Ranska,  Viinitasting

Valloittava Crémant ja klassinen samppanja

Blogi on pitänyt hetken aikaa hiljaiseloa kiireisen loppusyksyn vuoksi. Syksyä ja loppuvuotta on piristänyt mukavasti muutamat tasting-tilaisuudet, joihin on pitkästä aikaa päässyt ihan livenä osallistumaan. Alkusyksystä sain myös postissa kauan odottamani WSET 3 diplomin sekä pinssin. Nyt olen virallisesti WSET 3 sertifioitu viiniasiantuntija! Viineihin perehtyminen on todellinen loputon aarrearkku, ja koko ajan voi oppia uutta. Matka siis jatkukoon.

Nyt marraskuun aikana olen osallistunut kansainväliseen Tasting Climate Change konferenssiin. Koko marraskuun ajan kestävä, Kanadasta etänä järjestettävä konferenssi kokoaa yhteen viinimaailman asiantuntijat pohtimaan yhdessä ratkaisuja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin haasteisiin viininviljelylle sekä viinin valmistusprosessiin. Ja toisaalta, miten viininviljelijät- ja tekijät sekä kuluttajat voivat omalla toiminnallaan vaikuttaa ilmastonmuutoksen torjuntaan. Kerron tästä myöhemmin lisää.

Marraskuuta piristi mukavasti Ranskan suurlähetystössä järjestetty Crémant- ja samppanjatasting. Yhteistyössä Business Francen, Viinitien, Nordicsin, Decanterin ja Viinilehden verkkokaupan Viinikellari.com kanssa järjestetty tilaisuus kokosi yhteen mielenkiintoisia cremanteja sekä uusia samppanjoita.

Crémant

Elegantit Crémantit ovat samppanjamenetelmällä valmistettuja kuohuviinejä, jotka tulevat Ranskasta, mutta Champagnen ulkopuolelta. Crémantit ovat pitkään olleet suosikkikuohuviinejäni, johtuen niiden runsaasta makumaailmasta sekä erinomaisesta hintalaatusuhteesta. Jos et ole vielä tutustunut näihin ranskalaisiin kuohuviineihin, on loppuvuoden juhlasesonki siihen erinomainen tilaisuus.

Crémantit tulee siis valmistaa perinteisellä menetelmällä, ja käyminen hiivasakan kanssa tulee kestää vähintään yhdeksän kuukautta. Lisäksi käytetyt rypäleet tulee poimia käsin. Rypäleet ovat yleensä samoja, joista valmistetaan myös muita kyseisen alueen viinejä. Poikkeuksena Alsacen alueen Crémanttia ei saa valmistaa käyttäen Muscadet tai Gewurztraminer lajikkeita.

Tärkeimmät Crémant alueet ovat Crémant d’Alsace, Crémant de Bourgogne sekä Crémant de Loire. Muita alueita ovat Languedocin alueella Etelä-Ranskassa sijaitseva Crémant de Limoux, Crémant du Jura, Crémant du Savoie, Crémant de Die, ja Crémant de Bordeaux. Lisäksi crémanttia valmistetaan myös Luxemburgissa.

Crémant d’Alsace

Crémant d’Alsacen tyypilliset rypäleet ovat Chardonnay, Pinot Blanc, Riesling, Auxerrois ja Pinot Noir. Rosé Crémant tulee valmistaa vain ja ainostaan 100% Pinot Noirista. Crémant d’Alsace on 150 km pitkä alue Marlenheimin ja Thannin välissä. Ilmasto on lämmin. Kesät ja syksyt ovat vähäsateisia, talvet kosteita ja kylmiä. Alueella on yhteensä 530 tuottajaa ja 3200 viljelijää.

Meyer Fonnè Crémant d’Alsace Brut Extra

Maistetut viinit:

  • Kuentz-Bas Crémant d’Alsace Trois Châteaux Brut Organic

Luomu-crémant on valmistettu Pinot Noirista (1/3), Chardonnaysta (1/3) ja Pinot Blancista 1/3. Sitruksinen ja omenainen, maussa myös pähkinäisyyttä. Keskipitkä loppumaku.

Ranskalaisen viinilehti Le Revue du Vins de Francen valitsema vuoden viinintekijä 2021. Hapokas, omenainen, ja sitruksinen. Rypäleet: Auxerrois 50 %, Pinot Blanc 20 % ja Chardonnay 20 %. Vegaaninen.

