Riesling,  Saksa

Riesling & Co -Viikot 2022 – Upea W30

Kaupallinen yhteistyö: Saksan viinitiedotus

Varma kevään merkki on Riesling & Co -teemaviikot, jotka tänä vuonna järjestetään 9.-22.5. Tällä kertaa mukana on noin 70 suomalaista ravintolaa sekä viinibaaria 20 paikkakunnalta. Kaikki mukana olevat ravintolat ja lisää tapahtumasta voit lukea Riesling & Co -viikkojen sivustolta. Riesling on tunnetusti suomalaisten suosikkiviini. Tämä upea ja monipuolinen viini on erinomainen kumppani keväisille ruoille. Lue lisää Rieslingistä: Kuukauden rypäle: Riesling.

Ravintola W30 – upea keväinen kokonaisuus

Sain kutsun Saksan viinitiedotukselta tulla maistamaan ravintola W30 Riesling & Co -viikkojen tarjonta. Ravintola W30 sijaitsee Helsingissä, Unioninkadulla upeassa Wuorion talossa. Viineistä vastaa sommelier Juha Mäkelä ja keittiöstä Suomen kokkimaajoukkueesta tunnettu keittiöpäällikkö Simo Pietarinen. W30 tarjoaa ranskalais-skandinaavista ruokaa, johon saksalaiset Riesling -viinit sopivatkin loistavasti.

Riesling & Co -viikot menu – Ravintola W30

Kuohkeaa parsakeittoa, pikkelöityä ja paahdettua parsaa. Keväsipuliöljyä ja ohraa.

Savustettua silliä, rakuunaemulsiota ja marinoitua kurkkua. Rapeaa sekä haudutettua Frex-perunaa ja graavattua keltuaista.

Grillivoissa haudutettua turskan seläkettä, hummeria ja mallasleipää. Muhennettua Frex-perunaa ja kananmunaa, herassa kypsennettyä fenkolia sekä hummerikastiketta.

Mansikkamoussea, mansikkacrumblea ja valkosuklaakreemiä. Rosmariinijäätelöä sekä mansikka-samppanjavaahtoa.

Illan aloitti Dautel Riesling Brut -kuohuviini

Illan aloitti hurmaava kuohuviini, Dautel Riesling Brut 2018. Viini tulee Württembergin alueelta. Runsaassa ja hedelmäisessä tuoksussa omenaa, sitruunaa ja häivähdys petrolia. Maku on kuiva, hapokas, runsas ja se toistaa tuoksun aromit. Loppumaku on pitkä ja viipyilevä.

Kuohkeaa parsakeittoa, pikkelöityä ja paahdettua parsaa. Kevätsipuliöljyä ja ohraa.

Alkuruokana tarjoiltiin upean samettista parsakeittoa. Keitto tarjoiltiin maalaisleivän ja ruskistetun voin kanssa. Keitto oli kuin lupaus keväästä!

Kuohkeaa parsakeittoa, pikkelöityä ja paahdettua parsaa. Keväsipuliöljyä ja ohraa.

Seuraava Riesling, Von Winning Deidesheimer Riesling 2019, tulee Pfalzin alueelta. Runsaassa tuoksussa muun muassa kivellisiä hedelmiä sekä omenaa. Maku on hyvin hapokas ja moniulotteinen. Von Winning viinitalo on perustettu 1849 ja se on tunnettu laadukkaista viineistä, jotka tehdään kunnioittavassa yhteistyössä luonnon kanssa. Viinit ovat loistavia jo nuorena, mutta ikääntyvät hienosti myös kellarissa.

Von Winning Deidesheimer Riesling 2019

Savustettua silliä, rakuunaemulsiota ja marinoitua kurkkua. Rapeaa sekä haudutettua Frex-perunaa ja graavattua keltuaista

Tässä annoksessa oli upeasti yhdistetty eri rakenteita ja maut täydensivät loistavasti toisiaan. Annoksen seuraksi maisteltiin Emrich-Shönleber Halenberg Rieslingiä vuodelta 2017. Tämä huippuriesling tulee Nahen alueelta. Viinissä on 7 g jäännössokeria korostamassa viinin hedelmäisyyttä. Hieman kehittyneessä viinissä kivellisiä hedelmiä, sitruksia sekä mineraalisuutta.

Emrich-Shönleber viinitalo on sitoutunut kolmeen perusperiaatteeseen. Ensimmäisen periaatteen mukaan Shönleber viinit tarjoavat todellista juomanautintoa. Toiseksi viinit ovat rehellisiä, aitoja ja ilmaisevat koruttomasti alkuperäänsä. Kolmanneksi Shönleber viineillä on selkeä persoonallisuus. He eivät halua tuottaa ainoastaan ”hyvää viiniä”. Tässä viinissä talon filosofia tuli hienosti esiin.

Savustettua silliä, rakuunaemulsiota ja marinoitua kurkkua. Rapeaa sekä haudutettua Frex-perunaa ja graavattua keltuaista.
Emrich-Schönleber Halenberg Riesling 2017

Grillivoissa haudutettua turskan seläkettä, hummeria ja mallasleipää. Muhennettua Frex-perunaa ja kananmunaa. Herassa kypsennettyä fenkolia sekä hummerikastiketta.

Tässä kauniissa annoksessa maistui kevät ja upeat maut täydensivät toisiaan. Kokonaisuus oli hyvin harmoninen. Riesling on erinomainen kumppani kalaruoille, ja tämän annoksen kanssa tarjoiltiin Weingut Toni Jost viinitalon Jodocus Riesling vuodelta 2012. Heidän Hahnenhof tilansa sijaitsee Bacharachissa, Mittelrheinissa.

Tila on kuulunut Jostin perheelle 1830 -luvulta lähtien. Tilan viineistä vastaavana toimii tällä hetkellä Cecilia Jost. Hänen päätöksestään tilan viinit suljetaan ainoastaan kierrekorkein. Kehittyneessä tuoksussa petroolia ja kivellisiä hedelmiä. Täyteläinen maku on rutikuiva ja hedelmäinen.

Grillivoissa haudutettua turskan seläkettä, hummeria ja mallasleipää. Muhennettua Frex-perunaa ja kananmunaa. Herassa kypsennettyä fenkolia sekä hummerikastiketta.
Weingut Toni Jost Jodocus Riesling 2012

Mansikkamoussea, mansikkacrumblea ja valkosuklaakreemiä. Rosmariinijäätelöä ja mansikka-samppanjavaahtoa

Upean ateriakokonaisuuden kruunasi hienostunut jälkiruoka. Tämä aterian päätös oli selkeästi jo lupaus kesästä, jonka tarjosi makea mansikan maku yhdistettynä hienostuneisiin makukomponentteihin.

Jälkiruoan kanssa tarjottiin makeaa jälkiruokaviiniä, Niederhäuser Rosenheck Riesling Spätlese, 2011. Tässä Nahen alueelta tulevassa upeassa viinissä muun muassa pähkinää ja aprikoosimarmeladia. Viini muodosti hienon makuparin mansikkaisen jälkiruoan kanssa ja viimeisteli koko ateriakokonaisuuden.

Mansikkamoussea, mansikkacrumblea ja valkosuklaakreemiä. Rosmariinijäätelöä sekä mansikka-samppanjavaahtoa.
Niederhäuser Rosenheck Riesling Spätlese, 2011

Kaikenkaikkiaan kokonaisuus oli kuin kevät lautasella. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan W30 ravintolan Riesling & Co -viikkojen tarjontaa.