Joulunajan viinit osa 2
Kaupallinen yhteistyö Rosa Viini ja Ruoka
Tällä kertaa esittelen jälkiruoan kanssa sopivan viinin. Jälkiruokaviinin ei tarvitse olla välttämättä makea. Usein kuulee sanottavan, että makean kanssa tulee tarjota tätä makeampaa viiniä, mutta näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Monet kuivatkin viinit sopivat hyvin makeiden ruokien kanssa.
LAB Sparkling Brut 2017
LAB Sparkling Brut 2017 on kuiva kuohuviini Vinho Verden alueelta Luoteis- Portugalista. Vinho Verde, eli vihreä viini on tunnettu hapokkaista viineistään, jotka tehdään vain alueen alkuperäisistä rypälelajikkeista. LAB Sparkling Brut Pullon etiketissä on koodi, jonka syöttämällä Vinho Verden sivuille täällä, saa tietoa juuri kyseisestä pullossa. Esimerkikisi tarkan pullotuspäivämäärän ja juuri kyseisen viinin pullottajan.
Loureiro- rypäle
Sitrusmaisia aromeja tähän kuohuviiniin tuo Loureiro- rypäle. Tämä rypäle kasvaa erityisesti Pohjois- Portugalissa. Myös Espanjassa viljellään tätä samaa rypälettä, ja siellä se kulkee nimellä Loureira.
LAB Sparkling Brut 2017 on väriltään kirkas, vaalea sitruuna. Tuoksussa on kevyttä paahteisuutta, sekä sitruunaa. Maku on kuiva ja siinä voi aistia vihreää omenaa sekä limeä. Viini on hyvin runsas ja siinä on eloisat kuplat.
Alkoholia on 11,5% ja sokeria 7g litrassa. Valmistin tämän seuraksi herkullisia joulutorttuja kerma-voitaikinasta. En ollut koskaan aikaisemmin tehnyt joulutorttuihin taikinaa itse, mutta jatkossa teen sen tällä ohjeella. Taikina oli helppo valmistaa ja tortuista tuli herkullisia. LAB Sparkling Brut sopii tarjottavaksi myös erilaisten salaattien tai kasvisruokien kanssa.
Joulutorttujen alkuperäinen ohje on Rosa Ruoka ja Viinikerhon. Alkuperäiseen reseptiin pääset tästä. Rosan sivuilta löytyy myös muita hyviä joulureseptejä, tämän linkin kautta: https://www.rosaviinijaruoka.fi/jouluruoka
Joulutortut
- 3 dl kuohukermaa
- 6,5 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 250 g voita
- 2 rkl konjakkia tai vettä
- 1 kananmuna voiteluun
Täyte: paistonkestävää luumu- tai omenamarmeladia
Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä jauhot ja leivinjauhe keskenään. Sekoita jauhoseos pehmeään voihin. Lisää lopuksi kermavaahto. Sekoita varovasti. Lisää taikinaan vielä konjakki tai vesi. Muotoile taikina suorakaiteen muotoiseksi ja kääri kelmuun. Anna taikinan kovettua jääkaapissa noin tunnin ajan. Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä torttumuotilla pohjia. Voit käyttää myös taikinapyörää. Taittele pohjien sakareet tähdiksi. Voitele tortut kananmunalla ja lisää keskelle nokare marmeladia.
Paista torttuja uunissa ylätasolla 200 asteessa noin kahdeksan minuuttia. Siivilöi torttujen päälle ennen tarjoilua tomusokeria.