Kevyt, sitruksinen ja hapokas. Luomu sekä vegaani. Rypäleet: Pinot Blanc 25 %, Auxerrois 25 %, Pinot Gris 25 %, Riesling 15 % ja Pinot Noir 10 %.

  • Muré Crémant d’Alsace Prestige Brut

Luomusertifioitu ja vegaaninen. Solera-menetelmä (vuoden viiniin lisätään edellisten vuosikertojen viiniä). Hedelmäinen, kukkainen ja briossinen. Rypälee: Pinot Blanc 25 %, Auxerrois 25 %, Pinot Gris ja Riesling 20 %, Pinot Noir ja Chardonnay 5 %.

Muré Crémant d’Alsace Brut

Crémant de Bordeaux

Crémant de Bordeaux on ehkä vähemmän tunnettu crémanteistaan. Kyseessä on kuitenkin 4. suurin Crémant-alue Ranskassa. Ilmasto on merellinen ja leuto. Kesät aurinkoisia ja pitkiä, talvet leutoja. Pääasialliset rypäleet: Merlot, Cabernet Franc, Sémillon, Sauvignon Blanc, Muscadelle, Carmenère ja Malbec. Crémant de Bordeauxin alueella on yhteensä 165 tuottajaa.

Maistetut viinit:

  • Celene By Maison Hebrard Cuvée Gaia Crémant de Bordeaux Brut Organic NV

Matalapaineinen kuohuviini. Omenainen, ruohoinen ja mineraalinen. Rypäleet: Sémillon 90 %, Muscadelle 10 %. Luomu.

Metsämansikkainen, kuiva ja hapokas. Rypäleet: Cabernet Franc 80 % ja Merlot 20 %

Celene Améthyste Crémant de Bordeaux Brut

Crémant de Limoux

Etelä-Ranskassa, Languedocin alueella sijaitseva Ranskan 5. suurin Crémant alue. Ilmasto on välimerellinen ja aurinkoinen. Talvet ovat leutoja ja sademäärä tasainen koko vuoden. Tarhat sijaitsevat korkealla vuoren rinteillä. Tärkeimmät rypäleet ovat Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac ja Pinot Noir. Alueella on 183 tuottajaa.

Maistetut viinit:

Sitruksinen ja hapokas. Rypäleet: Chardonnay 60 %, Chenin Blanc 30 %, Pinot Noir 5 % ja Mauzac 5 %. Kestävän kehityksen sertifikaatti.

  • Domaine J.Laurens La Rose N7 de Limoux Brut NV

Punaisia marjoja, sitruksia, hapokas ja kuiva. Rypäleet: Chardonnay 60 %, Chenin Blanc 25 % ja Pinot Noir 15 %.

Samppanjat

Samppanjoita oli tarjolla hyvin mielenkiintoinen kattaus. Erityisesti mieleeni jäi, että muutamalla samppanjalla oli kestävän kehityksen sertifikaatti. Samppanjasta voit lukea lisää artikkelistani.

Maistetut samppanjat:

Lähellä Epernayta sijaitseva Autréaun perhetila. Ranskalainen Haut Valeur Environmental (HVE) kestävän kehityksen sertifikaatti. Rutikuiva ja paahteinen samppanja. Rypäleet: Pinot Meunier 40 %, Pinot Noir 40 % ja Chardonnay 20%. Erinomainen hintalaatusuhde.

Kuiva, hapokas, sitruksinen ja mineraalinen. Rypäleet: Chardonnay 50 %, Meunier 40 % ja Pinot Noir 10 %

Kestävän kehityksen HVE sertifikaatti. Runsas, sitruksinen, hapokas ja pähkinäinen. Rypäleet: Chardonnay 50 %, Pinot Noir 50 %

100 % Chardonnay, vegaaninen. Rypäleet tulevat kolmelta eri palstalta. Sitruksinen, täyteläinen, briossinen ja rutikuiva.

Pieni tuotanto, vain 25 000 pulloa vuodessa. Vegaaninen. Sitruksinen, paahteinen, kuivahko. Rypäleet: Meunier 40 %, Pinot Noir 40 % ja Chardonnay 20 %.

  • Champagne Rémi Leroy Brut Nature

Ei lainkaan lisättyä sokeria. Rutikuiva, sitruksinen, kevyen paahteinen. Rypäleet: Pinot Noir 70 % ja Charnonnay 30 %

  • Champagne Tellier Les Massales Extra Brut

Kuuden kuukauden tammikypsytys. Paahteinen, voinen, omenainen. Rypäleet: Chardonnay 55 &, Meunier 25 % ja Pinot Noir 20 %.