sommelier on myös asiakaspalvelun rautainen ammattilainen ja omaa erinomaiset vuorovaikutustaidot.

Saksalaiset viinit

Ennen The Best Sommelier of Finland 2021 kilpailua pääsimme maistamaan saksalaisia viinejä sommelier Peer F. Holmin johdolla. Tällä kertaa ei kuitenkaan maisteltu Saksan tunnettua viiniä Rielsingiä, vaan paljon kaikkea muuta.

Riesling on toki kiistämättä Saksan viljellyin ja tunnetuin rypäle. Saksassa viljellään kuitenkin paljon muitakin mielenkiintoisia rypäleitä, joista osa on tyypillisiä saksalaisia lajikkeita ja osa kansainvälisiä lajikkeita. Ilmastonmuutos aiheuttaa myös Saksassa ongelmia viininviljelyssä. Sääolosuhteet muuttuvat vuosi vuodelta vaikeammin ennustettaviksi sekä erilaiset sään ääri-ilmiöt yleistyvät. Vuonna 2020 viiniköynösten silmujen puhjenta ja kukinta alkoivat aikaisemmin kuin koskaan aiemmin.

Sommelier Peer F. Holm

Saksassa myös luomuviljelyn määrä on kasvanut tasaisesti lähes 40 vuoden ajan. Luomun lisäksi myös viinin viljelyn ja tuotannon ympäristöystävällisyyteen kiinnitetään enemmän huomiota. Lisäksi kestävyydestä on tullut tärkeä osa saksalaista viininviljelyä. Huomio kiinnitetään viinialan ekologisuuteen, taloudelliseen sekä sosiaaliseen vastuuseen. Kyseessä on hyvin kokonaisvaltainen tapa toimia, jossa huomioidaan mahdollisimman tarkasti koko tuotantoprosessin vastuullisuus viinin viljelystä markkinointiin ja valmiiseen tuotteeseen. Huomio kiinnitetään aina valmistustekniikan ympäristöystävällisyydestä valmiin tuotteen kuljetukseen. Tärkeässä roolissa ovat resurssien mahdollisimman tehokas käyttö sekä uusiutuvan energian käyttö. Sosiaaliseen vastuuseen kuuluvat muun muassa työntekijöiden oikeudenmukainen palkkaus. Saksassa on myös käytössä erilaisia kestävän ja ympäristöystävällisen toiminnan ohjelmia, esimerkiksi FAIR’N GREEN.

Peer Holm nosti esille myös saksalaisten viinien etiketit, jotka ovat nykyään innovatiivisia ja jopa humoristisia. Moderni etiketti haluaa irrotella ja kiinnittää kuluttajan huomion. Kannattaa seuraavaksi viiniostoksilla pysähtyä tarkastelemaan saksalaisten viinien etikettejä. Löydätkö jonkin hauskan ja erilaisen etiketin?

Tunnettuja ja vähemmin tunnettuja vaaleita lajikkeita

Aluksi maistoimme kahta erilaista Silvaner viiniä. Silvanerin kasvupaikkoja ovat erityisesti Saksan isoin viinalue Rheinhessen sekä pienempi Franken. Silvaner on Saksan kolmanneksi viljellyin lajike. Lajikkeesta tehdään niin kuivia kuin makeitakin viinejä. Silvaner on vähemmän hapokkaampi ja neutraalimpi kuin Riesling. Silvanerista voit lukea lisää blogista täältä. Toinen viineistä Wittman Silvaner trocken 2018 on Rheinhessenin alueelta ja toinen Frankenin aluuelta ja Alkostakin saatavilla oleva Horst Sauer Escherndorfer Am Lumpen 1655 Silvaner trocken GG 2018. Frankenin viinissä oli hyvin hienostunut ja sitrusmaisen hapokas maku. Tämä pullo kannattaa laittaa kellariin tai viinikaappiin.

Seuraavaksi maistoimme kahta Weißburgunder viiniä. Kyseessä on saksalainen nimi Pinot Blanc rypäleelle. Weißburgunder on hapokas viini, josta voi löytyä sitrushedelmiä ja pähkinäisyyttä. Weißburgunder on hyvin monipuolinen ruokaviini. Maistoimme kahta Weißburgunderia, joista toinen oli Nahesta: mineraalinen, hapokas ja greippinen Gut Hermannsberg Weißer Burgunder 2018. Toinen Weißburgunder oli Pfalzista: Hapokas, mineraalinen ja sitruksinen Dr. Wehrheim Weisser Burgunder Buntstück 2017. Molemmat viinit ovat saatavilla Alkosta.

Maistoimme myös Grauburgunder viiniä, jonka tunnetumpi nimi on Pinor Gris. Grauburgunder muistuttaa ulkonältään punaista rypälettä, mutta kyseessä on kuitenkin valkoinen lajike. Grauburgunder viinissä on yleensä moniulotteinen ja runsas maku, josta voi löytää omenaa, pähkinää ja ananasta. Maistoimme mineraalista Kühling Gillot Grauburgunder R 2018 viiniä, joka tulee Rheinhessenin alueelta. Alkosta on saatavilla viinin vuoden 2019 vuosikertaa.

Saksassa viljellään paljon myös kansainvälisesti tunnettuja lajikkeita. Chardonnayta viljellään eniten Rheinhessenin alueella. Maistoimme Chardonnay viiniä Badenin alueelta. Seeger Chardonnay S trocken 2018 on hyvin runsas ja täyteläinen Chardonnay. Viinissä on kermaisuutta, keltaista omenaa ja mausteita. Tämä viini voi säilyä kellarissa tai viinikaapissa 8-10 vuotta.

Lopuksi saimme maisteltavaksi sokkona kahta aromaattista lajiketta. Ensimmäinen oli minulle entuudestaan tuntematon Scheurebe ja toinen Sauvignon Blanc. Scheurebessa on mustaherukan ja greipin aromeja. Aromaattisista lajikkeista Sauvignon Blanc on Saksassa kasvattanut suosiotaan ja se on yksi viljellyistä aromaattisista lajikkeista.

Saksalaiset vaaleat rypäleet yllättivät monipuolisuudellaan. Suosittelen ehdottomasti maistelemaan muitakin saksalaisia vaaleita lajikkeita Rieslingin lisäksi.