Ranska

Oranssiviini

Viinimaailmassa on jo jonkin aikaa puhuttu oranssiviineistä. Itselleni nämä mielenkiintoiselta kuulostavat viinit ovat jääneet toistaiseksi maistamatta. Kun sattumalta löysin Alkon helmikuun erikoisvalikoimasta oranssiviinejä totesin, että nyt jos koskaan on aika tutustua oranssiviineihin.

Niin, mikä ihmeen oranssiviini? Nimi tulee viinin väristä, joka voi vaihdella kullankeltaisesta tummaan oranssiin. Väriin vaikuttavat erityisesti käytetyt rypälelajikkeet, kuorikontaktiaika sekä rypäleiden kypsyysaste.

Solaris 2019

Rypäleet eivät siis ole oransseja, vaan valkoisia. Oranssin värin viini saa kuorikontaktissa, eli tosin kuin yleensä valkoviiniä valmistettaessa, oranssiviinissä kuoria ei poisteta puristuksen jälkeen, vaan kuoret siemenineen jätetään mehuun. Näin kuoret luovuttavat viiniin väriä. Se kuinka kauan kuoret ovat kontaktissa mehun kanssa vaihtelee.

Vaikka oranssiviinit kuulostavat suhteellisen tuoreelta ilmiöltä, oranssiviinin historia ulottuu aina tuhansien vuosien päähän Georgiaan. Georgialaisista viineistä voit lukea lisää tästä.

Miltä oranssiviini sitten maistuu?

Oranssiviinissä maistuvat usein kivelliset hedelmät, kuten aprikoosi ja persikka, sekä appelsiininkuori, pähkinät ja hunaja. Viinit ovat usein täyteläisempiä, kuin tavalliset valkoviinit ja usein kevyen tanniinisia.

Solaris 2019

Valitsin maisteltavaksi ranskalaisen oranssiviinin. Solaris 2019 on valmistettu Vermentino, Viognier ja Muscat- rypäleistä. Viinissä on kirkas, kullankeltainen väri. Tuoksu on kohtalainen ja siinä voi aistia kivellistä hedelmää, kuten aprikoosia, sekä keltaista omenaa, pähkinäisyyttä ja hunajaa.

Solaris 2019

Maku on kuiva, hapokas ja kevyen tanniininen. Keskitäyteläisessä viinissä on korkea alkoholipitoisuus (14, %) ja aromien voimakkuus on kohtalainen. Maku toistaa tuoksun aromit.

Tämä oranssiviini yllättää kompleksisella makupaletilla. Maun pituus on kohtalainen, mutta hyvin monipuolinen ja vivahteikas. Tarjoaisin tämän oranssiviinin kuten muut keskitäyteläiset viinit viileinä, noin 8-10 asteisena.

Oranssiviini on loistava aperitiivi tai seurusteluviini, mutta voisin tarjota sitä myös runsaampien kasvisruokien sekä liharuokien kanssa, vaihtoehtona punaviinille.

Solaris 2019 vakuutti minut monipuolisella makupaletilla ja aion myös tulevaisuudessa maistella lisää oranssiviinejä.