Montaubret Champagne Brut
Kaupallinen yhteistyö Rosa viini ja ruoka
Ilokseni yhteistyöni Rosan viininmaistajana sai jatkoa, ja sain heiltä muutaman viinin maisteltavaksi.
Samppanjan ystävänä ilahduin suuresti tästä herkullisesta samppanjasta. Montaubret Champagne Brut on valmistettu ainoastaan Pinot Noir- rypäleestä. Samppanjan rypäleistä ja valmistuksesta kerroinkin kuohuviinit- sarjan osassa 3. Voit lukea siitä tästä.
Montaubret Champagne Brutin väri on kirkas, vaalea ja oljenkeltainen. Tuoksu on paahteinen, hedelmäinen ja hieman mineraalinen. Hedelmistä voi aistia sitruunaa ja keltaista omenaa. Maku on kuiva ja runsaat hapot nostavat veden kielelle. Pitkä ja viipyilevä jälkimaku, jossa myös omenaa ja paahteisuutta.
Sokeria tässä samppanjassa on 9 grammaa litrassa. Alkoholia 12 prosenttia.
Montaubret Champagne Brut sopii tarjottavaksi näin alkusyksyllä esimerkiksi rapujen kanssa. Valmistin tällä kertaa tämän samppanjan pariksi herkullista kurpitsapiirakkaa. Ohje on Rosa viini ja ruokakerhon. Alkuperäiseen reseptiin pääset tästä.
Kurpitsapiirakka
Pohja:
- 2,5 dl vehnäjauhoja
- 0,5 tl suolaa
- 100g voita
- 1 rkl kylmää vettä
Täyte:
- 5 dl kurpitsasosetta (n. 1kg kurpitsaa)
- 2 munaa
- 2 dl kuohukermaa
- 3/4 dl fariinisokeria
- 1 tl kanelia
- 1 tl inkivääriä
- 1/4 tl muskottipähkinää
- 1/4 tl neilikkaa
- ripaus suolaa
Koristeluun ja tarjoiluun: kuohukermaa
Valmista ensin kurpitsasose. Paloittele noin 1 kg painoinen kurpitsa. Laita kattilanpohjalle noin 1 dl vettä ja kurpitsakuutiot. Keitä kurpitsapaloja noin 20 minuuttia, jonka jälkeen soseuta pehmenneet kurpitsat sauvasekoittimella. Anna jäähtyä. Joistakin kaupoista voi löytyä myös valmista kurpitsasosetta.
Valmista sitten pohja. Nypi pohjan ainekset tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levätä jääkaapissa noin puoli tuntia. Lämmitä uuni 250 asteeseen. Painele taikina piirakkavuokaan ja anna sen jähmettyä jääkaapissa. Kypsennä pohja uunissa kullanruskeaksi, noin 15 minuuttia.
Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita täytteen ainekset. Laske uunin lämpötila 225- asteeseen ja kaada täyte vuokaan. Paista noin 15 minuuttia. Tarkkaile uunia, ettei pinta ala tummua liikaa. Laske lämpötila 175 asteeseen ja jatka kypsentämistä noin puoli tuntia.
Tarjoa piirakka kermavaahdon ja Montaubret Champage Brutin kanssa. Kurpitsapiirakan pieni suolaisuus ja mausteisuus korostavat samppanjan hedelmällisyyttä.