Grenache,  Mourvèdre,  Ranska,  Syrah/Shiraz

Poiminta maaliskuun erikoisvalikoimasta: GSM

Alkon maaliskuun erikoisvalikoimassa on saatavilla pieni valikoima GSM viinejä. GSM tarkoittaa punaista sekoiteviiniä, joka on valmisettu Grenache, Syrah ja Mourvèdre -lajikkeista. Näiden rypäleiden alkukirjaimista muodostuu yleisesti käytetty lyhenne GSM. GSM:n koti on Ranskan Rhônessa, mutta nykyään kyseistä rypälesekoitetta valmistetaan myös muualla maailmassa, esimerkiksi Australiassa ja Etelä-Afrikassa. Valitsin maisteltavaksi juurikin Rhônelaisen GSM viinin. GSM viinit voivat olla hyvin erityylisiä. Usein näistä viineistä voi kuitenkin löytää esimerkiksi punaisia marjoja, rosmariinia ja mausteisuutta. Viinit ovat usein keskitäyteläisiä tai täyteläisiä. Ne voivat ikääntyä myös hyvin.

Etelä-Rhône: AC Cotès du Rhône Villages

Rhônen viinialue jakautuu pohjoiseen ja eteläiseen Rhôneen. Pohjois-Rhônessa viinit kasvatat jyrkillä rinteillä. Etelä-Rhônessa viinit ovat istutettu enemmän tasaisille rinteille. Parhaat alueet sijaitsevat kivisillä tasamailla. Etelä-Rhônesta on kotoisin myös kuuluisa Châteauneuf-du-Pape, josta voit lukea lisää täältä.

Cotès du Rhône Villages -viineillä tarkoitetaan eteläisen Rhônen viinejä, jotka tulevat tietyistä kylistä. Jos viini on valmistettu täysin kyseisen tarhan rypäleistä, voi etikettiin lisätä kylän nimen.

GSM viini, Domaine des Pasquiers Sablet 2019

Domaine des Pasquiers Sablet 2019

Domaine des Pasquiers Sablet 2019 on valmistettu yli 50-vuotiasta Grenache, Syrah ja Mourvèdre köynöksistä. Rypäleet jakautuvat viinissä siten, että Grenachen osuus on 65 %, Syrahin osuus 25 % ja Mourvèdren osuus 10 %. Maaperä Sabletin rinteillä on savista ja kalkkikivistä. Kyseessä on luomuviini. Sato on korjattu myöhään ja viini on kypsytetty 12 kuukautta betonisäiliöissä. Tätä ennen viini on saanut malolaktisen käymisen, jossa kirpeät viinihapot korvautuvat pehmeimmillä maitohapoilla. Malolaktisessa käymisessä viiniin saadaan myös kermaisia ja voisia aromeja. Ennen pullottamista viini on suodatettu. Alkoholia tässä viinissä on 14,5 % ja sokeria 1g/ l.

Viinissä on keskisyvä purppurainen väri. Tuoksu on kohtalaisen intensiivinen ja siitä voi aistia karhunvatukkaa, punaista luumua, mustapippuria, vadelmaa ja savuisuutta. Maku on kuiva ja kohtalaisen hapokas. Tanniinit ovat pehmeät ja viini on täyteläinen. Keskipitkä maku toistaa tuoksun aromeja. Tarjoile viini noin 12-15 asteisena. Viini sopii loistavasti juustojen, pihvin tai esimerkiksi lampaan kanssa nautittavaksi. Tässä siis viime hetken vinkki pääsisäispöytään.