Ranska,  Viinitasting

Tastin’France 2019 Luomu- ja ympäristöystävälliset viinit

Ranskan vienninedistämiskeskus Businessfrancen Jaska Kammerer kutsui minut tutustumaan ja maistelemaan Ranskan suurlähetystöön ranskalaisia luomu- ja ympäristöystävällisiä viinejä.

Viinimaailma on viime aikoina peräänkuuluttanut ympäristöystävällisiä viinejä, ja luomuviinien suosio on edelleen korkea. Ilmastoteema on tällä hetkellä enemmän kuin ajankohtainen myös viinien saralla.

Ranskan Helsingin-suurlähetystössä Kaivopuistossa oli paikalla yksitoista viinintuottajaa eri puolilta Ranskaa. Viinintuottajia oli saapunut paikalle Champagnesta, Loiren laaksosta, Beujolaista, Languedocista, Rhôhen laaksosta, lounais Ranskasta sekä Bordeauxista. Rakkauteni viineihin on saanut alkunsa juurikin ranskalaisista viineistä, joten tilaisuus oli erittäin mielenkiintoinen. Samalla pääsin myös verestämään ranskan kielen taitoani. Esittelen tässä muutamia viinejä / viinitiloja, joihin ehdin illan aikana tutustumaan.

Lounais Ranskasta tullut Nous, Les Vignerons De Buzet- viinitila on huomioinut ympäristövaikutukset muun muassa pullojen suunnittelussa. Heillä on käytössään markkinoiden kevyimpiä lasipulloja, joka on valmistettu 75% kierrätyslasista. Maistoin heidän Buzet Sans 2018 viiniä, joka on tehty ilman lisättyjä sulfiitteja Merlot, Cabernet Franc ja Capernet Sauvignon – rypäleistä. Viini oli pehmeä ja aromikas.

Nous, Les Vignerons de bruzetin Sans.

Montpellierin läheltä tulee perheomisteinen viinitila BLB Vignobles, joka on ensimmäinen sertifioitu High Environmental Value- viinitila Héraultin alueella. High Environmental Value (ranskaksi Haute Valuer Environnementale) on Ranskan maatalousministeriön vuonna 2001 kehittämä kolmiportainen sertifikaatti, joka kannustaa maa- ja viinitiloja ympäristöystävälliseen toimintaan. BLB Vignobles tuottaa seuraavia viinejä: Domaine de la Jasse, Domaine Montlobre ja Vignes Des Deux Soleils. Maistoin hedelmäistä Tête de Cuvée Blanc Montlobre 2018 viiniä, joka on valmistettu Chardonnay ja Viognier- rypäleistä.

Domaine Montlobren Tête de Cuvée Blanc Montlobre

Beujolais- viinialue sijaitsee Lyonin pohjoispuolella. Paul Janin et Fils on vuonna 1919 perustettu perhetila. Suurin osa viinitilan töistä tehdään käsin, eikä rikkakasvien torjunta-aineita käytetä. Viljelyssä on otettu huomioon maaperän, viiniköynöksen ja ympäristön välinen tasapaino. Heidän Brouilly 2017, Gamay- rypäleestä valmistetusta viinissä oli hyvä tasapaino ja hedelmällisyys.

Paul Janin et fils

Beujolais- viinialueelta tuli myös toinen viinitila, Domaine Du Mont Verrier. He viljelevät kolmea eri rypälettä, jotka ovat Gamay, Chardonnay ja Pinot Noir. Domainen Du Mont Verrier on myös sitoutunut huolehtimaan ymäristöstä ja he eivät käytä viljelyksillä hyönteismyrkkyjä. Myös heillä on High Enviromental Value- sertifikaatti. Maistoin heidän kahta herkullista Chardonnay- viiniään.

Domaine du mont verrier

Clément (Isabelle et Pierre) ovat viinintekijöitä Menetou-Salonin alueelta, Loiren laaksosta. Loire on Sauvignon Blanc- rypäleen koti, ja minun oli ehdottomasti maistettava heidän Menetou-Salon Classique Blanc, Sauvignon Blanc- viiniään. Ihanan rapsakka ja hapokas. Runsas passiohedelmän ja sitruunan yhdistelmä. Myös Clément viinitilalle ympäristöarvot ovat tärkeitä ja heillä on myös High Environmental Value- sertifikaatti.

Clément (Isabelle & Pierre)

Ympäristöystävällisiä samppanjoita edusti Champagne Etienne Oudart, Épernayn eteläpuolelta. Myös heillä on ”High Environmental Value” – sertifikaatti. Chardonnay Millésime 2010 samppanja on valmistettu ainoastaa Chardonnay-rypäleestä. Tämä oli tyylikäs, kevyen paahteinen Blanc de Blancs samppanja.

Champagne etienne oudart

Tastin’France – tilaisuus oli erittäin mielenkiintoinen. Oli ilahduttavaa kuulla, kuinka viinitilat huomioivat toiminnassaan ympäristövaikutukset. Kannustan siis seuraavan kerran viiniä valitessasi kiinnittämään huomiota valitsemasi viinin vastuullisuuteen ja siihen, millaiset ovat kyseisen viinin ympäristövaikutukset, ja miten luonto ja ympäristö on otettu huomioon viinin valmistuksessa. Alkon sivuilla on kattavasti kerrottu erilaisista sertifikaateista ja vastuullisuuden osoittavista symboleista, jotka auttavat valitsemaan vastuullisen viinin.